Georgia renunță la proiectul legii „agenților străini” sub presiunea străzii

L. G. | 09.03.2023

Partidul de guvernământ din Georgia a anunțat că retrage controversatul proiect de lege privind „agenții străini” sub presiunea protestelor violente de stradă care acuzau o reorientare spre autoritarism.

Pe aceeași temă

Anunțul făcut la radioul public al țării, a venit la câteva ore după ce zeci de mii de oameni s-au adunat în fața parlamentului georgian pentru a doua noapte de proteste, și confruntări violente cu poliția.

Respectivul proiect de lege prevedea că organizaţiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate erau obligate să se înregistreze ca "agenţi ai străinătăţii", în caz contrar riscând amenzi.
Criticii săi susţineau că acest proiect copia o lege adoptată în Rusia în 2012 şi pe care Kremlinul o foloseşte de atunci pentru a reprima mass-media şi vocile critice.
Adoptarea în primă lectură a proiectului de lege privind „agenţii străini” a determinat mii de persoane să manifesteze la Tbilisi marţi seară, poliția intervenind cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru -i dispersa. Situaţia s-a repetat şi miercuri seară, când poliţia georgiană a utilizat gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva zecilor de mii de persoane care manifestau la Tbilisi împotriva acestui proiect de lege.

Protestatarii au putut fi văzuți fluturând steagul Uniunii Europene – la care Georgia a solicitat să adere anul trecut – și al Statelor Unite și al Ucrainei, precum și steagul Georgiei.

Legislația controversată ar fi impus organizațiilor care primesc 20% sau mai mult din veniturile lor anuale din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” sau să se confrunte cu amenzi grele – o propunere despre care experții în drepturi avertizează că va avea un efect de înfrigurare pentru societatea civilă din țară și va dauna acesteia. democraţie.

Criticii au spus că seamănă cu legi similare folosite de Rusia pentru a înăbuși disidența și opoziția politică, iar anunțul de a suspenda proiectul de lege a fost salutat de

„Încurajăm toți liderii politici din GE (Georgia) să reia reformele pro-UE, într-un mod incluziv și constructiv”, a scris biroul Uniunii Europene din fosta Republică Sovietică pe contul său oficial de Twitter.

În videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare miercuri seara se vedeau câțiva protestatari aruncând cu pietre în ferestrele clădirii parlamentului și încercând să spargă barierele de protecție, cu poliția folosind tunuri cu apă și gaze lacrimogene.

Ministerul de Interne al Georgiei a declarat că a arestat alte 66 de persoane pentru implicarea lor în proteste.

„Participanții la miting au încălcat ordinea publică și ordinea publică pe tot parcursul nopții în diferite locații și au opus rezisstență polițiștilor”, se arată în comunicat.

Anunțul ridică la 142 numărul total de persoane arestate în legătură cu protestele, care au avut loc marți și miercuri.

Criticii spun că partidul de guvernământ „Visul Georgian” este prea apropiat de Rusia și că a dus țara într-o direcție mai autoritaristă în ultimii ani. Societatea georgiană este puternic anti-Moscova, în urma unor ani de conflicte legate de statutul a două regiuni separatiste susținute de Rusia, care s-au transformat într-un scurt război în 2008.

Comisia Helsinki din SUA, o agenție guvernamentală care monitorizează drepturile în Europa, a calificat proiectul de lege drept un „atac la adresa democrației în curs de slăbire a țării”, care reflectă influența crescândă a Moscovei la Tbilisi”.

Liderul partidului Visului Georgian, Irakli Kobakhidze, a declarat miercuri că legea va ajuta la eliminarea celor care lucrează împotriva intereselor țării și a puternicei Biserici Ortodoxe Georgiene. El a criticat „opoziția radicală” din Georgia pentru că a incitat protestatarii să comită „violențe fără precedent” în timpul mitingurilor de marți, potrivit agențiilor de presă georgiene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22