Germania consideră inacceptabilă cererea lui Putin să plătească în ruble gazul

L. G. | 23.03.2022

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat miercuri că țara sa consideră ca fiind „o încetare a contractului” solicitarea Rusiei ca statele UE să îi plătească gazul doar în ruble.

Pe aceeași temă

„Urmează să discutăm cu partenerii noștri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri”, a adăugat oficialul german, potrivit AFP.

Chestiunea ar putea fi discutată de liderii europeni la summitul lor de joi și vineri.

Cu câteva ore mai devreme, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că țara sa nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către „țările ostile” și a dat termen autorităţilor o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăți în ruble.

Decizia este o replică a Moscovei la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un „furt”.

Preşedintele rus a asigurat însă statele europene că Rusia le va furniza în continuare gaze în volumele şi la preţurile convenite, conform contractelor încheiate.

Vladimir Putin a declarat că furnizarea de mărfuri rusești către Uniunea Europeană și Statele Unite și încasarea plăților în dolari și euro „nu are niciun sens pentru noi”.

„Atât SUA, cât și UE au încălcat practic obligațiile față de Rusia. Și acum toată lumea știe că obligațiile în dolari și euro s-ar putea să nu fie îndeplinite. (...) Este destul de evident că, în acest sens, nu are sens să furnizăm bunurile noastre atât în ​​UE, cât și în SUA, și să primim plata în dolari, euro și o serie de alte valute”, a spus Putin miercuri la o întâlnire cu guvernul său.

„Prin urmare, am decis să pun în aplicare în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri pentru a transfera plățile pentru gazele noastre naturale furnizate țărilor neprietenoase în ruble rusești”, i-a anunțat liderul de la Kremlin pe membrii executivului.

Imediat după anunțul său rubla s-a apreciat față de euro și dolar pe bursa de la Moscova.

De fapt principalul scop al acestei măsuri valutare este obligarea partenerilor comerciali să achiziționeze ruble, sprijinând astfel rubla care se deprecia puternic în raport cu principalele valute.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22