Pe aceeași temă
Marea problema a alegerilor parlamentare de duminica, din Germania, nu este cine va fi, sau cine va ramane cancelar. Dupa toate probabililtatile, Angela Merkel va obtine al patrulea mandat de sefa a guvernului german. Problema este ca partidul nationalist, Alternativa pentru Germania (AfD), va reusi intrarea in Parlament, pe care a ratat-o la alegerile din 2013. Acest partid, ale carui parole amintesc de nazism, a urcat semnificativ in sondaje, catarandu-se pe o singura tema: refugiatii din Germania si teama unei parti a populatiei de „invazia“ lor, scrie Dani Rockhoff pentru Hotnews.ro.
AfD-ul, partid bland denumit populist, in esenta sa este bantuit de nationalisti si devianti din Partidul National-Democrat al Germaniei (NDP) - impotriva caruia, din martie anul acesta, s-a intentat proces la Curtea Constitutionala.
Batalia se va duce pe voturile „indecisilor“, care pot inclina balanta mai tare in stanga sau mai tare in dreapta, de fiecare data inspre asa-zisii „indezirabili“ la guvernare. Din aceasta batalie, comparativ cu precedentele alegeri, din 2013, se pare ca marile partide traditionale deja au pierdut.
Prin urmare, sansele cele mai mari la alegerile de duminica le are „stabilitatea“, cu Merkel in frunte, cu inca o coalitie de guvernare GroKo (Marea Coalitie CDU/CSU-SPD) si cu un AfD care le va sta in coaste, sub forma celui de al treilea mare partid din Parlament.
Potrivit unui sondaj recent cu privire la alegerile din Bundestag de duminica, 24 septembrie, coalitia de guvernamant a cancelarului german Angela Merkel este amenintată de pierderi considerabile.
Dupa cum a comunicat Institutul Emnid, pentru publicatia Bild am Sonntag, Uniunea CDU/CSU a scazut cu un punct procentual, la 35% din votul electoratului, fata de saptamana trecuta. La ultimele alegeri pentru Bundestag, dîn 2013, Uniunea a ajuns la 41,5%.. Intentia de vot pentru SPD ramane neschimbată, la 22%, comparativ cu saptamana precedentă. In 2013, voturile pentru SPD s-au ridicat la 25,7%.
In ceea ce privește posibilele coalitii de guvernare, sondajul ofera o imagine clara: ar fi posibila doar o Mare Coalitie (CDU/CSU-SPD) sau o asa-numita coalitie Jamaica (negru-galben-verde, cum sunt culorile partidelor CDU/CSU, FDP si Verzi). Multi cetateni intervievati in timpul campaniei electorale si-ar dori insa in alt guvern, iar doar 63% dintre alegatori sunt deja siguri cu ce partid vor sa voteze, sau ca vor vota in fapt.
analiza integrală, pe Hotnews.ro
Cine este Dani Rockhoff
LIVIA-DANIELA ROCKHOFF s-a născut la Alba Iulia în anul 1959 și a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai, Secţia engleză–română (1983). După o carieră de câţiva ani în învăţământ și turism internaţional, emigrează, în vara anului 1990, în Germania. Timp de peste douăzeci de ani, lucrează la mai multe firme germane și concerne internaţionale, în domeniul administraţie-finanţe. În anul 2001, absolvă cursurile de jurnalism general și liber-profesionist la London School of Journalism, fiind acreditată ca reporter și jurnalist profesionist de Uniunea Jurnaliștilor din Marea Britanie și de International Federation of Journalists, cu sediul la Bruxelles. Sub numele de autor Dani Rockhoff, publică în ziarele Weekly Telegraph din Londra, Observator și Realitatea din Arad, Timișoara International. Colaborează la revista on line Agero-Stuttgart.de, portalul românilor din Germania Rom2.de, agenţia de știri a judeţului Arad Newsar.ro, agenţia de știri a românilor de pretutindeni Romanian Global News și la emisiunile în limba română ale Radio Z din Nürnberg. În anul 2003, fondează și coordonează, ca director pentru Germania, săptămânalul tipărit Curierul de Vest, în limba română, care s-a distribuit până în 2004 la chioșcurile de presă internaţională de pe tot teritoriul Germaniei. În anul 2008 transmite corespondenţe de presă din Germania pentru Radio BBC. Din februarie 2005, Dani Rockhoff este corespondenta de presă în Germania a ziarului online Hotnews.ro, pentru care a scris, până în prezent, peste opt sute de articole de presă din domeniile economico-financiar, politic, socio-cultural și al vieţii în diaspora.