Pe aceeași temă
UPDATE: Guvernul spaniol a început sâmbătă o reuniune extraordinară pentru a analiza pașii în vederea suspendării autonomiei Cataloniei, o regiune ai cărei lideri amenință că vor declara independența, relatează DPA, preluată de Agerpres. Premierul Mariano Rajoy urmează să poarte discuții cu privire la activarea articolului 155 din Constituția spaniolă care permite guvernului central să suspende autonomia unei regiuni dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile față de stat. Pentru activarea articolului 155 este necesară aprobarea Senatului.
Cabinetul se reuneşte, sâmbătă, la aproape trei săptămâni de la referendumul din Catalonia, pe care îl consideră illegal. Liderul catalan Carles Puigdemont susţine însă că a fost mandatat să declare independenţa regiunii, conform BBC, citat de News.ro.
Guvernul spaniol ar urma să pună în aplicare articolul 155 din Constituţie, conform căruia poate impune controlul direct în situaţie de criză, preluând pentru prima dată puterile delegate ale unei regiuni.
O altă măsură ar putea consta în preluarea controlului asupra poliţiei regionale catalane.
Însă articolul 155 nu îi conferă Guvernului puterea de a suspenda total autonomia, menţionează BBC
Spania se confruntă cu o criză de la referendumul care a avut loc în data de1 octombrie. La referendum au participat 43 la sută din catalani, iar 90 la sută au votat pentru independenţă. Carles Puigdemont şi alţi lideri regionali au semnat apoi o declaraţie de independenţă, însă au suspendat efectele acesteia pentru a permite să aibă loc discuţii.
Însă Madridul a reacţionat cerându-I lui Puigdemont să specifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei şi acordându-I acestuia două ultimatumuri. Ambele ultimatumuri au expirat între timp şi guvernul spaniol consideră că acum trebuie să intervină pentru respectarea legii.
BBC notează că Rajoy este într-o situaţie delicată, deoarece măsuri ca preluarea controlului asupra poliţiei regionale catalane, acţiuni care să vizeze televiziunea publică din Catalonia sau înlocuirea oficialilor catalane cu persoane loiale Madridului ar putea avea efecte negative.
Vineri, Carmen Calvo, reprezentantă a Partidului Socialist Spaniol, a anunţat că această formaţiune şi Guvernul spaniol au ajuns la un acord cu privire la organizarea unor alegerii regionale în Catalonia - în ianuarie -, în vederea soluţionării actualei crize politice, cea mai dură cu care se confruntă ţara în ultimii ani.
"Nimeni în UE nu își imaginează să încalce legile care au fost adoptate de toți"
Antonio Tajani, președintele Parlamentului European (PE), a pronunțat vineri un violent rechizitoriu în Spania împotriva "celor care seamănă discordie", în plină criză între Madrid și liderii separatiști din Catalonia, relatează AFP, preluată de Agerpres.
"Atunci când unii seamănă discordie, ignoră cu bună știință legile, este necesar să fie reamintită importanța statului de drept", a declarat Antonio Tajani într-un discurs la Oviedo, în nordul Spaniei, unde Uniunea Europeană a primit Premiul Prințesa de Asturias pentru Concordie.
"Nimeni în Uniunea Europeană nu își imaginează să încalce legile care au fost adoptate de toți", a continuat el în fața regelui Spaniei care, ulterior, a denunțat o "tentativă inacceptabilă de secesiune" a Cataloniei.
Majoritatea separatistă din parlamentul regional de la Barcelona și guvernul catalan nu mai recunosc Curtea Constituțională a Spaniei.
"A venit timpul să ne reamintim, în aceste vremuri în care egoismele naționaliste înguste ies la suprafață (...), că prosperitatea tuturor îi ajută, de asemenea, pe cei care contribuie cel mai mult", a subliniat președintele Parlamentului European într-un discurs salutat cu ovații în picioare.
Separatiștii catalani susțin că bogata lor regiune plătește prea multe impozite statului spaniol fără o compensație echitabilă.
"Noi nu ridicăm granițe între europeni", a continuat Antonio Tajani. "De prea multe ori în trecut, perspectiva de a schimba granițele a fost prezentată ca un panaceu divin și s-a transformat într-un haos infernal", a adăugat el.
"Există în Europa populiști și naționaliști care cheltuiesc timp și bani pentru a ne diviza. Ar face mai bine să acționeze pentru concordie", a mai spus liderul PE.
În intervenția sa, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reamintit că "statul de drept (...) ne permite să trăim împreună, într-o coexistență armonioasă și în respectul diferențelor noastre".