Igor Dodon cere Rusiei să stopeze «românizarea» tinerilor din Republica Moldova

E.b. | 18.12.2016

Igor Dodon, noul preşedinte al Republicii Moldova, denunţă oferirea de către România a unor burse de studii tinerilor moldoveni drept o politică de ”românizare” şi îndeamnă Rusia să facă mai mult şi să oprească ”românizarea”, inclusiv oferind mai multe burse tinerilor moldoveni.

Pe aceeași temă

 

Republica Moldova trebuie să ceară scuze Transnistriei pentru războiul din 1992, mai afirmă viitorul şef prorus al statului, conform Deschide.md.

 

”Vă voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veţi înţelege. România oferă în fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5000 de tineri din Republica Moldova. Aceşti tineri se bucură de o bursă, de cazare gratuită. Înţelegeţi ce îi învaţă acolo? Ei primesc cetăţenia românească, apoi se întorc. Acest lucru înseamnă românizare”, a denunţat el.

 

”Rusia, dacă nu greşesc, oferă doar 150 – 200 de locuri. Simţiţi diferenţa? Când am fost co-preşedintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse în anii 2008-2009, ridicam mereu această întrebare”, a declarat Dodon pentru Russia Today (RT).

 

Dodon se întreabă, de asemenea, de ce în Republica Moldova nu sunt implementate mai multe iniţiative de tipul ”Clubul izborsk” (platformă informativă pro-rusă).

 

”Ei (românii) vin foarte agresiv. Şi educarea copiilor, şi societatea civilă. Dar noi cum le răspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Aşa însă nu vom reuşi. Deocamdată, ne ţinem puternici, menţinem statalitatea moldovenească, de foarte multe ori pe entuziasm şi datorită faptului că avem aceleaşi rădăcini (cu Rusia)”, apreciază el.

 

În acest interviu, Dodon afirmă că Republica Moldova ar trebui să ceară scuze Transnistriei pentru războiul din 1992.

 

Conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova, deoarece şi-a dorit unirea cu România, a apreciat el.

 

”În primul rând este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt. De mai multe ori am declarat că noi trebuie să recunoaştem acest fapt şi să ne cerem scuze pentru moartea a sute, mii de cetăţeni”, a declarat Dodon.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22