Grecia trăieşte şocul lipsei de bani

Lidia Moise | 30.06.2015

Pe aceeași temă

Liderii vremelnici ai Greciei și-au consumat toate munițiile în tentativa lor dublă, de a seduce un electorat confuz și dependent de banii bugetului și de a șantaja financiar creditorii, în mare parte contribuabilii partenerilor europeni.

 

Dincolo de orice giumbușluc politic, re­fe­rendum cu întrebare dibaci contorsionată, negocieri avortate, retorică amăgitoare și intens populistă, rămâne o întrebare: cum va funcționa Grecia fără bani? Pentru că țara nu are și nu a avut nicodată banii să devină un stat al bu­nă­stării generale, al pensiilor mari, risipite cu larghețe și acordate de la vârste re­la­tiv fragede, al salariilor ri­dicate sau al facturii groase a cheltuielilor militare, me­nite să finanţeze un ipo­te­tic război virtual cu vecinii, întâmplător aliați cu tine.

 

Acum, Alexis Tsipras, acest adevărat răz­boi­nic vesel al bunăstării pe credit, îşi joa­că ultima carte. Dar nu este o carte de în­vingător, pentru că Grecia nu are soluţii ca­pabile să-i păstreze nealterată factura de pensii şi salarii. Chiar dacă, înduioşaţi de americani, europenii ar mai păsui Gre­cia, tot nu ar fi bani pentru toate chel­tu­ielile ţării. Pensiile, de pildă, înghit anual 38 de miliarde de euro şi sunt finanţate din contribuţii sociale care adună, cu greu, 25 de miliarde de euro. Diferenţa, de 13 mi­li­ar­de de euro, este un deficit imens, cât 8% din PIB-ul ţării, şi este acoperită din bu­getul statului. Acum bugetul este şi el fra­gil. Încasările din TVA, de pildă, nu de­păşesc 15 miliarde de euro, cu alte cu­vin­te, actuala colectă a taxei pe valoarea adă­u­gată de-abia gâfâie să achite pensiile. Deci o re­formă a stufosului, ilogicului şi abe­ran­tu­lui sistem de pensii elen va fi obligatorie, indiferent dacă ţara rezistă în interiorul zonei euro sau fuge, alungată, de acolo.

 

Aici sunt cele două puncte nevralgice ale ne­gocierilor cu europenii. Aşa-zisa in­fle­xi­bilitate a partenerilor europeni, în fapt cre­ditorii Greciei, este perfect justificată de aberanta situaţie a finanţelor ţării. TVA trebuie recalibrată, deoarece cota ma­xi­mă, de 23%, se aplică secvenţial, cu mare grijă pentru detalii, doar la băuturi alcoolice, tutun, hai­ne şi bunuri de folosinţă îndelungată. Restul e pro­tejat (13% pentru elec­tri­citate, 6,5% - turism), asta dacă taxele chiar se plătesc. O reformă a sistemului de pensii şi a schemei în­căr­ca­te de ajutoare sociale tre­buie să se petreacă, deo­ar­e­ce nu sunt bani pentru a susţine huzurul. Au ieşit la iveală detalii care ar stârni ila­ritate, dacă n-ar fi reprezentarea cinică a unor oferte trecute ale politicienilor în în­cercarea de a seduce electoratul amărât. Exis­tă 580 de profesii cu drept de pen­sio­nare anticipată, cu argumentul mediului de muncă nesănătos. Unele retrageri an­ti­cipate la pensie sunt logice, cum ar fi ca­zul minerilor, altele îţi paralizează ima­gi­na­ţia. De pildă, craincii de radio se pot re­trage la 50 de ani deoarece sunt expuşi mi­crobilor care se zbenguie pe microfon. Coa­fezele au şi ele dreptul la pensie an­ti­ci­pată deoarece lucrează cu chimicale. Pen­tru oboiştii din orchestrele simfonice ale Greciei se naşte riscul refluxului gastric în timp ce suflă în instrument şi se pen­sio­nea­ză şi ei anticipat. Nu-i veselă treaba? Poa­te că de aia Tsipras e tot numai zâmbet.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1319/Fotos/foto%20lidia%20moise.JPG

Duminică, 28 iunie, grecii au luat cu asalt bancomatele

 

Grexitul a încetat să mai fie un spectru, a devenit o posibilitate cu un risc major de a prinde contur de îndată ce aceste detalii au fost dezvăluite publicului de aiurea. Ce să creadă italianul despre grecii pe care-i fi­nanţează cu bani, deşi are, la rândul lui, o datorie publică imensă?

 

Dar actul final se joacă pe teritoriul fi­nan­ci­­ar. Va fi o săptămână de coşmar pentru greci, cu băncile închise, cu posibilitatea de a scoate mărunţiş de 60 de euro din ATM-uri. Consumul se va păbuşi, probabil înăbuşit de lipsa cash-ului şi de frica de un viitor ceţos. Băncile greceşti au avut săp­tă­mâna trecută adunări generale ale acţio­na­rilor, cu cărţile pe masă, şi este probabil ca aceştia să fi făcut presiuni asupra băncii centrale să închidă uşa până la referen­dum. Yannis Varoufakis, minis­trul grec de Fi­nan­ţe, acest magician al ne­gocierilor eşu­ate, a sperat că poate da un ucaz să lase oamenii să-şi retragă banii. Dar banii băn­ci­lor nu sunt proprietatea unui guvern tre­cător, ci ai deponenţilor şi acţionarilor. Ori­cum, sumele retrase de greci din bănci sunt, de fapt, banii eu­ro­pe­nilor, ai Băncii Cen­trale Europene, care a ţinut în viaţă sistemul bancar elen. Grecia datorează BCE aproximativ 150 de mi­li­ar­de de euro, su­mă egală cu PIB-ul ei. Finan­ţările de ur­gen­ţă acordate băncilor gre­ceşti au depăşit 90 de miliarde de euro. În următoarele do­uă luni Grecia are două scadenţe de plată faţă de BCE în valoare de 6,7 miliarde de euro şi va trebui să ac­cepte oferta euro­pea­nă pentru a plăti. Obli­gaţia faţă de BCE es­te mai periculoasă decât cea faţă de FMI, deoarece banca cen­trală europeană nu poa­te finanţa datoria pu­blică a Greciei.

 

Dacă liderii Siryza îi vor convinge pe cre­di­tori să continue ajutorul financiar acor­dat Greciei și să mențină astfel țara în zo­na euro, va fi o victorie fragilă. Ministrul de Finanțe Varoufakis ar putea avea soarta lui Filipide, mesagerul atenian care a adus vestea victoriei de la Maraton împotriva per­șilor, dar a căzut lat după ce a livrat ști­rea. Dar Varoufakis nu este altceva de­cât un sceptic, un rebel, căruia îi repugnă ce­ea ce el numește modelul anglo-saxon de dezvoltare economică. În cartea sa, Mi­notaurul global, el critică piețele finan­cia­re și rolul SUA de devorator al expor­tu­ri­lor lumii, în schimbul ca­pi­ta­lu­rilor care-i finanțează datoria. O filosofie profund di­fe­rită de acea a lui Wolfgang Schäuble, omo­logul său german, a cărui car­te are un ti­tlu pilduitor – Viitorul mo­derației: ce am învățat din criză. Până la urmă, la masa tratativelor în speța Grexit s-au con­frun­tat un rebel, care nu poate reforma nimic deoarece se mulțumește doar să critice, și un economist auster, in­flexibil, dar cu o imensă experiență po­litică. În esenţă, în Grecia a început criza finală: lipsesc banii. Se vor dezmetici sau trec la drahmă?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22