Franța, paralizată de extinderea grevelor în sectoarele publice pe fondul accelerării inflației

L. G. | 18.10.2022

Sindicatele franceze au declanșat marți o grevă națională pentru majorarea salariilor erodate de inflație, punându-l pe președintele Macron în fața celei mai mari provocări de la realegerea sa în mai.

Pe aceeași temă

Greva, care va afecta în primul rând sectoare publice, cum ar fi școlile și transporturile, este o continuare a protestelor lucrătorilor din industrie care durează de câteva săptămâni și care au redus activitatea marilor rafinării perturbând aprovizionarea benzinăriilor din țară, transmite Reuters.

Liderii sindicali speră că angajații vor fi stimulați de decizia guvernului de a-i forța pe unii dintre ei să-și reia activitatea la depozitele de carburanți pentru a combate penuria de carburanți de pe piață, o măsură văzută de sindicaliști ca o îngrădire a dreptului la grevă.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat că mai multe solicitări pentru reluarea activității s-ar putea face chiar de astăzi, deoarece cozile de la benzinării sunt tot mai lungi.

„Vor fi atâtea somații pentru reluarea lucrului câte se vor considera necesare ... Blocarea rafinăriilor atât timp am ajuns la un acord privind salariile nu este o situație normală”, a spus Veran.

Sindicatul CGT, de orientare comunistă, a cerut încontinuu retragerea reprezentanților sindicali după patru săptămâni de negocieri cu conducerea companiei TotalEnergies, în ciuda faptului că s-a ajuns încă de vineri la un acord cu alte sindicate mai moderate, care include o creștere a salariilor cu 7% și bonusuri. CGT solicită majorarea salariilor cu 10%, invocând rata inflației și profiturile uriașe ale companiei petroliere.

Transporturile feroviare sunt perturbate, Eurostar anunțând anularea unor trenuri între Londra și Paris din cauza grevei.

Operatorul feroviar public SNCF a declarat că traficul pe conexiunile locale a scăzut cu 50%, dar că nu au existat întreruperi majore pe liniile naționale.

Pe măsură ce tensiunile cresc în Franța, grevele au cuprins și alte sectoare ale industriei energetice, inclusiv compania care operează centralele nucleare, EDF, fiind forțată să întrerupă lucrări de întreținere esențiale pentru repunerea în funcțiune a unor reactoare aflate în revizie.

Un reprezentant al sindicatului FNME-CGT a declarat luni că grevele afectează lucrările la 10 centrale nucleare franceze, cu întârzieri semnificative pentru 13 reactoare ceea ce face ca producția de energie electrică în Franța să fie cu 2,2 Gigawați mai mică decât puterea instalată.

Sindicatele funcționarilor publici au cerut, de asemenea, să se alăture grevei de marți, cu posibile perturbări în școli și alte instituții publice.

Grevele au loc într-un context politic tensionat, în condițiile în care guvernul francez urmează să adopte bugetul pe 2023 folosind puteri constituționale speciale care îi vor permite să ocolească un vot în parlament, a declarat duminică premierul Elisabeth Borne.

Manifestații sunt programate în toată țara, dintre care una la Paris începând la ora 12:00 GMT.

Zeci de mii de oameni au protestat duminică pe străzile Parisului împotriva creșterii prețurilor. Liderul partidului de extremă stânga, La France Insoumise (Franța neînduplecată), Jean-Luc Melenchon, a mărșăluit alături de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, Annie Ernaux. Melenchon a cerut declanșarea grevei generale începând de marți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22