Pe aceeași temă
Ministerul federal de Interne arata ca exista legaturi intre presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si organizatii teroriste precum Hamas. Colaborarea cu organizatii teroriste si islamiste in Orientul Apropiat si Mijlociu ar fi de multi ani, conform evaluarilor de la Berlin, o strategie asumata a guvernului de la Ankara, si ar fi sprijinita activ de catre Erdogan, informeaza Hotnews.
Aceasta apreciere reiese dintr-un un raspuns confidential al guvernului german la o solicitare a partidului Die Linke si obtinut de ARD. "Numeroasele declaratii de solidaritate si actiuni de sustinere ale partidului de guvernare AKP si ale presedintelui Erdogan pentru Fratia Musulmana egipteana, organizatia Hamas si pentru grupari armate ale opozitiei islamiste in Siria, evidentiaza afinitatea lor [n.r. a guvernului si presedintelui turc] ideologica pentru Fratia Musulmana", ar fi scris in respectivul document.
Prin exprimarea acestei opinii, autoritatile germane fac pentru prima oara in mod oficial o legatura directa intre presedintele turc si o organizatie terorista precum Hamas. Din document ar mai reiesi, conform ARD, ca Turcia chiar ar fi intensificat relatiile cu Hamas si alte organizatii. "Ca rezultat al politicii interne si externe islamizata pas cu pas incepand cu anul 2011, Turcia s-a transformat in platforma de desfasurare pentru gruparile islamiste din Orientul Apropiat si Mijlociu".
Declaratia vine ca raspuns la o solicitare a parlamentarei Sevim Dagdelen, apartinand partidului german Die Linke. Aprecierea ar fi bazata pe date care provin de la Serviciul Federal de Informatii (BND).
Raspunsul nu ar fi fost discutat in prealabil cu Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei
Aceasta apreciere dura a guvernului german fata de problema turca nu fusese gandita pentru a fi data publicitatii. Un raspuns deschis nu ar fi posibil datorita unor "motive care au in vedere binele public", a spus Ole Schröder, secretar de stat in ministerul de interne.
De la inceputul crizei refugiatilor si al negocierilor in vederea tratatului cu Turcia, guvernul german a evitat sa se exprime critic in legatura cu politicile regimului turc. Dupa puciul esuat si dupa masurile dure ale guvernului turc impotriva combatantilor lui Erdogan, guvernul german s-a aratat ingrijorat, insa a evitat o condamnare clara a asa numitelor actiuni de "epurare".
Conform ARD, cancelaria ministrului de interne Thomas de Maiziere (CDU, partidul Angelei Merkel) nu s-a consultat cu autoritatea responsabila, si anume Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei, inaintea formularii raspunsului la solicitarea membrei partidului Die Linke. Textul trimis catre coalitia parlamentara Die Linke inca nu ar fi ajuns la destinatie, ar comunica ministerul condus de catre Frank-Walter Steinmeier (SPD). Din punct de vedere formal, aceasta apreciere poate fi insa considerata ca pozitie oficiala a guvernului german.
Rolf Mützenich, politician SPD, a criticat acest demers. El se teme ca ar putea exista consecinte in relatia cu Ankara: "In cazul unei aprecieri atat de sensibile si de cuprinzatoare ar fi trebuit implicat si ministerul de externe. Totusi, este vorba despre o tara NATO, iar in momentul de fata exista soldati germani stationati acolo".
Guvernul german nu mai are voie sa fie partas la instalarea fortelor armate islamiste in Turcia, a declarat Sevim Dagdelen pentru ARD. "Este de neinteles faptul ca guvernul german inca il menajeaza pe Erdogan, cu toate ca Turcia ar fi platforma de desfasurare a islamismului si a gruparilor teroriste islamice".
Parlamentara partidului Die Linke a reprosat guvernului german faptul ca ar incerca sa insele opinia publica, mentinand o imagine pozitiva a guvernului turc la suprafata, in timp ce in documentele confidentiale aceasta imagine ar fi cu totul alta.