Grecia îl caută pe ucigașul lui Kostis, foca-simbol din Alonissos salvată în timpul uraganului Zorba

Redactia | 27.07.2021

Iubitorii de natură sunt șocați și deapănă amintiri despre o îndrăgită focă rară, după ce a fost ucisă lângă insula grecească Alonissos.

Pe aceeași temă

Aceștia cer să se facă dreptate, transmite BBC.

Autoritățile din Grecia caută ucigașul lui Kostis, o focă-călugăr mediteraneană, care a devenit simbolul insulei.

Kostis a fost numit după pescarul care l-a salvat după o furtună din 2018, pe vremea când era pui, după o mobilizarea a locuitorilor din Folegandros, în Insulele Ciclade, după trecerea uraganului Zorba.

După ce a fost salvat, Kostis a fost eliberat în Parcul Național Marin din Alonissos și Nordul Insulelor Sporade.

O mobilizare pentru identificarea autorului acestei fapte este în curs de desfăşurare, potrivit media elene.

O organizație de caritate pentru foci din Grecia, MOm, care s-a îngrijit de Kostis timp de câteva luni, când era un pui, crede că foca a fost ucisă cu un harpon. Kostis a fost “executat de la mică distanță cu un harpon”. Organizația MOm militează pentru protejarea acestei specii pe cale de dispariţie în Marea Mediterană. într-un mesaj publicat pe Facebook.

Harponul probabil a venit dinspre o barcă, a declarat purtătorul de cuvânt Dimitris Tsiakalos pentru BBC.

Potrivit paginii oficiale de internet a insulei, una dintre cele mai importante rezervaţii maritime din Europa, în această regiune a Mării Egee există „zone specifice în care pescuitul este permis pescarilor amatori”, informează AFP.

„Din păcate, încă o dată s-a dovedit că răutatea şi prostia umană nu au limite! Am fost informaţi astăzi (sâmbătă) că tânărul exemplar de focă Kostis, care în ultimele luni devenise mascota Alonissos, a fost ucis în mod deliberat”, a anunţat ONG-ul elen MOm.

Organizația de caritate a cerut oricui are informații să contacteze poliția și spune că vrea să dea în judecată ucigașul.

Această specie de focă, pe cale de dispariție, este protejată de legislația Greciei.

„Această veste a fost primită cu mare tristeţe nu doar membri ai ONG-ului, care au avut grijă de Kostis timp de mai multe luni, ci şi de toţi locuitorii şi turiştii din Alonissos, care au avut şansa să-l admire pe Kostis de aproape", a adăugat MOm în mesajul său.

Pe Facebook, utilizatorii au împărtășit amintiri de când au văzut foca în largul coastei insulei și au cerut ca ucigașul să fie adus în fața justiției.

În sălbăticie, numărul focilor-călugăr mediteraneene ar putea fi mai mic de 700, iar aproape jumătate dintre acestea trăiesc în Grecia.

Focile-călugăr mediteraneene sunt văzute acum ca fiind pe cale de dispariție, dar nu în pericol critic, însă cercetătorii avertizează că supraviețuirea lor este „departe de a fi asigurată”.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22