Pe aceeași temă
„Occidentul este unit și pregătește sancțiuni fără precedent pentru Rusia”, a declarat Baerbock, într-un discurs în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, care a început astăzi.
„Noi, Germania, suntem pregătiți să plătim un preț economic mare pentru asta. De aceea toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv Nord Stream 2”, a adăugat ea ferm, potrivit The Guardian.
Germania a fost până acum destul de rezervată în a amenința cu blocarea Nord Stream. În urmă cu 10 zile, când cancelarul Olaf Scholz a fost la Washington, Joe Biden a transmis clar că ”dacă Rusia invadează Ucraina, Nord Stream 2 nu va mai exista”.
Scholz a fost însă evaziv. A spus că Germania și SUA sunt unite în privința eventualelor ancțiuni, dar a evitat să pronunțe gazoductul.
Dacă se va ajunge aici, impactul asupra economiei Germaniei ar fi unul într-adevăr major.
Directorul executiv şi preşedinte al Consiliului de administraţie al companiei energetice germane E.ON, Leonhard Birnbaum, avertiza, la începutul lunii, că ţara sa nu are de ales și trebuie să continue să se bazeze pe gazul natural din Rusia pentru a realiza tranziţia de la cărbune şi a scădea preţurile la energie.
„Noi credem că avem nevoie de gaz rusesc. Punct. Mai ales dacă ne bazăm acum mai mult pe gaz pentru că vrem să renunţăm la cărbune. (…) În termeni de economie energetică, Nord Stream 2 este util. Din punct de vedere politic, evaluarea poate fi diferită. Acest lucru trebuie discutat în arena politică”, a declarat șeful E.ON.
Gazul livrat prin conductă din Rusia este mai ieftin decât gazul natural lichefiat (GNL).
Dacă va trebui să ne bazăm pe GNL, preţurile la gaz în Europa vor fi mult mai ridicate decât în trecut. Dacă vrem ca preţurile să scadă, atunci va fi nevoie ca mai mult gaz de conductă să ajungă în Europa. Aceasta necesită, de asemenea, importuri din Rusia, fireşte. Sper că, în cele din urmă, în pofida tensiunilor actuale, va exista un rezultat rezonabil”, a adăugat Birnbaum.