Gazprom sistează livrările de gaze către Europa prin Nord Stream 1 invocând forța majoră

L. G. | 18.07.2022

Gigantul energetic deținut de stat, Gazprom, și-a anunțat cel puțin trei clienți majori din Europa că nu vor mai primi gaze contractul fiind denunțat din motive ce țin de forță majoră, informează Bloomberg

Pe aceeași temă

Gazprom a declarat circumstanțe extraordinare și extreme pentru a anula toate obligațiile contractuale față de un client important, astfel că robinetul de gaze va fi închis pe termen nelimitat, după cum relatează Reuters într-o stire de iultimă oră: „Monopolul rusesc al exportului de gaze Gazprom a declarat forță majoră în furnizarea de gaze către Europa pentru cel puțin un client important începând cu 14 iunie, potrivit scrisorii văzute de Reuters”. Scrisoarea este datată 14 iulie. „În scrisoare se invocă forța majoră, o clauză contractuală care absolvă de obligații una intre părți dacă înțelegerea pică din cauze ce nu poate fi controlate sau anticipate, și care  aintrat în vigoare din data de 14 iunie”, scrie Reuters.

„Se spunea că măsura de forță majoră, o clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva care nu poate fi controlat, a intrat în vigoare din livrările începând cu 14 iunie”, scrie Reuters.

Gazprom a declarat circumstanțe extraordinare și extreme pentru a se anula de la toate obligațiile contractuale față de acest client, astfel că gazul va înceta să curgă pe termen nelimitat, așa cum a raportat Reuters într-o evoluție de ultimă oră luni,

Un trader, citat de Reuters a declarat că scrisoarea se referă la livrările prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare a Germaniei și nu numai. Gazprom nu a făcut niciun comentariu până acum.

Și Bloomberg confirmă, de asemenea știrea:

GAZPROM  A TRIMIS NOTIFICĂRI DE FĂRȚĂ MAJORĂ LA CEL PUȚIN 3 CLIENȚI

AVIZUL GAZPROM DE FORTA MAJORA SE APLICĂ LIVRĂRILOR DIN 14 IUNIE

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22