Grecia, un „cal troian“ al Moscovei în UE și NATO

Alexandru Lazescu | 03.02.2015

Pe aceeași temă

Simpatia pronunțată față de Rusia și antipatia față de America, Germania și finanța mondială sunt trăsăturile dominante ale noului guvern de la Atena.

 

Noul guvern grec, condus de Alexis Tsi­pras, este unul de coaliție, între gruparea stângii radicale Syriza, care deține 149 de mandate, și ANEL, o grupare radicală de dreapta, cu 13 mandate. Sy­riza a fost inițial o coaliție de grupări de stânga, cu un spectru larg de con­vin­geri: de la social-democrați și ecologiști la comuniști, maoiști și troțkiști. În 2013, coaliția s-a transformat în­tr-un partid unitar, dar în interior s-a consolidat o fac­țiune de extremă stângă, condusă de Panagiotis La­fa­zanis, noul ministru al Energiei și Me­diu­lui, compusă din maoiști, marxiști, sim­pa­ti­zanți ai lui Che Guevara, care con­tro­lea­ză o treime din partid. Practic, mai toți li­derii de vârf ai partidului sunt fie foști co­mu­niști, precum Tsipras, pe care pro­fe­so­rul Charles Calomoris de la Columbia Uni­ver­sity îl consideră a fi „versiunea eu­ro­pea­nă a lui Hugo Chavez“, fie chiar mai ra­di­cali. Alexis Tsipras, personal, este un ma­re admirator al revoluției cubaneze din 1959. Chiar fiul său a fost botezat Ernesto, un oma­giu la adresa lui Ernesto Che Gue­vara.

 

Noul ministru de Finanțe, Yanis Va­rou­fa­kis, poziție crucială în lumina negocierilor cu troica UE, FMI, BCE (Banca Centrală Europeană), se consideră un „marxist li­bertarian“. Eticheta este bulversantă pen­tru mulți, pentru că în teorie libertarienii militează pentru un stat minimalist, adică exact opusul a ceea ce promovează Syriza ca partid. În general, noul guvern grec es­te total lipsit de experiență, lucru cu atât mai grav, cu cât se con­frun­tă cu pro­vo­cări excep­țio­nale. Însă asta nu este nici pe departe sin­gura pro­ble­mă. Rusofilia com­bi­nată cu suspiciunea și an­tipatia față de Oc­ci­dent e fi­rul roșu ca­re uneș­te am­bele partide din coa­liție. De alt­fel, în Par­la­mentul Eu­ro­pean re­pre­zen­tanții Sy­riza au votat cons­tant nu doar împotriva sanc­țiunilor con­tra Rusiei și Acordului de Aso­ciere cu Ucraina (în ca­zul celor cu Mol­do­va și Georgia s-au ab­ținut), ci și îm­po­triva oricăror acorduri de colaborare cu Kievul. Inclusiv împotriva unuia privind coo­pe­ra­rea în domeniul ști­inței și teh­no­logiei.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1298/foto_lazescu_1.jpg

Alexis Tsipras, noul premier al Greciei

 

 

Ministrul de Externe Nikos Kotzias, și el un fost comunist, a publicat în 1983 o car­te în care îi ataca virulent pe liderii miș­cării Solidaritatea și lăuda regimul co­mu­nist din Polonia care înăbușise revolta de la Gdansk. Multă vreme el a fost un avocat al promovării schimbărilor sociale prin răz­boi civil și violență. Este un admirator al regimului Putin și un critic acerb al sanc­țiunilor impuse Rusiei de UE și Sta­te­le Unite, considerând că intervențiile din Crimeea și Ucraina au fost „reacții nor­male“ ale unei superputeri încercuite de America cu sprijinul Germaniei. Din acest punct de vedere, el este, previzibil, pe ace­eași lungime de undă cu noul premier ca­re, în mai 2014, în plin conflict în re­giu­nea Donbas, a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu oameni din cercul de apro­piați ai liderului de la Kremlin, printre ca­re Valentina Matvienko și Alexei Pușkov, aflați pe listele de sancțiuni de la Wa­shington și Bruxelles.

 

Nikos Kotzios este un apropiat al lui Ale­xandr Dughin, pe care l-a și invitat în 2013 să susțină o conferință la Universitatea Pi­raeus din Atena, unde Kotzios preda la acea vreme. Pentru Dughin, Syriza re­pre­zintă un partener privilegiat pentru că „re­fuză atlanticismul, liberalismul și do­mi­nația finanței mondiale“. „Syriza este un partid anticapitalist critic la adresa for­țelor oligarhice cărora le-au căzut vic­ti­mă Grecia și Cipru.“ Dar Dughin este la fel de mulțumit și de ascensiunea ex­tre­mei drepte în Europa, inclusiv în Grecia, atâta vreme cât militează împotriva duș­ma­nilor Moscovei. „Ce contează nu este neapărat dacă aceste forțe sunt sau nu proruse, ci cui se opun, asta este mult mai important.“

 

Din acest punct de vedere, și noul mi­nis­tru al Apărării de la Atena, Panos Ka­me­nos, liderul ANEL, partenerul de extremă dreapta al Syrizei din coaliția gu­ver­na­mentală, respectă criteriile lui Dughin. Ka­menos a vizitat frecvent Moscova (doar cu două săptămâni în urmă s-a întâlnit în capitala Rusiei cu președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat) și este un apropiat al miliardarului Kons­tantin Malofeev (care are interdicție de călătorie în Occident), acuzat de Kiev că îi sprijină financiar pe rebelii din Ucraina. Și, pentru a completa tabloul, Kostas Is­chios, adjunctul lui Kamenos, a fost chiar mai radical în declarațiile sale din trecut, descriind sancțiunile UE la adresa Rusiei drept o „bulimie neocolonială“ și salu­tând entuziast „atacurile impresionante“ lansate de milițiile separatiste sprijinite de Moscova în estul Ucrainei. Ischios descrie NATO, într-un interviu acordat recent unui cotidian danez, drept o organizație agresivă. Deloc de mirare, chiar dacă între timp tonul s-a mai moderat, din moment ce un Manifest Syriza din 2013 se pro­nun­ța pentru ieșirea Greciei din NATO și ejec­tarea flotei americane din baza militară din insula Creta.

 

În aceste condiții, NATO se confruntă cu o provocare majoră. Atât din punctul de ve­dere al securității informațiilor circulate în interiorul alianței, cât și al pers­pec­ti­ve­lor privind utilizarea în continuare a bazei militare din Creta, de importanță esențială într-o regiune extrem de tensionată.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22