Igor Dodon: Asocierea cu UE, o mare greșeală. Incepem apropierea de Uniunea Euroasiatică

Vlad Toma | 15.11.2016

Igor Dodon, președinte ales al Republicii Moldova, a declarat, intr-un interviu pentru ziarul rus Izestia, ca va lupta pentru denuntarea Acordului de Asociere semnat intre tara sa si UE, organizand un referendum in care cetatenii sa se pronunte daca vor sau nu acest acord.

Pe aceeași temă

 

Dodon a afirmat in mod repetat ca R. Moldova trebuie sa se integreze in Uniunea Euroasiatică si sa aiba bune relatii cu Rusia, el considerand ca fara acest pas economia tarii nu poate functiona.

 

„Eu pledez deschis pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Președintele nu are atribuții care să-i permită anularea Acordului de Asociere cu UE. Totuși, noi putem organiza un referendum pentru a vedea care este opinia cetățenilor la acest subiect. Astfel, la această etapă noi vom păstra parteneriatul cu Uniunea Europeană, dar eu sper ca în perspectivă noi vom începe apropierea de Uniunea Euroasiatică. 

 

În R. Moldova peste 65% din populație consideră Federația Rusă un stat partener, iar 55% sunt gata să voteze pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică, dacă va fi organizat un astfel de referendum. Integrarea cu UE este susținută de două ori mai puține persoane în comparație cu datele care erau cu șapte ani în urmă. Astfel, la prima etapă eu aș vrea să soluționez problema cu partea economică a Acordului” a declarat Igor Dodon pentru ziarul Izvestia.

 

Semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greșeală. Indicatorii economici arată că R. Moldova a pierdut din cauza semnării acestui document. Ea a pierdut piața rusească și nu a primit pe cea europeană. În general eu și partidul socialiștilor vom lupta pentru denunțarea acestuia. În ceea ce privește Uniunea Euroasiatică, cred că pentru început vom semna un memorandum de colaborare. Acest lucru face parte din atribuțiile președintelui”, a declarat liderul PSRM, in interviul pentru Izestia, conform Agora.md

 

Igor Dodon a declarat zilele trecute ca prima vizita pe care o va efectua in calitate de sef de stat va fi la Moscova. Dodon, candidatul PSRM, a castigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. El a obtinut 52,29% din voturi, in timp ce Maia Sandu, contracandidata sa, a obtinut 47,71%.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22