Germania spune că exploziile care au distrus Nord Stream au fost echivalentul a minim 500 kg TNT

L. G. | 29.09.2022

Cotidianul Der Spiegel a scris că oficiali din cadrul serviciului de securitate au declarat că „dispozitive explozive extrem de performante” au fost detonate pentru a arunca în aer conductele Nord Stream.

Pe aceeași temă

Potrivit informațiilor Der Spiegel, s-a calculat că pentru distrugerea conductelor trebuie să fi fost folosite dispozitive explozive cu efect comparabil cu cel al unei încărcături de 500 de kilograme de TNT (trinitrotoluen). În calcul au fost incluse și înregistrările seismice ale stațiilor suedeze.

Mai multe surse susțin ipoteza că doar o grupare militară aparținând unui stat ar putea fi în spatele atacului. Până acum, guvernul german a fost reținut în raport cu speculațiile privind autorii sabotajului din Marea Baltică.

Mai multe voci speculează că Rusia se află în spatele acțiunii. Însă Kremlinul a spus că atacul reprezintă de fapt terorism internațional îndreptat împotriva Rusiei.

Guvernul federal speră să obțină mai multe informații de la o cercetare mai detaliată a avariilor conductelor Nord Stream 1 și 2, care sunt explodate la nord-est și sud-est de insula Bornholm -Danemarca din Marea Baltică. În rândul serviciilor de securitate se vorbește ca echipe de scafandrii sau un robot telecomandat să evalueze pagubele în weekend.

În cel mai bun scenariu, s-ar putea trage apoi concluzii inițiale despre tipul de explozibili utilizați și modul de operare, potrivit surselor din serviciile de securitate. Cu toate acestea, este dificil de prezis câte indicii mai pot fi găsite. -- Der Spiegel

Exploziile au fost atât de puternice încât rețeaua națională seismică a Suediei a detectat un seism de 1,9 grade pe scara Richter și un al doilea de 2,3 grade.

Rețeaua de monitorizare a anunțat că prima explozie a avut loc luni, la ora 2:03 AM, ora Suediei, cu o magnitudine de 1,9 pe scara Richter, urmată de o a doua la 7:04 PM în aceeași zi cu o magnitudine de 2,3.

Pentru a vă face o idee despre ce au trebuit să spargă bombele pentru a deteriora tuburile, Javier Blas de la Bloomberg spune că oțelul conductelor Nord Stream are o grosime de mai mulți centri metri, protejate cu un strat de beton rezistent la presiuni înalte.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22