Germania nu va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina dacă SUA nu vor trimite tancuri M1 Abrams

L. G. | 19.01.2023

Germania va trimite sau va permite livrările din terțe țări de tancuri germane în Ucraina dacă și SUA vor fi de acord să facă același lucru, relatează Reuters citând o sursă guvernamentală din Berlin.

Pe aceeași temă

În acest fel, Germania mărește presiunea asupra administrației Biden care a respins până acum apelurile tot mai dese de a livra pe frontul din Ucraina tancuri grele M1 Abrams, Casa Albă temându-se de o de o escaladare a conflictului cu Rusia, realtează Reuters.

Poziția Germaniei vine la doar o zi după ce a fost numit un nou ministru al Apărării, Boris Pistorius, după demisia Christinei Lambrecht acuzată că a întârziat foarte mult înarmarea forțelor armate ucrainene.

Guvernul Scholz a spus că va fi la latitudinea noului ministru al Apărării să hotărască în chestiunea tancurilor pentru Ucraina, pe măsură ce cererile Kievului devin tot mai insistente.

„Germania nu va permite aliaților săi să trimită tancuri de fabricație germană în Ucraina pentru a se apăra împotriva Rusiei și nici să-și trimită propriile arme grele decât cu condiția ca și SUA să fie de acord să trimită tancuri de luptă americane”, au declarat miercuri înalți oficiali germani citați de Wall Street Journal.

Aliaţii occidentali se vor întâlni vineri la baza aeriană americană Ramstein din Germania pentru a discuta despre armele pe care le vor oferi în continuare Ucrainei.

Atenţia se concentrează în special asupra Germaniei, care are drept de veto asupra oricărei decizii de a trimite tancurile sale Leopard, aflate în dotarea armatelor aliate NATO din întreaga Europă şi considerate în general ca fiind cele mai potrivite pentru Ucraina.

Mai multe țări NATO și-au exprimat până acum disponibilitatea de a trimite tancuri sofisticate Leopard de fabricație germană în Ucraina, și anume, Polonia, Danemarca și Finlanda - dar Berlinul trebuie să aprobe mai întâi aceste livrări.

În această lună, pentru prima dată în războiul care durează de 11 luni, a crescut presiunea politică pentru a trimite tancuri grele de fabricație occidentală în Ucraina pe lângă transportoarele blindate și tancurile T 72 din perioada sovietică, furnizate până în prezent.

Reticența germană de a aproba aceste livrări  vine după ce după primele luni ale invaziei ruse s-a observat o schimbare în politica externă germană, Berlinul abandonând în mare parte neutralitatea istorică. „Nu se poate face diferența între exporturile directe (de tancuri de fabricație germană) și exporturile din țări terțe”, a fost citat în articolul WSJ un înalt oficial german, care a explicat poziția Berlinului.

Momentul apariției articolului referitor la tancurile germane din WSJ este interesant, de asemenea, având în vedere că președinții republicani ai comisiilor din Congresul SUA intensifică presiunea asupra lui Biden, cerându-i să aprobe ceea ce denumesc „armele necesare pentru a câștiga” războiul împotriva Rusiei.

Preşedintele polonez Andrzej Duda le-a spus miercuri participanţilor la forumul economic de la Davos că se teme că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă în Ucraina în câteva luni şi că, prin urmare, este crucial să fie oferit sprijin suplimentar guvernului de la Kiev prin furnizarea de tancuri şi rachete cu rază lungă de acțiune.

Polonia şi Finlanda au declarat deja că vor trimite tancuri Leopard în Ucraina, dacă Germania va aproba acest lucru.

Berlinul spune că această decizie este pe primul loc pe agenda lui Boris Pistorius, noul ministru german al Apărării. Pistorius îl va primi joi pe secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Statele Unite au alocat până acum aproximativ 24 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva forţelor ruseşti.

Oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că administraţia preşedintelui Joe Biden urmează să aprobe trimiterea de vehicule blindate Stryker pentru Ucraina, dar nu ar fi pregătită să trimită propriile tancuri de luptă, între care tancurile M1 Abrams, aşa cum cere Germania.

Săptămâna aceasta, Marea Britanie a crescut presiunea asupra Berlinului, devenind prima ţară occidentală care a anunţat că trimite tancuri occidentale de luptă în Ucraina.

Londra a promis un escadron de tancuri Challenger. Totuşi, tancurile germane Leopard sunt considerate a fi cea mai bună alegere pentru a furniza Ucrainei o forţă consistentă de tancuri de luptă.

Reticenţele de a trimite tancuri de luptă în Ucraina sunt legate de temerile că Rusia se va folosi de acest pretext pentru a escalada conflictul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22