Guvernul Maia Sandu a căzut, după ce socialiștii au făcut alianță cu Partidul Democrat

Dora Vulcan | 12.11.2019

Guvernul Maia Sandu a căzut, cu 63 de voturi, după moțiunea de cenzură a prorușilor de la PSRM, aflați la guvernare, grație alianței socialiștilor cu Partidul Democrat.

Pe aceeași temă

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis consideră că înlăturarea Guvernului Maia Sandu reprezintă o lovitură pentru interesele pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova.

Comunicatul integral al Președinției României:

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social, reforme menite să asigure creșterea nivelului de prosperitate și securitate al cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Guvernul Maia Sandu a reușit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisă esențială pentru reluarea sprijinului politic și financiar internațional pentru Republica Moldova.

România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chișinău, în condițiile angajamentului clar și hotărât al coaliției guvernamentale pentru parcursul european și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european.

În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.

Facțiunea Șor (Partidul Șor, în trecut mișcarea social-politică „Ravnopravie” este un partid politic care reprezintă interesele populației rusofone, condus de primarul orașului Orhei, omul de afaceri Ilan Șor) s-a abținut de la vot, scrie Unimedia.

„Astăzi luăm act de decizia Maiei Sandu de a pleca de la guvernare și de a se lansa în campania pentru prezidențiale. În 5 luni nu a reușit să vină cu nici un proiect pentru oameni. Din contra, din răzbunare ați anulat proiectele lansate de noi. V-ați speriat că nu puteți să gestionați această criză și ați decis să plecați. Efectele dezastruoase ale acestui guvern vor fi simțite în scurt timp. Suntem la mijlocul lunii noiembrie, iar bugetul nu a fost aprobat. Ce așteptați? Ați politizat la maxim instituțiile publice. Ați partajat CNA și Procuratura, ați organizat concursuri trucate. Ultimul exemplu este cu procurorul general, care ne-a demonstrat acest lucru. Ați găsit această modalitate, care o considerați elegantă. Dacă ați fi vrut, ați fi găsit o soluție cu partenerii de coaliție. Un act disperat în care disperați să reveniți în stradă, unde vă simțiți bine. Ați avut toată puterea, însă ați rămas captivi propriilor puteri. Plahotniuc va ajutat să veniți la guvernare, iar fără el nu puteți exista”, a menționat fostul premier Pavel Filip, președinte al PDM.

Socialiștii moldoveni, conduși de președintele Igor Dodon (prorus), aflați la guvernare, au depus moțiunea de cenzură după ce Maia Sandu și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege care permite premierului să facă propunerile pentru postul de procuror general.

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a acuzat-o pe Maia Sandu că își dorește să plece din postuld e premier ca să se poată lansa în campania pentru prezidențiale.

„Ce fel de luptă cu mafia, dacă vreți propriul procuror? Spuneți că facem jocuri pe sub masă, dar voi îi sunați pe democrați de 4 ori pe zi și pe noapte, atunci cine face aceste jocuri? Nu vă place Igor Dodon, dar cine v-a numit în funcție? Nu Igor Dodon, oare? Ne sperie realizările Guvernului? Da! Aveți succese doar pe Facebook, sunteți un Guvern pe Facebook. Ați compormis reforma Justiției, prețurile au crescut, scad exporturile în UE, transportatorii sunt în protest, iar ministerului de resort îi e în cot. La MAI, în 5 luni nu a fost arestat niciun mafiot, niciun raider, crește rata crimelor!”, a declarat Țîrdea.

Ce spune Maia Sandu

Maia Sandu a făcut mai multe declarații, după ce a căzut Guvernul pe care l-a condus.

„Nu avem ce să discutăm altceva cu oameni care nu sprijină cea mai importantă reformă. Mi-aș fi dorit să facem mai multe pe reforma justiției. Aș fi vrut să avem adoptată legea justiție, dar nu există voință politică pentru lucruri serioase. Noi o să continuăm să muncim pentru oameni, să luptăm pe baricade și la Guvern, dacă ne-ar fi fost oferită această posibilitate. Acum trebuie să scăpăm de următoarea urgie care se conturează și încearcă să acapareze instituțiile statului. Noi suntem reforma justiției și problema a fost că Igor Dodon și PSRM nu au susținut reforma justiției. Nu avem să discutăm altceva cu oameni care nu sprijină cea mai importantă reformă”, a spus Sandu, citată de Radio Chișinău.

„Am înțeles că sunteți împotriva Justiției și a oamenilor acestei țări. Sunteți atât de lași. Nu ați trădat un Guvern, dar fiecare cetățean. Prea mulți dintre voI a trădat acest popor de mai multe ori. Preferați averi, bani și mașini scumpe. Acest popor iubește libertatea, acest popor l-a fugărit pe Plahotniuc. Puterea acestui Guvern este în oameni, ei vor da jos pe oricine le va încălca voința. Știam ce facem, nu eram naivi, știam că riscăm să ne compromitem imaginea. Dar nu munceam pentru imagine. Am făcut coaliție ca să prevenim țara de dictatură. Am creat o majoritate parlamentară pentru a salva țara de sărăcie, voi vreți să vă păstrați averile și palatele. Astăzi cei speriați sunt mai mulți, nu cred că au mustrări de conștiință. V-ați sfătuit să scăpați de noi, unde s-a mai văzut ca democrații, să voteze împotriva democrației. Poporul nu uită. Astăzi pe lumină și în democrație ați întors spatele cetățenilor”, a spus premierul Maia Sandu îanintea votului pe moțiune.

„În iunie pe întuneric, cu frică, unii au decis în ultima clipă să meargă împotriva lui Plahotniuc, iar astăzi, pe lumină, mergeți împotriva unui Guvern al poporului. Refuzăm să fim părtași într-un joc, în care partenerii de coaliție încearcă să captureze statul. Aveți de luat o decizie, pentru care veți răspunde în fața propriilor alegători”, a mai spus Maia Sandu.

”Noi știam ce facem și am mers în această guvernare ca să scăpăm de ciumă. Noi știma unde mergem, dar am creat o majoritate parlamentară să salvăm oamenii de sărăcie și tiranie, iar voi vreți să vă salvați averile. Cei speriați sunt mai mulți, caută să facă înțelegeri pe la spate și vor să scape de noi, când au văzut că noi nu ne vindem, am adus bani în țară, am deschis ușile către UE și am decis să facem viața oamenilor mai bună. Unde s-a mai văzut democrați, care să voteze împotriva democrației și socialiști care să voteze împotriva ajutorului social”, a completat Sandu, co-lider al Blocului ACUM (pro-european).

***

Pe 17 octombrie, în debutul ședinței parlamentului în care urma să fie prezentat raportului Comisiei de anchetă privind frauda bancară, fracțiunea PD a înaintat o moțiune de cenzură pentru retragerea încredereii acordate guvernului Sandu dar a retras-o pe 7 noiembrie pentru că nu a întrunit numărul de semnături necesare.

În aceeași zi, președintele Igor Dodon a anunțat că PSRM pregătește o moțiune de cenzură împotriva guvernului Sandu din cauza modificării legii procuraturii, adoptate de guvern în urmă cu o zi și care prevede că premierul e cel care înaintează lista scurtă a cel puțin doi candidați pentru postul de procuror general către Consiliul Superior al Procurorilor.

Deputatul Vasile Bolea i-a dat un ultimatum Maiei Sandu, să retragă proiectul, anunțând că, în caz contrar, va fi învestit un alt guvern sau vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22