Generalul Surovikin, „Măcelarul din Siria”, noul comandat al trupelor ruse din Ucraina

L. G. | 11.10.2022

Generalul Serghei Surovikin a condus campania militară din Siria în 2017, colegii lui poreclindu-l „Generalul Armaghedon” pentru abordarea sa dură și neortodoxă în ceea ce privește războiul.

Pe aceeași temă

Valul de atacuri aeriene care vizează orașe din Ucraina vine la două zile după ce Rusia a numit un general notoriu pentru brutalitatea sa și lipsa de respect față de viața umană drept primul său comandant general pentru războiul din Ucraina, transmite The Guardian.

Generalul Serghei Surovikin este un comandant veteran și un general al forțelor aeriene care a condus campania militară rusă din Siria în 2017, unde a fost acuzat că a supervizat un bombardament brutal care a distrus o mare parte din orașul Alep.

„Nu sunt surprins să văd ce se întâmplă în această dimineață la Kiev. Surovikin este absolut nemilos, fără pic de considerație pentru viața umană”, a declarat pentru The Guardian un fost oficial al Ministerului Apărării, care a lucrat cu el.

„Mi-e teamă că mâinile lui vor fi complet acoperite de sânge ucrainean”.

Principalul obiectiv al lui Surovikin în Ucraina, spun experții, va fi să rezolve problemele structurale care afectează armata rusă.

Gleb Irisov, un fost locotenent al forțelor aeriene care a lucrat cu Surovikin până în 2020, a declarat că noul general a fost unul dintre puținii oameni din armată care „știa cum să supravegheze și să eficientizeze diferite ramuri ale armatei”.

„Este foarte crud, dar și un comandant competent”, a spus Irisov.

„Dar el nu va putea să rezolve toate problemele. Rusia duce lipsă de arme și de forță umană”, a adăugat el.

Potrivit lui Irisov, Surovikin menține o bună relație de lucru cu grupul Wagner, o companie militară privată legată de Kremlin și care luptă în Ucraina.

Printre rușii care au salutat numirea lui Surovikin se numără Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, și omul forte cecen Ramzan Kadîrov. Ambii bărbați au exprimat anterior critici rare la adresa conducerii militare a țării, ceea ce a dus la tensiuni fără precedent în cadrul elitei rusești.

„Acum, sunt 100% mulțumit de operațiune”, a scris Kadîrov pe canalul său Telegram luni dimineață pentru a descrie bombardamentul asupra Kievului, în care au fost uciși cel puțin cinci civili.

Potrivit site-ului meduza.io, Numele lui Surovikin este familiar pentru persoanele care își mai amintesc de lovitura de stat sovietică eșuată din 1991. Acum în vârstă de 55 de ani, Surovikin a servit cândva în forțele speciale sovietice, inclusiv în Afganistan.

În timpul tentativei de lovitură de stat din 1991, bărbatul, pe atunci în vârstă de 24 de ani, a fost la conducerea Diviziei a 2-a de pușcași motorizați a Gărzii, care a încercat să spargă baricadele de la intersecția dintre Inelul Grădinilor din Moscova și bulevardul Novy Arbat. Trei protestatari au fost uciși în confruntări: Dmitri Komar, Ilya Krichevsky și Vladimir Usov. După înfrângerea rapidă a complotiștilor, cei trei bărbați au fost numiți post mortem Eroi ai Uniunii Sovietice. Surovikin a petrecut câteva luni în arest, dar acuzațiile împotriva sa au fost în cele din urmă retrase (Procuratura din Moscova a stabilit că acesta „a îndeplinit ordinele comandamentului său”).

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin (ale cărui forțe au jucat un rol activ în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și care a criticat în repetate rânduri conducerea Ministerului rus al Apărării), a reacționat la vestea numirii lui Surovikin amintind de rolul său în tentativa de lovitură de stat. „După ce a primit ordine”, a spus Prigojin, Surovikin „s-a urcat în tanc fără ezitare și s-a grăbit să-și salveze țara”.

Serghei Surovikin a participat ulterior la conflictul armat care a zguduit Tadjikistanul la începutul anilor 1990 și la cel de-al doilea război cecen. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a scris sâmbătă că îl cunoaște bine pe Surovikin de aproape 15 ani, adăugând că „grupul unit de forțe este acum pe mâini bune” și că este încrezător că Surovikin va „îndrepta lucrurile” pe front.

Surovikin a condus, de asemenea, trupele rusești în Siria. Surovikin a fost numit comandant al forțelor rusești din Siria în mai 2017. În luna octombrie a aceluiași an, el a fost pus la conducerea Forțelor Aerospațiale Ruse, iar în luna decembrie a aceluiași an, a fost numit Erou al Rusiei pentru operațiunea pe care a condus-o în Siria. În august 2021, Surovikin a fost promovat la rangul de general – cel mai înalt grad deținut de orice ofițer care servește în prezent în armata rusă.

Potrivit unei surse apropiate Kremlinului și a unei surse apropiate guvernului rus, Surovikin este un susținător al lansării de atacuri cu rachete pe scară largă asupra infrastructurii, inclusiv asupra infrastructurii civile. „Surovikin nu este sentimental”, a precizat una dintre ele. Presa pro-guvernamentală rusă a relatat că Surovikin este cunoscut în armata rusă sub numele de „generalul Armaghedon” – „pentru capacitatea sa de a acționa neconvențional și brutal”.

Loviturile cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei de luni denotă stilul noului comandant al al forțelor armate ruse angajate în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, supranumit generalul „Armaghedon” după ce a condus o campanie nemiloasă de bombardament aerian în Siria împotriva civililor și a zonelor controlate de rebeli, apreciază Andri Yusov, un oficial al Serviciului de Informații al Apărării ucrainene, potrivit Ukrinform. Liderul de la Kremlin Vladimir Putin sper să schimbe cursul războiului prin numirea comandantului nemilos, însă este o misiune greu de îndeplinit, apreciază analiștiii.

„Atunci când am executat misiuni de luptă în Siria, nu am uitat nicio clipă că apărăm Rusia", a declarat Serghei Surovikin, noul comandant al „operațiunii militare speciale”, în fața unei mulțimi de personal de elită al armatei adunate la o ceremonie la Moscova în 2017, potrivit The Guardian.

„Apărarea” despre care vorbea Surovikin a implicat zeci de atacuri aeriene și terestre asupra obiectivelor și infrastructurii civile, potrivit unui raport al Human Rights Watch din 2020, în care se arată că forțele rusești aflate sub comanda sa au lovit „case, școli, unități sanitare și piețe siriene - locurile în care oamenii trăiesc, lucrează și studiază”, notează publicația britanică.

Rusia a lansat luni dimineață asupra Ucrainei 84 de rachete de croazieră și 24 de drone, al căror cost total mediu este cuprins între 400 și 700 de milioane de dolari, arată o analiză făcută de Forbes.

Printre țintele „desemnate” din capitala Ucrainei s-au numărat un parc, un consulat german, un pod pietonal, cunoscut obiectiv turistic, și o universitate.

„Acesta este stilul lui, stilul noului Gauleiter al armatei de ocupație din Ucraina – de a arunca rachete în infrastructură, în special, în obiecive de infrastructură civilă. Știe că avioanele zboară și poți lansa rachete din ele. De fapt, asta au făcut pentru a arăta că noile numiri de personal ale lui Putin au o oarecare semnificație, pentru a arăta niște rezultate rapide”, a spus Andri Yusov.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22