Pe aceeași temă
În metropola americană, poliția a declarat că au fost 14 victime. Multe au murit înecate în locuințe amenajate în subsoluri în care a năvălit apa. În statul vecin, New Jersey, guvernatorul a anunțat că bilanțul a ajuns la 23 de morți. Președintele SUA, Joe Biden, spune că este nevoie de "investiții istorice" pentru a face față crizei climatice.
SUA se confruntă cu distrugerile legate de climă în toată țara și găsirea de soluții este "o chestiune de viață și de moarte", a spus Joe Biden. El a declarat că inundațiile fără precedent, împreună cu distrugerile provocate de uraganul Ida în Louisiana și Mississippi, precum și incendiile de neoprit din California sunt o dovadă a acestor schimbări extreme ale climei.
"Distrugeri sunt peste tot. Ne confruntăm cu una dintre marile provocări ale timpului nostru, dar sunt încrezător că îi vom face față", a spus el.
Președintele va vizita vineri Louisiana.
Șase state au raportat pierderi de vieți omenești:
Guvernatorul statului New Jersey, Phil Murphy, a declarat că cel puțin 23 de persoane au murit în statul său - majoritatea blocate în mașinile care au fost inundate.
Cel puțin 14 persoane și-au pierdut viața în New York, inclusiv un băiat de doi ani. Unsprezece dintre ele s-au înecat în timp ce erau blocate în subsolurile inundate, au spus oficialii.
Furtuna tropicală Ida a făcut dezastru în nord-estul Statelor Unite. FOTO: Profimedia Images
Cinci oameni au murit în Pennsylvania, în timp ce un soldat din Connecticut a fost luat de ape în timp ce răspundea la un apel de ajutor.
Au fost raportate decese și în Maryland și Virginia.
Primarul din New York îi acuză pe meteorologi
Meteorologii nu au reușit să prevadă amploarea dezastrului. Cantitatea de apă adunată în New York în doar cinci ore echivalează cu 50.000 de piscine olimpice.
Primarul din New York, Bill de Blasio, a criticat experții meteo, spunând că prognozele lor sunt "făcute în batjocură, în câteva minute". El a spus că a fost avertizat să se aștepte între 7 și 15 cm de ploaie pe parcursul zilei. Cu toate acestea, un record de 3,15 centimetri a căzut în Central Park în doar o oră.
"Trebuie să începem să comunicăm oamenilor că lucrurile vor fi mult mai rele în toate situațiile", a spus el.
La rândul său, guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a spus: "Nu știam că între 20:50 și 21:50 noaptea trecută, cerurile se vor deschide literalmente și vor aduce Niagara pe străzile din New York".
Încă nu este clar care este rolul schimbărilor climatice aici, dar știm că temperaturile mai mari de la suprafața mării cresc energia furtunilor, care aduc ploi extreme pe uscat.
Un adevărat potop biblic s-a abătut peste New York
În câteva ore străzile s-au umplut de apă, atât de multă încât zeci de șoferi n-au mai avut ce face decât să le abandoneze. Oamenii s-au adăpostit în clădiri sau la metrou pentru a-şi salva vieţile, doar că nivelul apei a crescut atât de mult, încât a inundat și galeriile metroului. Circulația trenurilor a fost întreruptă în cea mai mare parte a rețelei, sute de oameni au rămas blocați în stații.
Atât la New York cât și în districtele învecinate a fost declarată pentru prima oară în istorie starea de urgență din cauza inundațiilor bruște.
Sute de zboruri au fost anulate pe aeroporturile din New York.
Și turneul de tenis de la US Open a fost afectat de furtună, mai multe partide au fost întrerupte sau mutate între arene. La un moment dat li s-a cerut spectatorilor să plece din motive de siguranță, dar nu mai aveau cum pentru că metroul era paralizat. La suprafață vântul sufla atât de tare, încât obiectele din jur erau un adevărat pericol pentru oameni.
Toată coasta de nord-est a Americii resimte efectele furtunii Ida, cu ploi record și tornade devastatoare în statele Pennsylvania, New Jersey și Maryland.
"S-a întâmplat destul de repede. Vântul... Poate a durat cinci minute şi totul a fost decimat."
"Am oprit radioul și am auzit acoperișul... totul, prăbușindu-se. Așa că ne-am adăpostit repede, cu toţii, sub trepte."
"A venit rapid și a lovit înainte să pot face prea multe", au povestit oamenii.
La New Orleans şi în restul statului Louisiana, unde Ida a lovit cu putere de uragan și a lăsat în urmă nenumărate case distruse, oamenii suportă consecințele. Foarte mulți nu au nici acum curent electric și trăiesc de pe o zi pe alta din ajutoare:
"Avem nevoie să fim salvați acum. Abia supraviețuim. Cozile la benzină sunt extrem de lungi."
"Am venit aici să iau alimente pentru familia mea. Nu avem curent cred că de vreo patru zile. Sunt aici să iau măncare. Nu avem electricitate și totul este foarte sumbru".