Germania se teme că explozia prețurilor la energie poate duce la revolte populare

L. G. | 15.07.2022

Prețurile la energie au scăpat de sub control în Germania, țară dependentă de livrările de gaze și petrol din Rusia. Cu Nord Stream 1 oprită pentru reparații, nu se știe când și dacă va mai fi operațională

Pe aceeași temă

Rusia a început să reducă livrările de materii prime energetice în Europa chiar de la sfârșitul anului 2021, iar mai nou sunt îngrijorări privind momentul redeschiderii gazoductului Nord Stream 1 după finalizarea lucrărilor de reparații curente planificat pentru sfârșitul acestei luni. Un oficial german a avertizat deja că dacă prețul energiei va continua să crească sunt posibile tulburări sociale, mulți oameni intrând în imposibilitatea de plată a facturilor.

Reuters îl citează pe directorul general al furnizorului municipal de energie „eins” din Chemnitz, Roland Warner, care a avertizat că factura medie pentru energie electrică și gaze a unei gospodării se va tripla înainte de intrarea în sezonul rece.

„Trebuie să ajutăm gospodăriile cu venituri medii sau mai mici și să stabilim o limită superioară [plafoane de preț] pentru costurile cu energie”, a spus Warner, menționând că facturile anuale din prezent de 1.500 de euro ar putea crește la 4.700 de euro până în octombrie.

El a avertizat că gospodăriile care se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimele decenii combinată cu creșterea neîncetată a facturilor la energie ar putea duce la tulburări sociale: „Dacă vom avea tulburări sociale, statul nu va putea face față”.

Șeful autorității de reglementare în energie din Germania, Klaus Mueller, consideră că Rusia folosește gazele naturale și petrolul ca pe o armă și limitează aprovizionarea cu energie a Europei. El a declarat săptămâna trecută pentru CNBC: „Nu putem exclude posibilitatea ca tranzitul de gaze  naturale să nu mai fie reluat din motive politice”.

Germania este un punct fierbinte pentru discuțiile privind asigurarea cu energie a continentului, deoarece are cea mai mare economie și populație din Europa și este cel mai mare client al Gazprom-ului rusesc din UE. Iar problema cu care se confruntă Germania va cuprinde în cele din urmă și restul Europei.

În același timp, ministrul Energiei, Robert Habeck, respinge cererile de plafonare a prețurilor, declarând că guvernul nu poate compensa creșterea costurilor cu energia, deoarece aceasta ar trimite un mesaj eronat populației și întreprinderilor să continue să consume în același ritm, în loc să economisească.

Acest lucru se petrece în timp ce majoritatea țărilor membre UE se străduiesc să-și asigure necesarul de gaze naturale pentru la iarnă pompând gazele naturale importate din Rusia în depozite subterane. Însă livrările sunt mai mici decât cantitățile obișnuite din ultimii ani pentru această perioadă a anului, iar închiderea Nord Stream 1 pentru „lucrările curente de reparații” a crescut și mai mult prețul gazului rusesc.

Dacă transportul gazelor nu se va relua la sfârșitul acestei luni conform planificării, umplerea depozitelor de gaze s-ar putea să mai poată fi efectuată, criză ce va face ca facturile deja astronomice la energie să crească și mai mult iar factorii de decizie vor fi nevoiți să ia măsuri de urgență.

Deutsche Welle a relatat, de asemenea, despre situația alarmantă a multor gospodării germane care au trecut deja la raționalizarea apei calde și a energiei electrice. Mass-media locală avertizează că ajungerea unei părți a populației, mai ales a celor cu venituri sub medie, în imposibilitatea de a-și achita facturile ar putea duce rapid la instabilitate socială.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22