Georgia Meloni, șefa partidului Fratelli D'Italia, favorită să devină prima femeie premier în Italia

L. G. | 25.09.2022

O alianță de dreapta - Frații Italiei, Forza Italia și Liga - este favorită pentru câștigarea alegerilor parlamentare de duminică, pe fondul degringoladei social-democraților, conduși de Enrico Letta.

Pe aceeași temă

Secţiile de votare s-au deschis la 05:00 GMT (08.00 - ora României) şi se vor închide la 21:00 GMT, oră la care primele exit poll-uri ar trebui să ofere o imagine destul de clară a rezultatelor.

Frații Italiei, Forza Italia și Liga au căzut de acord  ca partidul câștigă alegerile de duminică va numi succesorul lui Draghi.

Favorita pentru a-l înlocui pe Mario Draghi în funcția de prim-ministru italian, Giorgia Meloni, a respins afirmațiile potrivit cărora un guvern, care include partidul ei național-conservator, ar reprezenta un pericol pentru Italia, insistând că nu este „de ce să se teamă”.

Giorgia Meloni, lidera partidului cu rădăcini neo-fasciste, Frații Italiei, este dată favorită de sondajele de opinie pentru a deveni premier, partidul de extremă dreaptă fiind cu cotat cu 25% intenție de vot. Ar fi prima femeie prim-ministru a Italiei și totodată primul premier de extremă dreaptă după cel de Al Doilea Război Mondial.

Meloni, susține că think tank-urile italiene de stânga au încercat să sperie piețele pentru a asigura o victorie a alianței conduse de social-democrați.

Italia traversează o perioadă de instabilitate politică Mario Draghi a demisionat din funcția de prim-ministru pe 21 iulie, alegerile anticipate fiind programate pentru 25 septembrie.

În ultimele săptămâni, Meloni a încercat, de asemenea, să liniștească orice temeri că o coaliție de dreapta, inclusiv partidul ei, ar reduce sprijinul pentru Ucraina.

„După cum am arătat poziția [Fraților Italiei] cu privire la Ucraina, nu are nimic de care să vă temeți”, a spus ea. Partenerii probabili ai unui guvern de coaliție, Forza Italia a lui Silvio Berlusconi și Liga lui Matteo Salvini, au pus la îndoială înarmarea în continuare a Ucrainei. Dar Meloni a spus că Italia nu poate „să se gândească să fie neutră fără consecințe”. De asemenea ea susține continuitatea Italiei în NATO dar este critică la adresa politicilor Uniunii Europene.

„În Europa, toţi sunt îngrijoraţi să o vadă pe Meloni la guvernare (...) Petrecerea s-a terminat, Italia va începe să-şi apere interesele naţionale”, a avertizat ea în timpul campaniei.

Partidul Fratelli d’Italia a crescut puternic în popularitate, de la 4% în 2018 la 25% înaintea alegerilor de duminică, conform ultimelor sondaje de opinie.

Coaliţia de dreapta-extremă dreapta, creditată cu 50% din intenţiile de vot, din care mai fac parte Liga lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, mizează pe majorităţi solide atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Deviza Giorgiei Meloni este „Dumnezeu, patrie, familie” iar mesajul politic cu care a câștigat popularitate este simplu și se apropie de discursul suveranist și conservator:

„Nu există nicio posibilă înțelegere. Da familiei tradiționale. Nu lobby-uului LGBT. Nu violenței islamiste, da pentru granițe mai sigure, nu imigrației ilegale, da să muncim pentru poporul nostru și nu marilor finanțe internaționale”, a spus Meloni la un eveniment din campania electorală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22