Pe aceeași temă
Scholz este de aceeași părere cu ministrul Apărării, Boris Pistorius care a declarat vineri că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina este „în afara discuției”.
„Avioanele de luptă sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite. Ne-am aventura într-o escaladare asupra căreia aș avertiza în prezent”, a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung.
După mai multe săptămâni de ezitare, Berlinul a decis miercuri să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană Ucrainei şi să permită altor ţări europene să reexportul acestora.
Întrebat într-un interviu acordat duminică ziarului Tagesspiegel despre solicitarea Kievului de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz a răspuns: „Chestiunea avioanelor de luptă nici măcar nu se pune. Pot să sfătuiesc doar să nu intrăm într-un război continuu al licitărilor când vine vorba de sistemele de arme”.
„Dacă, de îndată ce se ia o decizie (asupra tancurilor Leopard – n.r.), începe o nouă dezbatere în Germania” cu privire la altceva, ”acest lucru nu este serios şi subminează încrederea cetăţenilor în deciziile guvernului”, a adăugat el, scrie Agerpres.
Anterior Scholz avusese aceeași luare de poziție: „Nu vor fi livrări de avioane de vânătoare către Ucraina. Acest lucru a fost clarificat mult mai devreme, inclusiv din partea președintelui SUA”, declara Scholz în fața Parlamentului german pe 25 ianuarie, conform CNN.
Decizia de a trimite tancuri germane Ucrainei a fost însoţită de o mișcare similară a Statelor Unite de a furniza armatei ucrainene tancuri Abrams. Preşedintele Zelenski a mulţumit Berlinului şi Washingtonului, dar a cerut imediat mai mult armament, inclusiv avioane de luptă şi rachete cu rază lungă de acţiune.
În interviul de duminică, cancelarul Scholz avertizează din nou asupra „riscului de escaladare” a conflictului armat în relaţia cu Moscova.
„Nu există război între NATO şi Rusia. Nu vom permite o asemenea escaladare”, a spus el.
El consideră necesară continuarea discuţiilor cu preşedintele Putin, ultima lor discuţie având loc la începutul lunii decembrie.
„Voi vorbi din nou la telefon cu Putin”, a spus Scholz, fără a preciza însă o dată exactă.
„Dar, desigur, este de asemenea clar că atât timp cât Rusia va continua războiul atacând necruţător (Ucraina), situaţia actuală nu se va schimba”, a apreciat şeful executivului german.
Ministrul german de Externe: „Suntem în război cu Rusia”
Săptămâna trecută, marți, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declanșat o furtună de dezbateri când a declarat că aliații occidentali duc un război împotriva Rusiei - făcându-i pe mulți să se întrebe dacă ea, în esență, „a declarat război” Rusiei, contrazicând poziția oficială conform căreia, Occidentul doar ajută Ucraina să respingă invazia neprovocată a Rusiei și să-și elibereze teritoriile ocupate ilegal.
Annalena Baerbock
„Și, prin urmare, am spus deja în ultimele zile – da, trebuie să facem mai mult pentru apărarea Ucrainei. Da, trebuie să facem mai mult și în ceea ce privește tancurile”, a spus marți Baerbock în discursul său de deschidere la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europa în Strasbourg- adăugând „Dar partea cea mai importantă și crucială este că o facem împreună și nu să aruncăm vina unul pe altul în Europa, pentru că ducem un război împotriva Rusiei și nu unul împotriva celuilalt”.
Comentariile ministrul german de Externe se înscriu pe linia propagandei Moscovei, conform căreia Rusia se află în plin război „proxy” cu SUA și aliații săi, prin intermediul Ucrainei.
De notat că afirmațiile hazardate ale lui Baerbock vin doar la o zi distanță față de anunțul SUA de livrare a 31 de tancuri M1 Abrams, cel al Germaniei pentru 14 tancuri Leopard 2, care a cerut totodată Poloniei și altor state UE și NATO să ofere un ajutor similar. Franța, între timp, „continuă analiza” cu privire la propunerea de a trimite tancuri în Ucraina, după ce deja a promis mai multe „tancuri ușoare” AMX-10 la începutul acestei luni.
Avioane F-16
Discuția privind furnizarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16 a revenit în actualitate după ce țările americane și europene au decis să aprovizioneze Ucraina cu tancuri principale moderne.
Avioanele F-16 fabricate în SUA ar putea fi cea mai bună opțiune pentru forțele aeriene ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Yuri Ihnat în timpul unei conferințe. Până acum, SUA au refuzat să furnizeze avioane de luptă F-16 Ucrainei sau să autorizeze transferul acestora de către terțe țări.
Pe 19 ianuarie, ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat că guvernul țării sale va analiza posibilitatea să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 „dacă Kievul o va cere”.
Președintele Volodymyr Zelensky le-a cerut susținătorilor săi occidentali să ofere Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16 în timpul discursului său de la reuniunea Ramstein din Germania din 20 ianuarie.
Germania nu operează avioane F-16, dar cancelarul Olaf Scholz a spus că avioanele de luptă, în general, nu sunt disponibile.
Săptămâna trecută, guvernul german a anunțat livrarea a 14 tancuri Leopard 2 cu muniție, două vehicule blindate de recuperare Bergepanzer 3, două radare de supraveghere aeriană, 78 de trenuri autocamioane și 86 de semiremorci, potrivit guvernului.
SPD, poziție ambiguă în privința avioanelor de luptă
Saskia Esken - SPD
Șefa Partidului Social-Democrat, aflat în coaliția de guvernare condusă de social-democratul Olaf Scholz, neagă afirmația făcută de ministrulde Externe dar nu exclude în mod explicit posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina, a transmis duminică agenția germană DPA, preluată de Agerpres.
Întrebată, duminică, dacă exclude livrarea de avioane de luptă, Saskia Esken a declarat pentru postul ARD că Germania nu este parte a războiului şi că guvernul vrea să „evite acest lucru în viitor”.
„Factorul decisiv este că Germania şi NATO nu sunt parte în acest război”, şi de aceea guvernul german este în strânsă consultare cu omologii din SUA în aceste probleme, a declarat Esken, al cărei partid conduce guvernul de coaliţie al cancelarului Olaf Scholz.
În acelaşi timp, este important ca Germania să-i arate clar preşedintelui rus Vladimir Putin, prin toate deciziile, că „respingem agresiunea rusă”, a adăugat ea.