Germania și Franța, printre țările care reiau de vineri vaccinările cu serul produs de AstraZeneca

Laurentiu Gheorghe | 19.03.2021

Mai multe state europene au anunțat că reiau imunizările anti-Covid cu vaccinul AstraZeneca după ce Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că riscurile sunt mult mai mici decât beneficiile.

Pe aceeași temă

Vaccinul este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, iar beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, au spus oficialii EMA, joi, într-o conferință de presă, după ce au analizat 30 de cazuri de cazuri diagnosticate ca trombocitopenie la persoane care fuseseră vaccinate cu serul produs de AstraZeneca, relatează Reuters.

Sabine Straus, președintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilență al EMA, a spus că nu s-a înregistrat o creștere a persoanelor cu cheaguri de sânge în urma vaccinului, dar astfel de simptome pot fi asociate infecției cu COVID-19, astfel că vaccinul practic reduce acest risc.

În privința cazurilor severe raportate, diagnosticate ca trombocitopenie, ea a spus că nu sunt încă suficiente dovezi pentru a spune dacă acestea au legătură cu vaccinul AstraZeneca.

Ea a adăugat că apariția trombozelor poate fi cauzată de COVID sau de sindromul post-COVID și că acest lucru este studiat în prezent, pentru a putea da o recomandare în acest sens.

Mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul femeilor tinere și va fi studiată și o posibilă legătură între acest lucru și administrarea de anticoncepționale, a mai spus Straus.

Reprezentanții EMA au adăugat că trombozele și tromboembolismele sunt o cauză relativ frecventă a morbidității în UE și că nu s-a raportat o creștere a acestora în urma campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Germania a anunțat imediat după ce AEM a dat undă verde utilizării vaccinului AstraZeneca că reia campania de imunizare cu acest ser chiar de vineri dimineață. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a declarat că suspendarea utilizării acestui tip de vaccin a fost o decizie corectă „până ce au fost analizate cazurile de tromboze rare” raportate la pacienți cărora li s-a administrat acest tip de vaccin anti-Covid.

Franța a anunțat de asemenea că va relua vaccinările cu AstraZeneca, premierul Jean Castex declarând că el însuși se va vaccina vineri.

Premierul Italian, Mario Draghi, a spus că Italia va urma recomandările Agenției europene, prioritatea guvernului său fiind ca să se imunizeze o cotă cât mai mare din populație, într-un timp cât mai scurt.

Și Spania a spus că evaluează reluarea utilizării acestui vaccin, alături de Cipru, Letonia și Lituania.

Decizia celor 13 state de a suspenda administrarea vaccinului AstraZeneca a fost criticată de către specialiști, care au acuzat interferențe politice care au indus stare de neîncredere în rândul populației în eficiența și siguranța campaniei de vaccinare inițiată în Uniunea Europeană.

Compania producătoare a anunțat că investigat reacțiile secundare la peste 17 milioane de persoane cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca și nu a rezultat nicio legătură cu apariția de cheaguri de sânge.

OMS a recomandat de asemenea la începutul acestei săptămâni să fie reluate imunizările cu vaccinul AstraZeneca.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22