Pe aceeași temă
Aceasta decizie "nu este in concordanta cu rezolutiile Consiliului de Securitate", au subliniat la finalul acestei reuniuni de urgenta ceruta de 8 membri din cei 15 ai Consiliului - ambasadorii Frantei, Marii Britanii, Italiei, Suediei si Germaniei. Ea "nu favorizeaza perspectiva pacii in regiune", au adaugat diplomatii, intr-o declaratie solemna, fara a mentiona masuri de retorsiune, potrivit Agerpres.
In cadrul sedintei, toti partenerii Statelor Unite au criticat decizia lui Donald Trump de o maniera mai mult sau mai putin apasata.
La ONU, Statele Unite nu au nevoie de "predici" si de "lectii", a ripostat ambasadoarea americana la Natiunile Unite, Nikki Haley, afirmand ca timpul in care Israelul nu era tratat de o maniera justa in Organizatie s-a incheiat.
Statele Unite "raman angajate in procesul de pace" in Orientul Mijlociu, a adaugat Haley, negand posibilitatea respingerii calitatii Washingtonului de mediator al acestui conflict.
"Cand va exista un acord de pace, acesta va fi semnat la Casa Alba", a asigurat ambasadoarea americana la ONU. "Inteleg ca schimbarea este dificila" pentru partenerii Statelor Unite, dar "actiunile noastre vizeaza progresul cauzei pacii", a insistat aceasta.
Prin noua lor decizie, Statele Unite "nu au luat pozitie cu privire la limite sau granite", iar "statu-quo-ul este mentinut in locurile sfinte", a evidentiat diplomata americana, care a beneficiat de un singur sustinator, omologul sau israelian.
"Ierusalimul va trebui sa fie capitala celor doua state, Israel si Palestina. In absenta acordului, nu recunoastem nicio suveranitate asupra Ierusalimului", au aratat, la randul lor, cei cinci ambasadori europeni. "Uniunea Europeana nu va recunoaste nicio modificare a liniilor din 1967, inclusiv referitoare la Ierusalim, in afara celor convenite intre parti", au mai sustinut diplomatii. Opt tari, dintre care patru europene, doua sud-americane si doua africane, au cerut miercuri o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate dupa decizia presedintelui american Donald Trump de a recunoaste unilateral Ierusalimul drept capitala a Israelului. "Misiunile Boliviei, Egiptului, Frantei, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii si Uruguayului cer presedintiei" nipone a Consiliului de Securitate "sa organizeze o reuniune de urgenta a Consiliului, (...) inainte de sfarsitul saptamanii", informa un comunicat al misiunii suedeze.