Pe aceeași temă
Potrivit informațiilor Der Spiegel, s-a calculat că pentru distrugerea conductelor trebuie să fi fost folosite dispozitive explozive cu efect comparabil cu cel al unei încărcături de 500 de kilograme de TNT (trinitrotoluen). În calcul au fost incluse și înregistrările seismice ale stațiilor suedeze.
Mai multe surse susțin ipoteza că doar o grupare militară aparținând unui stat ar putea fi în spatele atacului. Până acum, guvernul german a fost reținut în raport cu speculațiile privind autorii sabotajului din Marea Baltică.
Mai multe voci speculează că Rusia se află în spatele acțiunii. Însă Kremlinul a spus că atacul reprezintă de fapt terorism internațional îndreptat împotriva Rusiei.
Guvernul federal speră să obțină mai multe informații de la o cercetare mai detaliată a avariilor conductelor Nord Stream 1 și 2, care sunt explodate la nord-est și sud-est de insula Bornholm -Danemarca din Marea Baltică. În rândul serviciilor de securitate se vorbește ca echipe de scafandrii sau un robot telecomandat să evalueze pagubele în weekend.
În cel mai bun scenariu, s-ar putea trage apoi concluzii inițiale despre tipul de explozibili utilizați și modul de operare, potrivit surselor din serviciile de securitate. Cu toate acestea, este dificil de prezis câte indicii mai pot fi găsite. -- Der Spiegel
Exploziile au fost atât de puternice încât rețeaua națională seismică a Suediei a detectat un seism de 1,9 grade pe scara Richter și un al doilea de 2,3 grade.
Rețeaua de monitorizare a anunțat că prima explozie a avut loc luni, la ora 2:03 AM, ora Suediei, cu o magnitudine de 1,9 pe scara Richter, urmată de o a doua la 7:04 PM în aceeași zi cu o magnitudine de 2,3.
Pentru a vă face o idee despre ce au trebuit să spargă bombele pentru a deteriora tuburile, Javier Blas de la Bloomberg spune că oțelul conductelor Nord Stream are o grosime de mai mulți centri metri, protejate cu un strat de beton rezistent la presiuni înalte.