Guvernul ungar neagă că a folosit Pegasus pentru a spiona jurnaliști și atacă ziarul The Guardian

Redactia | 22.07.2021

Guvernul Ungariei a reacționat în urma scandalului Pegasus, care a urmat unei investigații jurnalistice realizată de publicația The Guardian și alte 16 organizații media.

Pe aceeași temă

Kovacs Zoltán, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban, a negat comiterea oricărei ilegalități din partea guvernului maghiar privind spionarea ziariștilor prin intermediul software-ului dezvoltat de compania israeliană NSO Group.

Ulterior, The Guardian a răspuns declarației oficialului de la Budapesta prin jurnalistul Shaun Walker, care a scris pe twitter despre cum autoritățile din Ungaria au utilizat legislația neclară în domeniu securității pentru a spiona ziariștii.

„Duminică seară, un grup de știri de stânga, condus de The Guardian, a dezvăluit că, potrivit unei scurgeri de baze de date care conține numere de telefon, s-ar putea dovedi că anumite guverne, inclusiv Ungaria, au folosit un software numit Pegasus, dezvoltat de firma de supraveghere israeliană NSO Group pentru a spiona jurnaliștii critici și adversarii politici”, a afirmat Kovacs Zoltán.

Ungaria este „un stat democratic în care predomină statul de drept”

Kovacs Zoltán, citându-l pe ministrul de Interne de la Budapesta, a precizat că Ungaria este „un stat democratic în care predomină statul de drept” și care nu a efectuat nicio supraveghere ilegală.

„Potrivit ministrului de Interne, Sándor Pintér, de când guvernul premierului Orbán a preluat puterea de la socialiști în 2010, nu a existat nicio supraveghere ilegală în Ungaria. Rezultatele protocoalelor de supraveghere susțin acest fapt. Tot potrivit ministrului Pintér, Ungaria este un stat democratic în care predomină statul de drept, prin urmare acționează în conformitate cu reglementările în vigoare atunci când decide asupra acțiunilor în cazuri individuale”, notează purtătorul de cuvânt în declarația publicată marți pe site-ul biroul de comunicații internaționale al cabinetului prim-ministrului Orban.

De asemenea, Kovacs Zoltán a accentuat poziția oficială a guvernului maghiar, citând-o și pe ministrul Justiției de la Budapesta, Judit Varga, care a declarat luni, într-un interviu pentru cotidianul maghiar de stânga Népszava, că „statele trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a combate numeroasele amenințări cu care se confruntă astăzi”.

„Cei care susțin altceva atunci când se vorbește de acțiuni care vizează subminarea ordinii constituționale sunt pur și simplu naivi”, a mai punctat Kovacs Zoltán, citând-o pe Judit Varga.

Spunând că investigația realizată de consorțiul format din cele 17 publicații „se rezumă la afirmații nefondate”, Kovacs Zoltán a dat ca exemplu un caz din SUA. „Cu câteva săptămâni în urmă, un cunoscut prezentator de știri din SUA, Tucker Carlson, citând o sursă anonimă, a susținut că Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite îi monitorizează comunicațiile electronice. Mass-media i-a cerut imediat jurnalistului Carlson să-și susțină afirmația cu dovezi care nu se rezumă la o sursă anonimă”, a spus Zoltán.

Totodată, Zoltán a acuzat mass-media care critică guvernul condus de Viktor Orban că „doar înghite fără nicio întrebare investigația jurnalistică și urmează turma”, fără să ceară dovezi mai concrete și să pună întrebări mai dure”.

Captură de ecran din 2021.07.21 la 20.10.13Cum se infiltrează software-ul Pegasus într-un telefon și ce poate face. Caputră Foto: The Guardian.com

Ca răspuns la acuzațiile guvernului ungar, jurnalistul The Guardian, Shaun Walker, a corectat printr-o postare pe Twitter o serie de informații transmise de Kovacs Zoltán, pe care le-a calificat drept „eronate”.

„Este greu de susținut că totul este doar un complot anti-Orban, având în vedere că există atât de multe alte țări și figuri implicate”, a scris Shaun Walker. De asemenea, aceasta a mai postat o serie de tweet-uri, în care a precizat că investigația nu a fost realizată de „grup de organizații de stânga, ci de o coaliție mare de publicații, din care au făcut parte unii dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Europa”.

În același timp, Walker a mai spus că guvernul maghiar nu a negat existența vreunui fel de supraveghere, ci numai a unei „supravegheri ilegale”, fapt care evidențiază că legislația din Ungaria este foarte vagă în acest sens.

„Spuneți că nu există dovezi, însă noi oferim analize criminalistice efectuate de Amnesty International și evaluate de colegi de Citizen Lab. Presupun că cititorii pot decide dacă consideră acest lucru credibil sau dacă consideră că negările oficiale vagi pe acest subiect sunt mai demne de crezut”, scrie Shaun Walker, răspunzându-i la un tweet lui Kovacs Zoltan.

Walker mai scrie că încă „nu există o negare a faptului că această supraveghere a avut loc, ci doar o negare a supravegherii ilegale. Așa cum am prezentat clar în articolele noastre, temeiurile legale referitoare la supraveghere sunt foarte vagi în Ungaria, așa cum au declarat în trecut și alte organismele internaționale”.

Totodată, Shaun Walker a întors cererea lui Kovacs Zoltan de oferire a mai multor dovezi în legătură cu subiectul, spunând că „dacă ceea ce au scris jurnaliștii reprezintă o amenințare reală la adresa securității naționale, atunci e necesar ca guvernul maghiar să demonstreze cum s-ar întâmpla acest lucru”. De asemenea, Walker spune că acest subiect ar putea fi discutat în comisia pentru securitate națională a Parlamentului de la Budapesta, însă parlamentarii Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, „refuză acest lucru”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22