Pe aceeași temă
Pavel, în vârstă de 61 de ani, a candidat ca independent cu sprijinul coaliției de centru dreapta aflată la putere la Praga este ferm pro-european și pro-NATO și sprijină poziția pro-Ucraina în războiul împotriva Rusiei.
Babis, care a îndeplinit funcția de prim ministru între 2017 și 2021, s-a prezentat drept un candidat ale alegătorilor defavorizați afectați de creșterea prețurilor și s-a aliniat poziției eurosceptice a premierului Ungariei, Viktor Orban.
Petr Pavel îl va înlocui pe Milos Zeman, politician controversat, care întreţinuse legături strânse cu Moscova înainte de a face o cotitură de 180⁰ în momentul invaziei ruse în Ucraina. Noul președinte urmează să depună jurământul pe 9 martie.
Votând în localitatea Cernoucek, în nordul ţării, fostul general a declarat că vrea să fie un „preşedinte demn” de acest nume. „Nu voi lansa promisiuni fără acoperire, dar voi spune lucrurilor pe nume”, a adăugat el.
Chiar dacă rolul său este în special onorific în Republica Cehă, ţară din Europa Centrală cu 10,5 milioane de locuitori, membră a UE şi a NATO, şeful statului numeşte guvernul, desemnează guvernatorul Băncii Centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale şi este comandantul suprem al forţelor armate.
Petr Pavel a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski
Petr Pavel, un susţinător ardent al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, a anunţat într-o postare pe Twitter că a discutat la telefon cu Zelenski.
Acesta din urmă a afirmat, tot pe Twitter, că l-a „felicitat personal pe dl Pavel pentru victoria sa” electorală.
„I-am mulţumit, lui şi poporului ceh, pentru susţinerea lor neclintită. L-am invitat să facă o vizită în Ucraina”, a adăugat preşedintele ucrainean.
Preşedintele ales ceh a declarat, înainte de alegeri, că va face prima sa vizită în străinătate, cum e cutuma, în Slovacia vecină, împreună cu care Republica Cehă forma Cehoslovacia înainte de sciziunea lor, în 1993. El a precizat însă că a doua ţară pe care o va vizita va fi Ucraina.
Alegerea acestui lider cu poziţii favorabile Ucrainei şi UE a fost salutată de liderii europeni.
El a primit de asemenea un mesaj de la preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, cu care urmează să discute luni. „Un apel telefonic este prevăzut pentru luni”, a declarat pentru AFP purtătoarea sa de cuvânt, Marketa Rehakova.
Într-o declaraţie pentru radioul public ceh de duminică, Pavel a afirmat că va susţine relaţiile cu Taiwanul, un investitor important în Republica Cehă.
Din punctul de vedere al preşedintelui ceh „nu este nimic rău în a avea relaţii specifice cu Taiwanul, care este celălalt sistem”, aluzie la formula Beijingului, „o ţară, două sisteme”, pentru a caracteriza în special relaţiile Hong Kong-ului cu China continentală după retrocedarea fostei colonii britanice Republicii Populare Chineze.
„Este cu siguranţă în interesul nostru să conservăm relaţiile comerciale şi poate şi ştiinţifice active cu Taiwanul”, a estimat Petr Pavel.