Ierusalim: ONU, îngrijorată de violențe. Consiliul de securitate, în dezacord cu Trump

Dora Vulcan | 09.12.2017

ONU s-a declarat vineri "extrem de ingrijorata de riscurile privind o escaladare violenta" a situatiei, dupa decizia lui Donald Trump de a recunoaste unilateral Ierusalimul drept capitala a Israelului, intr-o reuniune a Consiliului de Securitate in cadrul careia Statele Unite au aparut mai izolate ca oricand, noteaza AFP.

Pe aceeași temă

 

 

  Aceasta decizie "nu este in concordanta cu rezolutiile Consiliului de Securitate", au subliniat la finalul acestei reuniuni de urgenta  ceruta de 8 membri din cei 15 ai Consiliului - ambasadorii Frantei, Marii Britanii, Italiei, Suediei si Germaniei. Ea "nu favorizeaza perspectiva pacii in regiune", au adaugat diplomatii, intr-o declaratie solemna, fara a mentiona masuri de retorsiune, potrivit Agerpres.

 

In cadrul sedintei, toti partenerii Statelor Unite au criticat decizia lui Donald Trump de o maniera mai mult sau mai putin apasata.

 

La ONU, Statele Unite nu au nevoie de "predici" si de "lectii", a ripostat ambasadoarea americana la Natiunile Unite, Nikki Haley, afirmand ca timpul in care Israelul nu era tratat de o maniera justa in Organizatie s-a incheiat.

 

Statele Unite "raman angajate in procesul de pace" in Orientul Mijlociu, a adaugat Haley, negand posibilitatea respingerii calitatii Washingtonului de mediator al acestui conflict.

 

"Cand va exista un acord de pace, acesta va fi semnat la Casa Alba", a asigurat ambasadoarea americana la ONU. "Inteleg ca schimbarea este dificila" pentru partenerii Statelor Unite, dar "actiunile noastre vizeaza progresul cauzei pacii", a insistat aceasta.

 

Prin noua lor decizie, Statele Unite "nu au luat pozitie cu privire la limite sau granite", iar "statu-quo-ul este mentinut in locurile sfinte", a evidentiat diplomata americana, care a beneficiat de un singur sustinator, omologul sau israelian.

 

"Ierusalimul va trebui sa fie capitala celor doua state, Israel si Palestina. In absenta acordului, nu recunoastem nicio suveranitate asupra Ierusalimului", au aratat, la randul lor, cei cinci ambasadori europeni. "Uniunea Europeana nu va recunoaste nicio modificare a liniilor din 1967, inclusiv referitoare la Ierusalim, in afara celor convenite intre parti", au mai sustinut diplomatii. Opt tari, dintre care patru europene, doua sud-americane si doua africane, au cerut miercuri o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate dupa decizia presedintelui american Donald Trump de a recunoaste unilateral Ierusalimul drept capitala a Israelului. "Misiunile Boliviei, Egiptului, Frantei, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii si Uruguayului cer presedintiei" nipone a Consiliului de Securitate "sa organizeze o reuniune de urgenta a Consiliului, (...) inainte de sfarsitul saptamanii", informa un comunicat al misiunii suedeze.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22