Pe aceeași temă
Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat linii directoare adresate celor 50 de state membre care vizează prevenirea corupției în contextul situației de urgență sanitară cauzată de pandemia Covid-19.
„Întrucât țările se confruntă cu situații de urgență incontestabile, concentrarea puterii, derogarea de drepturi și libertăți, precum și cantități mari de bani infuzate în economie pentru a atenua criza, crește riscurile de corupție, care nu trebuie subestimate”, a declarat președintele GRECO.
„Deciziile legate de măsurile luate de autoritățile centrale, regionale și locale pentru a face față pandemiei trebuie să fie transparente și supuse supravegherii și responsabilității. Trebuie să fie protejat personalul medical ”, a adăugat el.
Președintele GRECO a amintit, de asemenea, că transparența în sectorul public este unul dintre cele mai importante mijloace de prevenire a corupției, indiferent de forma pe care o ia.
„Nevoia de informații regulate și fiabile din partea instituțiilor publice este crucială în momentele de criză. Aceasta privește răspândirea și riscurile pandemiei ca atare, dar și măsuri de urgență luate ca răspuns la acestea. Nu ar trebui să permitem COVID-19 să ne compromită valorile și standardele noastre, inclusiv transparența și responsabilitatea. Platformele digitale de informații, cum ar fi portalurile dedicate transparenței, sunt instrumente valoroase pentru prevenirea corupției și instrumentale pentru protejarea statului de drept ”, a spus el.
Practicile corupte pot afecta sectorul public sau cel privat și pot fi corelate cu sistemul de achiziții publice, luarea de mită în serviciile medicale, corupția în cercetarea și dezvoltarea noilor produse (cercetare și dezvoltare), inclusiv conflicte de interese și rolul de lobby și COVID- 19 fraude legate de comercializarea produselor medicale contrafăcute, printre alte riscuri.