Pe aceeași temă
El se refera, in special, la solicitarea presedintelui turc privind extradarea sa, relateaza AFP, preluata de ziare.com
Autoexilat in SUA din anul 1999, clericul musulman Fethullah Gulen este acuzat de presedintele Erdogan ca se afla in spatele tentativei de lovitura militara de stat din 15 iulie. Prin urmare, autoritatile de la Ankara au anuntat ca vor cere oficial Washingtonului sa-l extradeze pentru a fi judecat in Turcia.
In editorialul publicat marti, Gulen respinge din nou aceste acuzatii, condamna lovitura de stat esuata si sustine ca s-a impotrivit mereu violentei. In opinia sa, Erdogan "supune Statele Unite unui santaj cu amenintarea reducerii sprijinului pentru coalitia impotriva gruparii Statul Islamic".
"Obiectivul sau (al lui Erdogan - n.red.): sa obtina extradarea mea, in pofida lipsei dovezilor credibile si fara nicio perspectiva a unui proces echitabil", continua clericul in varsta de 75 de ani.
El mai scrie ca "guvernul Erdogan evolueaza catre dictatura", iar pentru a prezerva pacea si democratia in Orientul Mijlociu, "Statele Unite nu trebuie sa cedeze in fata unui autocrat ce incearca sa profite de o tentativa de puci pentru a da propria lovitura de stat cu incetinitorul".
Fethullah Gulen mai este acuzat de administratia presedintelui Erdogan ca incearca sa construiasca "o structura paralela" in armata, justitie, mass-media si invatamant pentru a prelua puterea in Turcia.
In consecinta, in Turcia se desfasoara in prezent o vasta campanie de epurare prin eliminarea din armata si administratie a celor banuiti de legaturi cu organizatiile lui Gulen.
Ministrul turc pentru afaceri europene, Omur Celik, a transmis recent ca Gulen este "mai periculos decat Osama Bin Laden".
Pe de alta parte, mai multi responsabili turci au sugerat ca Statele Unite ar fi fost implicate in lovitura de stat din 15 iulie sau ca cel putin ar fi stiut de pregatirea ei. "America stie ca Fetullah Gulen este in spatele loviturii de stat", a declarat duminica ministrul turc al justitiei, Bekir Bozdag.
Acest gen de acuzatii au fost respinse de oficialii americani, inclusiv de presedintele Barack Obama, ei mentionand ca vor fi solicitate autoritatilor turce dovezi in sprijinul acuzatiilor formulate impotriva lui Gulen.