Germania repornește centralele pe cărbune. Trenurile cu cărbune devin prioritare

L. G. | 23.08.2022

Transporturile de cărbune pe calea ferată devin prioritare, înaintea celor de călători, pentru buna aprovizionare a termocentralelor care sunt repornite pe fondul adâncirii crizei energetice.

Pe aceeași temă

Termocentrala Heyden din Petershagen, în apropiere de Hanovra va fi recuplată la sistemul energetic începând cu 29 august și este programată să funcționeze până în luna mai a anului viitor, a anunțat principalul operator de energie electrică, Uniper.

Germania are în plan să elimine treptat producția de energie pe bază de cărbune până în 2038, dar sancțiunile impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei, a reducerii drastice a livrărilor de gaze rusești și seceta au determinat reactivarea centralor pe cărbune ținute în rezervă. Din 14 iulie, guvernul federal a permis reactivarea centralelor pe cărbune din aşa-numita reţea de rezervă pentru a reduce cererea de gaze naturale.

Centralele de rezervă produc energie electrică numai atunci când este necesar pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic național.

Cu o capacitate de 875 de megawaţi, centrala Heyden, care a început să funcţioneze în 1987, este una dintre cele mai puternice centrale electrice pe cărbune din Germania, potrivit Uniper.

La începutul lunii august, centrala Mehrum din Hohenhameln, deţinută de grupul energetic ceh EPH, a fost prima centrală pe cărbune repusă în funcţiune.

În Germania, majoritatea locuințelor sunt încălzite cu gaze naturale, iar stocurile de gaze trebuie să fie suficiente până la primăvară luând în calcul sistarea completă a furnizării de gaze din Rusia.

Gazele reprezintă cea mai mare parte a sistemelor de încălzire a locuinţelor din Germania.

De asemenea, pentru buna aprovizionare a termocentralelor, Germania va acorda prioritate transporturilor de cărbune în rețeaua feroviară față de trenurile de pasageri pe fondul agravării crizei energetice.

Astfel, pregătirile pentru ceea ce ar putea fi o iarnă dezastroasă din cauza reducerii furnizării de gaze naturale rusești și cotațiile record pentru energia electrică includ această propunere pentru prioritizarea transporturilor de cărbune pe calea ferată, potrivit Bloomberg care citează ziarul Welt am Sontag.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a spus recent că dependența crescută de cărbune este amară, dar necesară.

„În mod normal, se acordă prioritate transportului de pasageri în Germania, iar orarele trenurilor sunt întocmite în conformitate cu această regulă. În consecință, există riscul instaurării haosului pe calea ferată în urma schimbării", scrie Bloomberg, citând proiectul.

Există o mare posibilitate ca proiectul să fie adoptat ca o modalitate de a accelera transporturile de cărbune pe calea ferată către centralele electrice înainte de venirea iernii, pentru a se asigura că există stocuri adecvate. Este de așteptat ca generarea de energie pe bază de cărbune să crească în cea mai mare economie a Europei în această iarnă, ca măsură de întărire a securității energetice.

Prețul energiei electrice a explodat în Germania

Măsurile de urgență sunt luate în condițiile în care prețul energiei electrice în Germania a urcat săptămâna trecută la un nivel record de 570 de euro/MWh iar în Franța prețul a urcat cu 3% până la 720 de euro/MWh. Cărbunele s-a scumpit de asemenea, în Europa comercializându-se cu 310 euro pe tonă.

Valul de căldură și seceta din Europa a redus producția de energie hidroelectrică și nucleară. Nivelului Rinului a scăzut la niveluri periculos de scăzute, perturbând transportul de mărfuri pe cea mai importantă cale navigabilă interioară a continentului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22