Pe aceeași temă
Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 0,1% în trimestrul al doilea din acest an, față de perioada corespunzătoare din 2018, în conformitate cu estimările analiștilor. Mai mulți economiști estimează o nouă contracție în trimestrul al treilea, iar sectorul industrial, lovit de scăderea cererii globale, cere adoptarea de către guvern a unor stimuli fiscali pentru relansarea producției.
În seria de date ajustate calendaristic, rata anuală de creștere a celei mai mari economii din Europa a încetinit la 0,4% în al doilea trimestru, față de 0,9% înregistrată în primele trei luni, a comunicat miercuri Biroul Federal de Statistică. Pentru întregul an 2019, Berlinul se așteaptă la o creștere de doar 0,5%.
„Concluzia este că economia germană se găsește la marginea recesiunii”, a declarat Andrew Kenningham, de la Capital Economics, pentru Reuters, menționând că exportatorii se confruntă cu riscuri și mai mari dacă un hard Brexit s-ar materializa pe 31 octombrie.
În pofida confirmării datelor statistice anticipate de majoritatea analiștilor, piețele au reacționat emoțional, randamentul pe valoarea de referință a obligațiunilor guvernamentale germane pe 10 ani, atingând un nivel record de -0,624%.
Încetinirea globală a încetinit creșterea în Europa de Vest, dar în mod tradițional, economia germană care depinde de export este cea mai vulnerabilă.
Biroul de statistică federal a arătat că reducerea excedentului comercial a încetinit activitatea economică, întrucât exporturile au înregistrat o scădere trimestrială mai puternică decât importurile.
Construcțiile a fost, de asemenea, în contracție, după ce acest sector a impulsionat creșterea generală în primele trei luni datorită în special unei ierni neobișnuit de blânde.
„Datele prezentate azi de statistică privind evoluția PIB indică sfârșitul deceniului de aur al Germaniei” a declarat Carsten Brzeski de la ING.
„Au fost 10 ani ai unui avans economic puternic impulsionat de reformele structurale, stimuli fiscali și ratele dobânzilor extrem de scăzute practicate de BCE.
Comentarii 0