Pe aceeași temă
Planurile Bulgariei de a intra în sala de așteptare a zonei euro în primăvara acestui an și de a adopta moneda euro în 2023 sunt „complet previzibile”, a declarat duminică șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, citată de Reuters.
Membră a Uniunii Europene din 2007, Bulgaria speră să se alăture precursorului aderării la zona euro, mecanismul cursului de schimb al ERM-2, până la sfârșitul lunii aprilie și să adopte euro în 2023.
„Așteptările mele sunt ca planurile de intrare în zona euro a Bulgariei să se realizeze exact așa cum s-a făcut”, a declarat pentru radioul național Kristalina Georgieva, șefa FMI.
„Desigur, nu ar trebui să spunem„hop”până nu sărim, dar lucrurile arată foarte bine”, a spus ea.
Georgieva a declarat că președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, „vede foarte pozitiv” presiunea Bulgariei pentru intrarea în zona euro și i-a spus la Forumul Economic Mondial de la Davos că „se pare că bulgarii vor vorbi în curând în sala unde au loc întâlnirile pentru zona euro”.
Georgieva, care este de origine bulgară, a declarat că intrarea în zona euro va fi benefică pentru țară și va oferi mai multă securitate monetară și o va proteja de incertitudinea globală.
Bulgaria, a cărei monedă leva este deja legată de euro, îndeplinește criteriile nominale pentru a adopta moneda unică, cu finanțe publice sănătoase și datorii reduse, dar este, de asemenea, una dintre cele mai sărace și corupte state membre ale UE.
O evaluare făcută de BCE către șase creditori bulgari anul trecut a relevat deficiențe de capital la două bănci deținute local, dar atât prima investiție, 5F4.BB, cât și Investbank și-au anunțat intenția de a-și majora capitalul.
„Bulgaria în ansamblu stă foarte bine. Există două bănci care au avut probleme, dar lucrează la ele și nu văd probleme ”, a spus Georgieva.