Germania a ajuns pe marginea recesiunii economice. Sfîrșitul „deceniului de aur” al creșterilor

Laurentiu Gheorghe | 14.08.2019

Reducerea exporturilor a provocat trecerea în zona roșie a economiei Germaniei, industria confruntându-se cu încetinirea la nivel global amplificată de războaiele comerciale și Brexit.

Pe aceeași temă

Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 0,1% în trimestrul al doilea din acest an, față de perioada corespunzătoare din 2018, în conformitate cu estimările analiștilor. Mai mulți economiști estimează o nouă contracție în trimestrul al treilea, iar sectorul industrial, lovit de scăderea cererii globale, cere adoptarea de către guvern a unor stimuli fiscali pentru relansarea producției.

În seria de date ajustate calendaristic, rata anuală de creștere a celei mai mari economii din Europa a încetinit la 0,4% în al doilea trimestru, față de 0,9% înregistrată în primele trei luni, a comunicat miercuri Biroul Federal de Statistică. Pentru întregul an 2019, Berlinul se așteaptă la o creștere de doar 0,5%.

„Concluzia este că economia germană se găsește la marginea recesiunii”, a declarat Andrew Kenningham, de la Capital Economics, pentru Reuters, menționând că exportatorii se confruntă cu riscuri și mai mari dacă un hard Brexit s-ar materializa pe 31 octombrie.

În pofida confirmării datelor statistice anticipate de majoritatea analiștilor, piețele au reacționat emoțional, randamentul pe valoarea de referință a obligațiunilor guvernamentale germane pe 10 ani, atingând un nivel record de -0,624%.

Încetinirea globală a încetinit creșterea în Europa de Vest, dar în mod tradițional, economia germană care depinde de export este cea mai vulnerabilă.

Biroul de statistică federal a arătat că reducerea excedentului comercial a încetinit activitatea economică, întrucât exporturile au înregistrat o scădere trimestrială mai puternică decât importurile.

Construcțiile a fost, de asemenea, în contracție, după ce acest sector a impulsionat creșterea generală în primele trei luni datorită în special unei ierni neobișnuit de blânde.

„Datele prezentate azi de statistică privind evoluția PIB indică sfârșitul deceniului de aur al Germaniei” a declarat Carsten Brzeski de la ING.

„Au fost 10 ani ai unui avans economic puternic impulsionat de reformele structurale, stimuli fiscali și ratele dobânzilor extrem de scăzute practicate de BCE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22