Grecia și Macedonia, acord pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave

Dora Vulcan | 17.06.2018

Miniștrii de externe din Grecia și Macedonia au semnat duminică un acord pentru redenumirea fostei republici iugoslave drept ”Republica Macedoniei de Nord”, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

Acordul, semnat în localitatea Prespes din nordul Greciei, lângă granițele cu Macedonia și Albania, este menit să pună capăt a celor aproape trei decenii de negocieri privind denumirea tânărului stat balcanic, scrie Hotnews.ro. 

 

Înțelegerea semnată duminică va trebui aprobată de parlamentele celor două țări și printr-un referendum în Macedonia.

 

Cele două ţări vecine au avut, de la crearea statului macedonean, în 1991, o dispută asupra numelui oficial al acesteia din urmă. Atena refuză să o recunoască sub numele de "Macedonia", estimând că acest apelativ ţine de patrimoniul său istoric şi cultural, o provincie din nordul Greciei, la frontiera cu ţara vecină, având acelaşi nume.

 

Disputa a dus la blocarea aderării Macedoniei la NATO şi UE, din cauza veto-ului grec, care va fi ridicat doar după soluţionarea problemei, potrivit Atenei, care este membră în cele două organizaţii internaţionale.

 

Premierul grec Alexis Tsipras a supravieţuit sâmbătă votului de neîncredere din Parlament iniţiat ca urmare a acordul privind denumirea Macedoniei, potrivit BBC, citat de news.ro. În timpul dezbaterilor, atât în faţa Parlamentului, cât şi în alte oraşe ale Greciei, au avut loc proteste faţă de acordul convenit de Tsipras cu omologul său macedonean. De asemenea, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi poliţie.

 

Acordul a stârnit o opoziţie vehementă în ambele ţări. Preşedintele macedonean a declarat că va bloca înţelegerea iar în Grecia opoziţia a depus o moţiune de cenzură împotriva lui Tsipras.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22