Franta: Rezultat istoric pentru FN. Extremistii, pe primul loc in cel putin 6 regiuni

Iulian Popescu | 06.12.2015

Frontul Național s-a clasat în frunte, duminică, în cel puțin șase din cele 13 regiuni, la primul tur al alegerilor regionale din Franța. Conform sondajelor de la ieșirea de la urne, FN a înregistrat între 27,2% și 30,8% din voturi, în 6 regiuni, scrie AFP.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Frontul National a obţinut 29,4% din voturile exprimate la nivel naţional, dupa numararea a 85% dintre voturi, conform ministrului francez de Interne, citat de Reuters. În Ile-de-France, candidatul Frontului Naţional, Wallerand De Saint Just, a obţinut 18,41 din voturi, fiind depăşit atât de candidatul dreptei, Valerie Precrese (30,51%) cat si de cel al stangii, Claude Bartolone (25,19%).

 

Conform sondajelor de la ieșirea de la urne, FN a înregistrat între 27,2% și 30,8% din voturi, în 6 regiuni, scrie AFP. Partidul Republican al fostului presedinte Nicolas Sarkozy a obtinut 27%, iar Partidul Socialist (al presedintelui Francois Hollande), aflat la putere, a obtinut intre 23,5% din voturi.

 

“Frontul national este singurul front veritabil republican, care are vocatia de a realiza unitatea nationala de care tara are nevoie”, a spus Marine Le Pen dupa aflarea rezultatului.

 

Frontul National a devansat duminica opozitia de dreapta si socialistii presedintelui Francois Hollande in cel putin 6 din 13 regiuni, dintre care trei sunt regiuni-cheie: in nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardie), in sud-est (Provence-Alpi-Coasta de Azur), si in est (Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena).

Frontul National conduce de asemenea in centru (Centre-Val de Loire), centru-est (Bourgogne-Franche-Comté) si sud (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées) si este la egalitate cu dreapta in Normandia (nord-vest).
 

UPDATE: Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, șeful opoziției de dreapta, a exclus duminică seară orice alianță cu stânga în turul al doilea al regionalelor, de la 13 decembrie, pentru a se opune extremei dreapta.

 

Nicolas Sarkozy a respins ideea unor "fuziuni" sau "retrageri" ale listelor partidului — Republicanii — care reprezintă "singura alternanță posibilă" în regiunile susceptibile să intre sub conducerea Frontului Național.

 

UPDATE: Partidul Socialist al presedintelui francez Francois Hollande, aflat la putere, si-a anuntat duminica seara retragerea din turul al doilea al alegerilor regionale (programat pe 13 decembrie) in cel putin doua regiuni-cheie - in nordul si in sudul-estul tarii - pentru a "bloca" o victorie a partidului extremist Frontul National, pe care sondajele il dau ca invingator dupa primul tur, anunta AFP, preluată de Agerpres

 

UPDATE: Cotat ca favorit inaintea alegerilor, alaturi de extrema drepta, Partidul Republican (dreapta) al fostului presedinte Nicolas Sarkozy ar fi obtinut duminica intre 27% si 27,4% din voturi, potrivit sondajelor.

 

Partidul Socialist (al presedintelui Francois Hollande), aflat la putere, a obtinut intre 22,7% si 24% din voturi.

 

UPDATE: "Avem vocația de a realiza unitatea națională de care țara are nevoie", a declarat Marine Le Pen după închiderea urnelor.

 

UPDATE: Scorul înregistrat de partidul de extremă dreapta Frontul Național la primul tur al alegerilor regionale din Franța este peste ceea ce indicau sondajele.

 

FN a devansat net opoziția de dreapta și pe socialiștii președintelui François Hollande în trei regiuni cheie: în nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardia), unde s-a prezentat președinta acestuia - Marine Le Pen, în sud-est (Provence-Alpi-Coasta de Azur), unde este condus de nepoata sa Marion Maréchal Le Pen, și în est (Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena), cu strategul partidului, Florian Philippot, scrie Agerpres.

 

Marine Le Pen a obținut în regiunea sa între 40,3% și 43% din voturi, în fața opoziției de dreapta (24 până la 25%) și a socialiștilor (între 18 și 18,4%), potrivit estimărilor.

 

Nepoata sa Marion Maréchal-Le Pen a reușit un scor mai bun decât mătușa sa: ea este creditată cu 41,2% până la 41,9% din voturi, cu mult în fața dreptei (între 24 și 26%) și a Partidului Socialist (între 15,8 și 18,1%).

