Pe aceeași temă
Retragerea Rusiei din Herson erodează încrederea în angajamentul și capacitatea lui Vladimir Putin de a-și îndeplini promisiunile privind războiul, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina.
Ideologul rus pro-război, Alexander Dughin, l-a criticat deschis pe președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a numit autocrat, pentru că nu a reușit să susțină ideologia rusă prin cedarea Hersonului.
Dughin a declarat că această ideologie "definește responsabilitatea Rusiei de a apăra "orașele rusești", cum ar fi Herson, Belgorod, Kursk, Donețk și Simferopol".
Unii bloggeri militari ruși l-au criticat anterior pe Putin pentru eșecul său de a răspunde la atacul asupra podului din strâmtoarea Kerci din 9 octombrie, în timp ce alții au remarcat că Putin nu a reușit să susțină ideologia superiorității rusești din 2014.
Critica directă a lui Putin în cadrul comunității pro-război este aproape fără precedent, iar atacul dezlănțuit al lui Dughin împotriva lui Putin poate indica o schimbare în rândul ideologilor naționaliști ruși, a constatat ISW.
Dughin a remarcat că un autocrat are responsabilitatea de a-și salva singur națiunea sau de a se confrunta cu soarta de „rege al ploilor", o referință la cartea lui Sir James Frazer, The Golden Bough, în care un rege a fost ucis pentru că nu a fost capabil să aducă ploaia pe fondul unei secete.
„Limita a fost atinsă”
Dughin a minimalizat, de asemenea, rolul consilierilor lui Putin în eșecul de a proteja lumea rusă și a precizat că comandantul forțelor ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin, nu a fost responsabil pentru decizia politică de a se retrage din orașul Herson.
Dughin a remarcat că autocratul nu poate repara această abatere de la ideologie doar cu apariții publice, menționând că "autoritățile din Rusia nu pot renunța la altceva" și că "limita a fost atinsă".
De asemenea, el a acuzat administrația prezidențială că susține o ideologie „falsă" din cauza fricii sale de a se angaja față de „Ideea Rusă".
Dughin a făcut, de asemenea, o referire la utilizarea armelor nucleare tactice, despre care a afirmat vag că reprezintă „sfârșitul" și a continuat să remarce că schimbările întârziate ale Rusiei în campania militară nu au generat niciun efect pentru a schimba cursul războiului.
Cu toate acestea, el a sugerat, de asemenea, că Rusia trebuie să se angajeze să respecte Ideea rusă, mai degrabă decât să urmărească utilizarea „stupidă" a armelor nucleare.
Comentarii 2
Ion Hagiu - 11-15-2022
..ar fi corect daca ati cita permanent sursele de informare.
RăspundeInstitutul ptr Studiul Vrajelii - 11-14-2022
Am inteles, deci ideologul lui Putin il doreste mort pe clientul sau. Care este sursa stirii? Sean Penn? Sting? Revista Vogue?
Răspunde