Germania nu renunță la importurile de gaze rusești și acceptă să-și deschidă cont la Gazprombank

L. G. | 29.04.2022

Ministerul german al Economiei consideră că plata în euro într-un cont la Gazprombank și conversia în ruble pentru plata gazelor nu reprezintă o încălcare a sancțiunilor, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

Anunțul vine în condițiile în care Rusia a anunțat că nu va mai livra gaze naturale clienților care refuză să facă plata în ruble printr-o procedură nouă stabilită de Kremlin. Anterior, Polonia și Bulgaria au fost decuplate de la conductele da gaze, ca urmare a refuzului de a plăti în ruble.

Germania, una dintre cele mai dependente de gaz rusesc țări europene, a spus în nenumărate rânduri că decuplarea bruscă de la importurile energetice din Rusia i-ar afecta puternic economia. Rușii au profitat de această ocazie pentru a găsi o „breșă” în sancțiunile occidentale și au cerut, cu încălcarea contractelor, plata în ruble prin intermediul unor conturi deschise de clienți la Gazprombank.

Decretul lui Putin prevede că Gazprombank va deschide conturi speciale de tip „K” pentru clienții străini. O companie europeană ar urma, astfel, să transfere valută în aceste conturi, iar banca rusească ar converti apoi plata în ruble și ar face transferul către un alt cont „K” care aparține Gazprom.

Conform decretului, obligația de plată ar urma să fie stinsă abia din momentul în care rublele ajung în conturile Gazprom.

„Avem reguli europene în ce privește modalitățile de plată, iar conform acestor reguli, aceste conturi nu încalcă sancțiunile dacă plata inițială se face în euro sau dolari”, a transmis ministerul german.

Conform unei surse guvernamentale, țara în care este deschisă un cont K este irelevantă, atâta vreme cât banca în cauză nu se află pe lista de sancțiuni.

Trump: Germania este captivă a Rusiei

Fostul președinte al SUA, Donald Trump a susținut, în timpul unei întâlniri dificile de mic dejun din 2018 cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că dependența Germaniei pentru satisfacerea nevoilor sale energetice a făcut-o „total controlabilă” și „captivă a Rusiei”.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9LLZBVTid4I" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Analistul Javier Blas de la Bloomberg confirmă spusele lui Trump și explică în detaliu că Germania în momentul de față nu are de ales decât între o opțiune proastă sau alta chiar și mai rea decât prima, pe măsură ce strategia lui Vladimir Putin privind condițiile de livrare a gazelor devine evidentă.

Cancelarul Olaf Scholz trebuie fie să accepte condițiile de plată impuse de Vladimir Putin pentru importurile de gaze, fie să se confrunte cu consecințele economice dureroase în cazul sistării livrărilor de gaze.

„În 2018, Germania a avut de înfruntat o criză masivă generată de lipsa gazelor naturale. Cum situația tinde să se repete, realitățile cu care se va confrunta societatea germană sunt îngrijorătoare. În 2018, unele spitale, cămine de bătrâni au fost forțate să se închidă; companii care au încetat activitatea, animale care au murit din cauza frigului, sute de mii de locuri de muncă dispărute și raționalizarea consumului în gospodării sunt realități care trebuie luate în calcul dacă se impune un embargou total asupra importurilor energetice din Rusia.

Impunerea unui embargou total importurilor de gaze este un slogan politic foarte atrăgător, dar în realitate economia Germaniei va suferi pierderi imense. Să nu ne ascundem: recesiunea va fi brutală. Având în vedere experiența din 2018 și discutând cu oficialii guvernamentali care au trebuit să facă față crizei din 2018, nu mi-aș dori să fiu în pielea cancelarului Olaf Scholz”, scrie ediatoristul Bloomberg.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22