Guvern de mare coaliţie la Berlin: galop întins către o Europă `tunată`

Florin Diaconu | 17.12.2013

Pe aceeași temă

Sâmbăta trecută, social-democraţii germani au optat, prin votul majorităţii membrilor partidului, pentru intrarea într-un guvern de mare coaliţie, alături de Uniunea CDU/CSU. Odată cu acest moment, se conturează pentru Germania o nouă perioadă de stabilitate politică puternic susţinută de o largă majoritate parlamentară. Această conjunctură măreşte, credem, şansele Berlinului de a continua să aibă un cuvânt decisiv în evoluţiile UE.

La sfârşitul săptămânii trecute, cei mai mulţi dintre social-democraţii germani au votat, în cadrul partidului lor, în favoarea intrării la guvernare într-o formulă de mare coaliţie, ală­turi de Uniunea CDU/CSU, re­latează Deutsche Welle. Dintre votanţi, 75,96% „au votat pentru intrarea par­ti­dului în coaliţie, în timp ce 80.000 (aproximativ 24%) s-au pronunţat împotrivă“. Decizia majorităţii socialiştilor germani consolidează poziţia liderului partidului, Sigmar Ga­briel. Ales în fruntea SPD în 2009, după ce socialiştii au înregistrat un puternic recul în alegerile par­lamentare (în care au câştigat doar 23% din voturi, faţă de un scor de 34% în alegerile precedente, din 2005), Gabriel a reformat SPD, lărgind mult structurile de conducere şi decizând organizarea regulată a unor reuniuni ale partidului. După alegerile din septembrie 2013, Gabriel s-a pronunţat pentru demararea de negocieri cu creştin-democraţii; luna tre­cută, 83,6% dintre delegaţii prezenţi la Adu­na­rea Generală a SPD, des­făşurată la Leipzig, l-au reales în funcţia de preşedinte al partidului, ceea ce a con­fir­mat atractivitatea propunerii de a intra într-o formulă de cooperare postelectorală cu partidele de centru-dreapta.

Încă de duminică, 15 de­cem­brie, presa internaţională a început să dea publicităţii nu­mele unor miniştri din viitorul guvern ce va fi condus, ca şi ultimele două, de cancelarul Angela Merkel. Ştim, de exem­plu, că „Frank-Walter Steinmeier va redeveni şef al diplomaţiei germane, funcţie deţinută în­tre anii 2005 şi 2009“, anunţă Deutsche Welle. Social-democraţii vor avea încă cinci miniştri în viitorul guvern. Ştim şi că „Uni­u­nea Creştin-Democrată a Angelei Merkel va deţine cinci ministere. Wolfgang Schäuble va rămâne la conducerea resortului Finanţe, în timp ce actualul ministru al Apărării, Thomas de Maizière, va trece la Interne, un minister pe care l-a mai avut în subordine de altfel. Johanna Wanka va rămâne şefă a aceluiaşi resort ca şi până acum - cel al Educaţiei, iar Hermann Gröhe va prelua de la liberali Mi­nis­terul Sănătăţii, relatează tot Deutsche Welle.

Există acum în jur de 5-6.000 de lobbyşti în Berlin, relatează Spiegel Online International. În ultimele săptămâni, ei par să fi fost, cu to­ţii, extrem de ocupaţi, cam la fel ca nişte păpuşari care mânuiesc, de zor şi fără oprire, un puhoi de marionete. Rolul lobbyştilor în articularea acordului de cooperare guver­na­mentală între creştin-democraţii conduşi de Angela Merkel şi social-democraţi pare să fi fost unul realmente imposibil de ignorat. Ex­trem de consistent şi de eficient pare să fi fost şi efortul aceloraşi lobbyşti germani de a introduce în documentele care stau la baza formării unui guvern de coaliţie numeroase idei şi formulări care convin marilor cercuri de afaceri. Mulţi parlamentari germani declară că niciodată nu au mai fost asaltaţi de atâtea cereri şi întrebări venite dinspre diverse gru­pări de lobby. Publicaţia din care cităm su­bli­niază, în plus, că Germania nu are, spre deo­se­bire de multe alte ţări din UE, un registru obli­gatoriu al lobbyştilor, precum şi că tot Germania „rămâne singura ţară din G-20, al­ta decât Japonia, care nu a semnat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei par­la­men­tare. Lobbyştii care lu­crea­ză pentru sistemul bancar au reuşit, de exem­plu, să introducă în textul acordului de coo­pe­rare postelectorală for­mularea – aparent be­nignă, dar care ga­ran­tează, în fapt, că acest domeniu al vieţii de afaceri nu va fi afectat de schimbări majore – conform căreia par­ti­dele semnatare se an­gajează „să adere la de­ja existentul sistem cu trei piloni al sistemului bancar german şi să ia în considerare carac­te­risticile acestuia“.

Dincolo de orice considerente, pare foarte clar că formula unui guvern de mare coaliţie e de natură să ofere Germaniei un plus sem­nificativ de stabilitate politică, rezemată pe o largă majoritate parlamentară, ca şi pe un guvern de foarte largă concentrare naţională. Un atu pe care Berlinul va şti, credem, să-l fo­losească, din plin, pentru a-şi menţine influ­enţa, oricum deja decisivă, asupra întregii di­namici a UE.

 

* Florin Diaconu este conferenţiar universitar doctor la FSPUB şi senior researcher la IDR.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22