Frontex: 630.000 de migranți au intrat ilegal în Europa de la începutul anului

Paul Cristescu | 05.10.2015

Fabrice Leggeri, directorul executiv al Agenției europene de supraveghere a frontierelor Frontex a declarat ca aproximativ 630.000 de persoane au intrat ilegal în Europa de la începutul anului.

Pe aceeași temă

 

'Am înregistrat aproximativ 630.000 de treceri ilegale de frontiere până la sfârșitul lunii septembrie', a indicat Leggeri, vorbind despre 'criza migratorie fără precedent în Europa după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial', transmite Agerpres.
 

Leggeri pledează pentru cooperare europeană, pentru că 'statele membre trebuie să înțeleagă că, în loc să desfășoare sute de polițiști la frontierele lor naționale, ar fi mai util să-i trimită la frontiera exterioară. Adevărata frontieră a Franței este la Ventimiglia, dar și în Lampedusa, la Lesbos, la Melilla..Dacă fiecare stat gestionează criza în colțul său, fără să se coordoneze cu vecinii, fluxurile de migranți nu vor înceta să treacă dintr-o țară în alta, în detrimentul tuturor', a avertizat șeful Frontex. 
 

Directorul si-a exprimat satisfacția pentru dublarea efectivelor Frontex prevăzută în Grecia, care în prezent are un efectiv sub o sută de persoane, el considerand că,'dacă aveam o mie sau două mii de grăniceri europeni pentru a ajuta autoritățile grecești, faptul ar fi avut un efect spectaculos asupra crizei la această frontieră'. 
 

În timp ce europenii discută despre înființarea unor centre de triere în Grecia și Italia pentru a primi migranții la sosirea lor în Europa și pentru a evalua dacă au sau nu dreptul la azil, Leggeri subliniază că, 'în medie, doar 39% din deciziile de extrădare sunt executate efectiv', în special din cauza refuzului țărilor de origine de a-și reprimi propriii cetățeni. 'Să fim realiști: dacă vrem să putem retrimite migranții aflați în neregulă spre țările lor de origine, trebuie locuri de cazare, în special în hotspot-uri', afirmă el. 
 

CITITI SI: Criza refugiatilor: Turcia si UE ar fi convenit un plan de stopare a exodului catre Europa

 

În timp ce Frontex a închiriat 39 de avioane anul trecut pentru a retrimite migranți acasă, Leggeri estimează un obiectiv mai ambițios pentru 2015: 'Va trebui să atingem numărul de 60 de avioane pentru a-i returna pe migranții ilegali până la sfârșitul anului'. 
 

Întrebat despre înființarea unui corp european de grăniceri, așa cum invocase președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, șeful Frontex avertizează că un astfel de corp 'nu poate fi constituit pe termen mediu și obiectivul este de a fi eficient rapid'. 'Trebuie să se meargă spre o gestionare mai integrată a frontierelor, o rețea europeană de supraveghere după modelul Frontex. Și să se ia în calcul o capacitate de acțiune autonomă în unele cazuri: de exemplu, ca Frontex să poată interveni într-o criză, fără să aștepte ca statul vizat să i-o ceară', a spus el. 
 

'Presiunea migratorie este o provocare de durată lungă', chiar dacă 'va trebui, până într-un an, să reușim să controlăm afluxul brutal, fără precedent, căruia îi facem față', a avertizat Leggeri, adăugând că nu vede posibilă 'o soluție pe termen scurt în Siria și în Cornul Africii'.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22