Franta. Extrema dreapta capitalizeaza politic pe fondul tensiunilor. Moderatii, dezbinati

Tudor Despina | 07.12.2015

Dupa ce a adjudecat votul in aproape jumatate din regiunile franceze la alegerile regionale de duminica, Frontul National confirma asteptarile asupra evolutiilor politice din Hexagon. Radicala sau de extrema, partidul lui Le Pen poate capitaliza intr-un mod opus principiilor Europei moderate.

Pe aceeași temă

 

Nu era greu de prevazut ce urma sa se intampla in Franta. Lovita de doua atacuri teroriste in mai putin de un an, confruntata cu politici de austeritate si pusa in fata valurilor masive de migratie, societatea franceza si-a cantarit optiunile politice si a decis. Iar in timp ce moderatii – fie ca sunt republicani sau socialisti – nu au reusit sa furnizeze solutii solide la actualele provocari, francezii au rezonat cu discursul Frontului National.

 

Explicit anti-imigratie, xenofob, eurosceptic si pro-rus, discursul rostit de Marine Le Pen si al sau Front National a reusit sa convinga electoratul din cel putin sase din cele 13 regiuni ale tarii ca ei detin solutia. Cu scoruri cuprinse in 27% si 30% din voturile exprimate, FN provoaca o resetare politica in societatea franceza. Iar implicatiile se prefigureaza a fi semnificative, in asteptarea turului II al alegerilor regionale.

 

Astfel, potrivit ministrului de Interne de la Paris, numararea a 85% dintre voturi arata ca FN obtine 29,4% din voturile exprimate la nivel national. Asta inseamna ca cel putin unul din trei reprezentanti francezi va promova agenda Frontului National.

 

Moderatii nu fac front comun impotriva Frontului

 

Cifrele prezentate oferta un suport public suficient pentru ca ambitiile FN sa fie clamate si mai sonor. Asta in ciuda faptului ca moderatii (republicani sau socialisti) au tinut sa traga un semnal de alarma. “Vreau sa le spun celor care au facut alegerea ( pentru FN – n.r.) ca le-am auzit ingrijorarile, dar ca nu vor obtine un raspuns de la un partid ale carui propuneri ar inrautati dramatic situatia Frantei”, spunea liderul republicanilor de dreapta, fostul presedinte Nicolas Sarkozy, la scurt timp dupa aflarea primelor rezultate, potrivit Digi 24.
 


(Numaratoare de voturi in turul I al regionalelor de duminica, in Henin-Beaumont, Franta / Foto: Reuters)

 

Si chiar daca, in context, socialistii presedintelui Francois Hollande au anuntat duminica seara ca se retrag din turul al doilea al alegerilor regionale (programate in 13 Decembrie) din cel putin doua regiuni cheie pentru “a face baraj” unei victorii a Frontului National, republicanii lui Sarkozy resping o colaborare cu stanga.

 

E vorba despre regiunile Nord-Pas-de-Calais-Picardia si Provence-Alpi-Coasta de Azur, dupa cum a aratat secretarul general al partidului Socialist, Jean-Christophe Cambadelis, potrivit AFP, citata de Agerpers. “Timp de cinci ani, socialistii nu vor avea consilieri in aceste regiuni”, a subliniat el. Totusi, conservatorii republicani ai fostului sef de stat Nicolas Sarkozy au exclus orice alianta cu stanga in turul II al regionalelor. Sarkozy a respins o “fuziune” sau retragere” de pe listele partidului, in viziunea sa Republicanii reprezentand “singura alternanta posibila” in regiunile in care FN ar putea intra la conducere.

 

Le Pen jubileaza

 

Chiar daca vorbim doar despre primul tur al alegerilor regionale, rezultatele oferta celor de la Frontul National ocazia sa fie si mai vocali in spatiul public. Lucru pe care liderul Marine Le Pen l-a dovedit pana acum si in alte situatii.

 

Clamand un vot popular si singura solutie pentru “apararea natiunii”, Le Pen se alatura poporului “satul” de politica moderatilor. Ea a salutat duminica “un rezultat minunat” si a invitat la realiarea “unitatii nationale”. “Cetatenii s-au exprimat. Franta se ridica din nou, acest vot confirma ceea ce au indicat voturile precedente, dar ceea ce observatorii oficiali nu au vrut sa recunoasca. Frontul National este singurul front republican deoarece este singurul care apara natiunea si suveranitatea. Poporul francez s-a saruta si este vremea sa schimbam lucrurile sau cel putin sa incercam sa schimbam lucrurile votand pentru schimbare”, a spus Marine Le Pen, subliniind “vocatia de a realize unitatea nationala de care tara are nevoie”.
 


(Bucurie in tabara Frontului National / Foto: Reuters)
 

Nu e greu de schitat, in linii mari, despre ce vocative vorbeste doamna Le Pen. Xenofobia, euroscepticismul (ba chiar aversiunea deschisa fata de ideea de Europa unita) si nationalismul retrograd reprezinta pilonii agendei politice a FN, o agenda a “Frantei pentru francezi”. Dar asta nu e tot.

 

Conexiunea cu Moscova

 

Revista 22 scria imediat dupa atacurile din Noiembrie asupra capitalei franceze ca urmarile vor fi mult mai complexe si intinse in timp decat lasa sa se vada actualul context. “Pe plan intern, societatea franceză aflată sub șocul terorismului poate decide democratic că dreapta radicală nu mai prezintă un așa mare stigmat, ba dimpotrivă”, scriam atunci, fara sa am vreo idee asupra rezultatelor din acest weekend, cu exceptia sondajelor de opinie.

 

Si, desi nefrecventabil pentru moderatii europeni, Frontul National are deschidere in capitale cu interese cel putin neprietenoase fata de actuala ordine internationala. Este cazul Moscovei, acolo unde extremistii lui Marine Le Pen au gasit un sprijin solid in persoana indezirabilului Vladimir Putin. Sa ne reamintim ca vorbim despre formatiunea care a militat constant pentru ridicarea sanctiunilor occidentale impuse la adresa Federatiei Ruse si care a salutat anexarea Peninsulei Crimeea de catre trupele ruse.
 


(Opozitia moderata, dezbinata. Sarkozy (stanga) si Hollande (dreapta) / Foto: Europe 1)
 

Si, cum politica inseamna si finantare, Frontul National si-a sustinut agenda publica anti-europeana pe rublele Kremlinului. O arata o ancheta a Rise Project care, in Aprilie 2015, scria despre o schema de spalare de bani si finantare a unor formatiuni extremiste de pe continent. Scandalul a pornit atunci de la spargerea contului de mail al unui oficial de la Kremlin. Le Pen si Frontul National ar fi primit pana la noua milioane de euro de la Moscova.

 

De altfel, nu e greu de ghicit si pozitia FN fata de campania militara a Parisului desfasurata in Siria, reprezentantii Frontului criticand in repetate randuri interventionismul armat al Hexagonului. Asadar, iata cum Franta este la un tur de scrutin distanta de la o adevarata restare politica atat in interior, cat si in afara granitelor. Totul, cu implicatii consistente pentru viitorul agendei internationale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22