Germania anunță că blochează Nord Stream 2 dacă Rusia va ataca Ucraina, indiferent de costuri

L. G. | 19.02.2022

Ministrul de Externe din Germania, Annalena Baerbock, a declarat că țara sa va bloca Nord Stream 2, care ar urma să aducă gaz din Rusia în Germania, dacă Rusia va invada Ucrainei.

Pe aceeași temă

„Occidentul este unit și pregătește sancțiuni fără precedent pentru Rusia”, a declarat Baerbock, într-un discurs în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, care a început astăzi.

 

„Noi, Germania, suntem pregătiți să plătim un preț economic mare pentru asta. De aceea toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv Nord Stream 2”, a adăugat ea ferm, potrivit The Guardian.

 

Germania a fost până acum destul de rezervată în a amenința cu blocarea Nord Stream. În urmă cu 10 zile, când cancelarul Olaf Scholz a fost la Washington, Joe Biden a transmis clar că ”dacă Rusia invadează Ucraina, Nord Stream 2 nu va mai exista”.

 

Scholz a fost însă evaziv. A spus că Germania și SUA sunt unite în privința eventualelor ancțiuni, dar a evitat să pronunțe gazoductul.

 

Dacă se va ajunge aici, impactul asupra economiei Germaniei ar fi unul într-adevăr major.

 

Directorul executiv şi preşedinte al Consiliului de administraţie al companiei energetice germane E.ON, Leonhard Birnbaum, avertiza, la începutul lunii, că ţara sa nu are de ales și trebuie să continue să se bazeze pe gazul natural din Rusia pentru a realiza tranziţia de la cărbune şi a scădea preţurile la energie.

 

„Noi credem că avem nevoie de gaz rusesc. Punct. Mai ales dacă ne bazăm acum mai mult pe gaz pentru că vrem să renunţăm la cărbune. (…) În termeni de economie energetică, Nord Stream 2 este util. Din punct de vedere politic, evaluarea poate fi diferită. Acest lucru trebuie discutat în arena politică”, a declarat șeful E.ON.

 

Gazul livrat prin conductă din Rusia este mai ieftin decât gazul natural lichefiat (GNL).

 

Dacă va trebui să ne bazăm pe GNL, preţurile la gaz în Europa vor fi mult mai ridicate decât în trecut. Dacă vrem ca preţurile să scadă, atunci va fi nevoie ca mai mult gaz de conductă să ajungă în Europa. Aceasta necesită, de asemenea, importuri din Rusia, fireşte. Sper că, în cele din urmă, în pofida tensiunilor actuale, va exista un rezultat rezonabil”, a adăugat Birnbaum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22