Germania revine la producția de energie electrică pe bază de cărbune pentru a economisi gaze

L. G. | 08.07.2022

Guvernul german a amânat închiderea unor centrale pe bază de cărbune pe care le ține în standby pentru a reduce dependența Germaniei de importurile de gaze rusești.

Pe aceeași temă

Parlamentarii germani au aprobat joi o măsură care va permite guvernului să arunce un colac de salvare companiilor care se confruntă cu prețul record al gazului și cu reduceri ale livrărilor din Rusia. Uniper, cel mai mare importator rus de gaze din Germania, ar putea deveni astfel prima companie energetică salvată de la faliment.

Legea, adoptată în Camera inferioară a Parlamentului, face parte dintr-un pachet mai larg care urmărește să ajute Germania să mențină securitatea aprovizionării cu gaze naturale, deoarece se confruntă cu lipsuri legate de invazia Ucrainei de către Rusia. Luna trecută, Rusia a redus cu 60 la sută cantitatea de gaz livrată Germaniei prin conducta Nord Stream 1, o conductă importantă pentru aprovizionarea țării cu gaze..

Conducta, care traversează Marea Baltică și leagă zăcămintele de gaze rusești cu coasta de nord a Germaniei, este programată să fie oprită timp de 10 zile pentru lucrări de întreținere începând de luni. Experții în energie și politicienii se tem că Gazprom, gigantul energetic rus, o poate menține oprită la sfârșitul acelei perioade de întreținere pentru a riposta împotriva sancțiunilor economice pe care Europa le-a adoptat pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Uniper, un producător de energie electrică și cel mai mare importator de gaze naturale rusești din Germania, va deveni probabil prima companie energetică care va fi salvată în temeiul noii legi, după ce luna trecută a cerut ajutor guvernului. Compania, cu sediul în Düsseldorf, a fost nevoită să cumpere gaz la prețuri semnificativ mai mari pentru a-și respecta contractele de lungă durată încheiate cu aproximativ 100 de municipalități din întreaga țară.

Legislația recent adoptată, care se așteaptă să primească aprobarea finală din partea Camerei superioare înainte ca Parlamentul să-și înceapă vacanța de vară, va permite companiilor energetice să repornească centralele pe cărbune care fie au fost închise, fie sunt programate pentru închidere. Țările de Jos și Austria au luat măsuri similare.

Legislația va permite, de asemenea, furnizorilor să transmită consumatorilor creșterile de preț, dacă autoritățile determină că „o reducere semnificativă a volumelor totale de import de gaze către Germania este iminentă”. Politicienii au căutat până acum să protejeze consumatorii în speranța de a evita protestele de stradă.

„Pacea socială în Germania este pusă la grea încercare și fragilă”, a declarat joi Robert Habeck, ministrul energiei din țară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22