Hai la lupta cea mare: împotriva austerității

Alexandru Lazescu | 03.02.2015

Pe aceeași temă

Problema socialismului, remarca Margaret Thatcher, este ace­ea că la un moment dat se termină banii altora. Grecia a fost ex­trem de norocoasă din acest punct de vedere. A beneficiat de-a lungul ultimilor 60 de ani de repetate cadouri financiare: de la Washington, pentru că după 1947 devenise un cap de pod în fața Uniunii Sovietice; de la Bruxelles, după ce a aderat la Comunitatea Europeană; de la Banca Centrală Europeană (prin intrarea în zona euro) prin dobânzile scăzute de care nu ar fi beneficiat singură niciodată; din Germania, începând din 2010, după ce a intrat într-o severă criză financiară.

 

Ei bine, noul guvern de la Atena și-ar dori ca secvența de mai sus să continue. Asta speră și grecii care au votat cu Syriza: să li se ierte o parte importantă din datorii (care sunt la ni­velul a 175 de procente din PIB), să rămână cu euro ca mo­ne­dă, dar să păs­treze și chiar să expandeze un sector public su­pradimensionat și să plătească taxe cât mai puține, dacă se poa­te deloc. Să ne aducem aminte că, în urmă cu trei ani, șo­ferii de taxi din Gre­cia intraseră în grevă, după ce guvernul introdusese obligația de a elibera chitanțe clienților. Cine a că­lătorit în Grecia știe, de altfel, cât este de greu să plătești aco­lo ceva cu un card bancar.

 

Pentru Tsipras și Syriza, austeritatea este un concept satanic. Iar personajul care întruchipează acest rău fundamental este Angela Merkel. La manifestațiile care au urmat după anunțul suc­cesului Syriza la alegerile parlamentare, pancartele cu slo­ganuri fie ironice, fie injuriose la adresa Angelei Merkel erau la loc de cinste. Asta nu înseamnă că antiamericanismul tra­di­țional al grecilor s-ar fi diminuat cumva, ci doar că, pe mo­ment, prevalează antipatia față de Germania, acuzată că i-ar fi umilit pe greci, impunând o severă politică de austeritate în schimbul sprijinului financiar pentru a face față uriașei datorii publice de 245 miliarde de euro.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1298/foto_lazescu_2.jpg

„Asta e o noapte cu adevărat bună, doamna Merkel“ - o pancartă purtată la mitingul din 25 ianuarie, unde susţinătorii Syriza au sărbătorit victoria în alegeri.

 

Chemarea la lupta cea mare împotriva austerității, lansată de partide ca Syriza în Grecia sau Podemos în Spania, a găsit un sprijin entuziast atât în cercurile de stânga de pe continent, cât și în rândul unor economiști de peste ocean, critici la adre­sa politicilor monetare adoptate în UE în perioada crizei eco­nomice. Ultimii ar putea avea dreptate în principiu (dacă ar fi vorba de țări ca Germania, Olanda sau Marea Britanie), dar ig­noră realitățile din Grecia, o țară cu o economie și un aparat de stat complet nereformate și neperformante. Ultimii o fac din motive în principal ideologice. „Trebuie să oprim opre­siunea Angelei Merkel, altfel forțele austerității vor învinge“, titrează Owen Jones un articol publicat în The Guardian. „Ger­mania nu trebuie lăsată să stranguleze Syriza încă de la naș­tere; soarta a milioane de oameni din Europa depinde de as­ta.“ Tabloul prezentat este acela al unei confruntări de di­mensiuni epice între austeritate și democrație.

 

Astfel de afirmații abracadabrante îl fac pe Gideon Rachman, de la Financial Times, să vorbească despre o abordare de tip „voo­doo economics“, în care rațiunea pare să se evaporeze cu totul. Problema de astăzi a Greciei este aceea că oricât de mulți bani ai pompa nu poți face minuni în materie de creș­te­re economică. Pentru că, în afară de turism și agricultură, eco­nomia țării nu are zone productive capabile să asigure o creștere economică robustă. Birocrația excesivă face ca sin­gura formulă viabilă pentru a rezolva ceva este să dai mită. Bret Stephens, de la Wall Street Journal, relatează o întâlnire pe care a avut-o la New York cu Alexis Tsipras, în care acesta din urmă l-a întrebat de ce nu există astfel de practici și în Ame­rica. Răspunsul lui Stephens: un sistem capitalist func­țional. Tsi­pras nu a fost deloc de acord. Pentru el soluția era o „re­vo­luție în conștiința oamenilor“. Adică ceva care ne rea­min­tește de conceptul „omului nou“, cu rezultatele de acum știute.

 

Episodul este relevant pentru tulburătoarea ruptură de reali­tate care domnește chiar la vârful noului guvern de la Atena. Iar primele decizii și poziționări ale acestuia nu fac decât să confirme astfel de temeri. Salariul minim tocmai a fost mărit cu 50 de procente, privatizările oprite, angajații din sectorul de stat concediați vor fi reangajați, controalele și prescripțiile medicale vor deveni gratuite. De unde vor veni banii pentru toa­te aceste măsuri rămâne un mister. În aceste condiții, e le­gitim să te întrebi care sunt adevăratele planuri ale Gu­ver­nului Tsipras. Și dacă la mijloc este naivitate sau alt gen de calcule. Pentru că, din perspectiva gestiunii puterii, noii lideri de la Atena fac apel la recuzita obișnuită a stângii radicale. Atunci când a preluat puterea, în 1981, cam cu același gen de retorică, Andreas Papandreu a plasat o întreagă rețea de activiști PASOK (așa-numita „Gardă Verde“) în practic toate pozițiile de influență din stat sau din alte instituții cheie. Ei bine, arc peste timp, a fost deja anunțată intenția noului gu­vern de a-și plasa oameni de încredere în conducerea prin­ci­palelor bănci. Iar, în paralel, Tsipras și colegii săi par să do­reas­că să întrețină la cote ridicate temperatura emoțiilor po­pu­lare. Au nevoie de o confruntare vocală cu „străinătatea“ ostilă, cu Germania Angelei Merkel, cu capitaliștii și băncile care îi „spoliază“ și îi „umilesc“ pe greci. Iar dacă Syriza va claca, ceea ce este foarte probabil, Gideon Rachman crede că stân­ga europeană va fi gata pregătită cu teoria cuțitului pe la spa­te implantat de o monstruoasă coaliție compusă din suspecții obișnuiți: Germania, bancherii și, inevitabil, CIA. Singura veste bună ar putea fi aceea că, în acest caz, fanii din Europa ai mo­delului Syriza - Podemos se vor gândi de două ori înainte de a se lansa și la ei acasă în astfel de aventuri.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22