Funeralii naționale pentru John McCain. Fiica sa: America lui McCain a fost mereu măreață

Dora Vulcan | 02.09.2018

Foştii preşedinţi George W. Bush şi Barack Obama au adus sâmbătă un vibrant omagiu "eroului american" John McCain, salutând o personalitate politică purtătoare de unitate într-o Americă a lui Donald Trump profund divizată, comentează AFP. Într-o replică ironică la sloganul de campanie al lui Trump - ”Să redăm măreția Americii” - , fiica lui McCain a spus ”America a fost mereu măreață”.

Pe aceeași temă

 

 

Actualul şef al statului şi-a afişat detaşarea, chiar dispreţul faţă de aceste funeralii, plecând în acelaşi moment spre unul din cluburile sale de golf de lângă capitală, scrie AFP.


John McCain, cunoscut pentru nonconformismul său şi capacitatea de a păşi peste diviziunile politice, şi-a exprimat dorinţa înaintea morţii ca Donald Trump să nu asiste la slujba sa de înmormântare, cei doi bărbaţi manifestând un dispreţ reciproc.


Numeroase personalităţi politice toate culorile au asistat împreună cu familia lui John McCain - văduva sa Cindy, cei şapte copii, precum şi mama sa Roberta, 106 ani - la ceremonia organizată la Catedrala Naţională din Washington şi transmisă în direct pe marile canale de televiziune.

 

Sursa foto: (c) KEVIN LAMARQUE/EPA

 

 


Cindy McCain, care a apărut în public foarte stoică de la începutul săptămânii, nu şi-a putut reţine lacrimile când a răsunat cântecul preferat al soţului său, "Danny Boy".


Barack Obama şi George W. Bush, vizibil emoţionaţi, au afirmat că fostul senator republican şi fost prizonier de război în Vietnam i-a făcut să fie să fie preşedinţi "mai buni", în discursuri pline de critici abia voalate la adresa lui Donald Trump.

 

 


"Viaţa noastră publică poate părea mică, rea şi meschină, purtătoare de insulte şi autosuficienţă", a afirmat Barack Obama, adăugând: "Este o politică ce se pretinde curajoasă şi fermă, dar este bazată pe frică".

 

 

 

"John a fost înainte de toate un om cu un cod", a afirmat la rândul său George W. Bush. "El respecta demnitatea fiecărei vieţi, o demnitate care nu se opreşte la graniţă şi nu poate fi ştearsă de dictatori", a adăugat fostul preşedinte.

 

"A luptat împotriva politicilor şi practicilor pe care le considera nedemne de ţara noastră. John McCain insista: 'suntem mai buni decât asta, America este mai bună decât asta'", a subliniat republicanul George W. Bush, după ce, în timpul mandatului său, senatorul s-a opus cu fermitate metodelor de interogatoriu ale CIA după 11 Septembrie.

 

 „A iubit libertatea cu pasiunea unui om care cunoaşte absenţa ei. El a respectat demnitatea inerentă a fiecărei vieţi, o demnitate care nu se opreşte la frontiere şi nu poate şi ştearsă de dictatori. (...) Poate mai presus de toate, John a detestat abuzul de putere”, a declarat George W. Bush, făcând indirect legătura la Trump care a căutat să coopereze strâns cu liderul nord-coreean Kim Jong-un şi cu preşedintele rus Vladimir Putin.  

 

Membri de vârf din administraţia Trump, printre care fiica sa, Ivanka şi ginerele, Jared Kushner, au fost prezenţi la slujbă, precum şi şeful de personal al Casei Albe, John Kelly şi consilierul pentru securitate naţională, John Bolton.  

 

Printre alţi invitaţi s-au mai numărat fostul preşedinte Bill Clinton şi fostul secretar de stat Hillary Clinton, fostul candidat la republican la preşidenţie Mitt Romney, comediantul Jay Leno şi foşti senatori precum Bob Dole sau John Kerry.  



Mai devreme, fiica lui John McCain, Meghan, l-a criticat deschis pe preşedintele Trump, într-un discurs întrerupt frecvent de hohote de plâns.

 

"America lui John McCain nu are nevoie să i se redea măreţia, pentru că a fost întotdeauna măreaţă", a afirmat ea, îndelung aplaudată după ce a luat în derâdere sloganul de campanie al lui Donald Trump, "Să redăm măreţia Americii".

 

 

 

 Politicianul american republican John McCain, care a avut şase mandate de senator şi a fost candidat la preşedinţia Statelor Unite în 2008, a murit, sâmbăta trecută, de cancer la creier la 81 de ani. McCain a fost fiu şi nepot de amirali de marină americani şi a trecut prin aproape şase ani de captivitate şi tortură într-o închisoare din Vietnamul de nord, după ce avionul său a fost doborât în 1967, când el avea 31 de ani, în timpul unei misiuni de luptă.    

 

Un apărător neînduplecat al bugetului Apărării şi un susţinător înfocat al Războiului din Irak, el a avut o abordare dură în politica externă. În plus, a fost un critic aprig al regimului lui Vladimir Putin, ceea ce a condus la introducerea sa, în 2014, pe o listă cu americani sancţionaţi de Rusia.  

 

Luna trecută, McCain a spus că „Putin nu este prietenul Americii, şi nici un simplu concurent. Putin este inamicul Americii – nu pentru că aşa vrem noi, ci pentru că aşa a ales el”.  

 

 În 2017 McCain a dat în Senat votul decisiv pentru respingerea efortului lui Trump de a demola sistemul de asistenţă medicală conceput de Obama, înfuriindu-l pe Trump. 

 

 

surse: AFP; Adevărul, Agerpres 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22