Geneva: Negocierile pentru pace în Siria, blocate. Părțile implicate se evită reciproc

Tudor Despina | 03.02.2016

Negocierile pentru pace în Siria nu par să avanseze în vreun sens, discuțiile de la Geneva având loc pe fondul unei ofensive masive a regimului Assad, susținut de ruși, împotriva rebelilor.

Pe aceeași temă

 

Startul oficial al negocierilor – primele de acest timp din ultimii doi ani – a avut loc acum două zile. Părțile implicate caută o soluție pentru un conflict care a lăsat în urmă mai bine de 250.000 de morți și a provocat valuri successive de migranți în căutare de refugiu.

 

Însă, deși lansate pe hârtie, discuțiile de la Geneva nici nu au început, efectiv, să fie purtate. “Se pare că prima fază a pregătirilor pentru dialog va dura mai mult timp decât era așteptat. Discuțiile oficiale încă nu au fost pornite, din păcate. Încă analizăm cum să procedăm”, a explicat șeful delegației guvernamentale siriene, Bashar al-Ja’afari pentru Reuters.

 

Potrivit sirianului, guvernul Assad încă e nedumerit cu cine va negocia din partea opoziției fragmentate. Însă opoziția a trimis deja reprezentanți pentru discuții.

 

Dialog cu ONU, până la negocieri cu Assad

 

Opoziția siriană s-a întâlnit, luni, la Geneva cu delegația Națiunilor Unite, în marja discuțiilor pentru pace.

 

Un anunț în acest sens a fost făcut de principalul grup de opoziție din Siria. Înaltul Comitet pentru Negociere a transmis, prin purtătorul său de cuvânt că grupul urmează a se întâlni cu oficialii ONU la începutul acestei săptămâni.

 

Am venit la Geneva să căutăm implementarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, adică ajutor umanitar, ridicarea asediilor și încheierea atacurilor asupra civililor”, a punctat purtătorul de cuvânt Salim al-Muslat. E vorba despre o schimbare substanțială de poziție din partea opozanților regimului Assad, asta după ce la finalul săptămânii trecute opoziția siriană continua să boicoteze negocierile pentru pace.

 

Rebelii sirieni spuneau la finalul săptămânii trecute că au alte griji acum, mai mari decât niște discuții diplomatice. Opozanții lui Bashar al-Assad s-au arătat mult mai îngrijorați de ofensiva militară a Rusiei în regiune. Națiunile Unite au invitat guvernul Assad și opoziția sub umbrela sa, la Geneva, pentru discuții în vederea atingerii unui acord de pace.

 

Până acum câteva zile, însă, principalul grup sirian de opoziție a refuzat să participe, insistând pentru încheierea loviturilor aeriene și a asalturilor asupra orașelor înaintea oricărei negocieri. Boicotul nu e agreat nici de Washington, americanii sfătuind insistent opozția siriană să accepte “oportunitatea istorică” pentru discuții, fără precondiții.

 

Situația creată pare să îl avantajeze pe Assad. “E un eșec complet”, a spus vineri un diplomat occidental sub protecția anonimatului. “Cu cine vor discuta? Dacă vrei să te lansezi în negocieri, ai nevoie de un partener. E o ocazie grozavă pentru regim (regimul Assad – n.r.) să arate că e deschis la tratative”, a punctat oficialul.

 

Opoziția are altă variantă

 

Opoziția siriană acuză Rusia și Guvernul Assad că tergiversează discuțiile pentru pace în privinta conflictului civil din Orientul Mijlociu. Opoziția siriană urma a se reunit încă de marți pentru a analiza eforturile Națiunilor Unite pentru a accelera negocierile de pace. Reprezentanții opoziției au repetat apelul la bună voință din partea Guvernului Assad, cerând o stopare a bombardamentelor înainte ca orice discuții să aibă loc.

 

Mai mult, rebelii sirieni acuză Rusia și forțele lui Assad pentru împiedicarea derulării negocierilor pentru pace.

 

Cu eforturi suplimentare, Națiunile Unite încearcă să aducă la masa negocierilor toate părțile implicate în războiul din Siria. Este prima încercare de acest fel din ultimii doi ani pentru încheierea unui conflict care se întinde de aproape cinci ani. Dar discuțiile au fost amânate, în principal din cauza divergențelor privind delegațiile care ar trebui să participe.

 

Mai bine de 250.000 de morți și 10 milioane de persoane dislocate de la domiciliile lor reprezintă un bilanț provizoriu al războiului din Siria, în condițiile în care continuă să fie duse lupte. Coaliția occidentală condusă de americani îl vor pe Bashar al-Assad plecat de la putere, pe care îl acuză de crime împotriva propriului popor. De cealaltă parte, liderul sirian are sprijinul Iranului și al Rusiei, stat care a lansat o campanie militară în Siria începând cu 30 Septembrie 2015.

 

Iar prezența jihadiștilor Daesh (Statul Islamic) în Siria și Irak complică peisajul. Atât americanii, cât și rușii susțin că lovesc pozițiile Daesh, însă recente statistici arată că mare parte din loviturile aviației militare ruse vizează poziții ale rebelilor moderați anti-Assad, și nu ale SI, așa cum susține Moscova. În lipsă de soluții, Washingtonul a dat semnalul că ia în considerare eventuale desfăsurări de trupe la sol.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22