 

****

 

În Franța se desfășoară duminică alegerile regionale, considerate un test înaintea prezidențialelor din 2017. Acum, ele vin la mai puțin de o lună de la atentatele de la Paris, cu oamenii încă puternic afectați, și ar putea confirma creșterea alarmantă a extremei drepte pe care o arătau sondajele.

 

AFP scrie că, după rezultatele spectaculoase obținute anul trecut, în alegerile municipale și în cele europarlamentare, Frontul Național (FN) pare în măsură să câștige în cel puțin două regiuni, dacă nu chiar trei, fapt nemaiîntâlnit vreodată în țară.

 

Marine Le Pen, președinta formațiunii de extremă dreaptă FN, este marea favorită în nordul țării (Nord-Pas-de Calais-Picardia), unde candidează. Nepoata sa, Marion Marechal-Le Pen, este de asemenea favorită în sud, în Provence Alpes-Cote d'Azur.

 

Cot la cot cu opoziția de dreapta și devansându-i de departe pe socialiștii aflați la putere cu 27-30 % din intențiile de vot la nivel național potrivit sondajelor, FN - care se declară în prezent 'primul partid al Franței' - poate aspira la ambiții suplimentare, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

 

Ultimele sondaje îl plasează în frunte în șase regiuni în primul tur de duminică și anticipează victoria sa în trei regiuni în al doilea tur, în 13 decembrie: Nord, Provence și marea regiune Est, unde se prezintă adjunctul și 'strategul' Marinei Le Pen, Florian Philippot.

 

FN ar fi, de asemenea, în măsură să se mențină peste tot în metropolă în al doilea tur, impunând riscuri majore adversarilor săi.

 

Context – Alegeri desfășurate în condițiile stării de urgență

 

Circa 44,6 milioane de alegători francezi sunt chemați la urme pentru a-și alege noile consilii regionale, într-un climat apăsător, potrivit presei, după trei săptămâni de la cele mai grave atentate comise vreodată în Franța (130 de morți și sute de răniți).

 

Scrutinul se va derula în condițiile stării de urgență, care impune o întărire a securității în jurul birourilor de vot, în special în Capitală.

 

Socialiștii, aflați la putere, nu au profitat până în prezent de spectaculoasa revenire a popularității înregistrată de Francois Hollande, al cărui viraj în probleme de securitate în impactul emoțional al atentatelor a primit o largă susținere din partea opiniei publice.

 

Creditat cu 22-26% în primul tur, Partidul Socialist, aflat din 2010 în frunte în toate regiunile cu excepția uneia, ar putea să nu mai păstreze decât trei sau patru.

 

Partidul prezidențial mizează pe cartea unității naționale prin Francois Hollande, dar poate fi afectat de eșecul executivului în a controla un șomaj ajuns la nivel cvasirecord de 3,59 milioane de persoane, care a cunoscut în octombrie cea mai mare rată lunară după 2013.

 

El suferă, de asemenea, de slăbiciunea în ansamblu a stângii, care se prezintă divizată în primul tur, chiar dacă speră să se reunească în al doilea.

 

Mizând pe o largă victorie înaintea atentatelor, opoziția de dreapta speră să câștige în majoritatea regiunilor, dar intențiile de vot în favoarea sa (25-29 %) s-au erodat în profitul FN.

 

Partidul Republicanilor (LR) al fostului președinte Nicolas Sarkozy, scurtcircuitat de Francois Hollande care i-a preluat numeroase propuneri în domeniul antiterorist, s-a arătat divizat asupra unității naționale după atacuri.

 

Rezultatul scrutinului va depinde mult de atitudinea în turul al doilea a PS și a Republicanilor în regiunile susceptibile să basculeze spre extrema dreaptă, dacă vor face alianță pentru a încerca să-i oprească ascensiunea.

 

Absenteismul este de obicei foarte mare pentru acest tip de scrutin intermediar, cu un alegător din doi care se prezintă la urne.

 

Mobilizare pentru oprirea ascensiunii FN

 

Apelurile la 'mobilizare generală' s-au multiplicat, în presă, în mediile economice și sindicale, pentru a-i convinge pe francezi să bareze calea FN. În special stânga și-a înăsprit tonul cu tradiționalul său discurs 'antifascist'.

 

Alegerile regionale sunt ultimele în Franța înaintea celor prezidențiale din 2017, pentru care Marine Le Pen este plasată de asemenea în fruntea intențiilor de vot în primul tur.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22