IISS: Rusia a pierdut jumătate din cele mai moderne tancuri ale sale, dar și-a conservat aviația

L. G. | 16.02.2023

Think tankul Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) consideră că Rusia a pierdut jumătate din cele mai bune tancuri la un an de la invadarea Ucrainei.

Pe aceeași temă

Însă e problematic dacă va decide să treacă la atacuri masive aeriene deoarece și-a conservat în cea mai mare parte avioanele de luptă, preferând până în prezent să lanseze drone și rachete de croazieră.

În raportul său anual militar, un instrument cheie de referință pentru experții în apărare, IISS a spus că ratele de pierdere pentru unele dintre cele mai moderne clase de tancuri din Rusia au ajuns la 50%, forțând-o să se bazeze pe modele mai vechi din epoca sovietică.

„Ei produc și reactivează nici pe departe suficiente (tancuri, n.r.) pentru a compensa acele rate de pierdere. Flota lor blindată actuală de pe front are aproximativ jumătate din dimensiunea cât era la începutul războiului”, a declarat pentru Reuters Henry Boyd, cercetător la IISS. El a estimat că Rusia a pierdut între 2.000 și 2.300 de tancuri, iar Ucraina până la 700.

Ucraina are promisiuni pentru aproximativ 100 de tancuri occidentale moderne, inclusiv tancuri american Abrams, germane - Leopard german și britanice - Challenger, ale căror capacități depășesc cu mult modelele rusești mai vechi.

„Aceasta se poate traduce prin acțiuni mai puțin agresive și mai puțin încrezătoare ale tancurilor (rușilor), deoarece echipajele sunt mai preocupate de nivelul de amenințare care le este prezentat”, a spus Boyd.

De altfel, evaluarea ministerului britanic al apărării de miercuri dimineață subliniază problemele industriei militare rusești, spunând că declarațiile vicepreședintelui Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, care cere creșterea producției de tancuri denotă faptul că liderii ruși de rang înalt sunt probabil conștienți de faptul că producția industrială militară a statului devine o slăbiciune critică.

Expertul aerospațial IISS Douglas Barrie a declarat că Rusia și-a păstrat forța aeriană în mare parte nevătămată, operând la distanță din cauza apărării antiaeriene ucrainene eficiente și a unei oferte insuficiente de rachete tactice aer-sol cu ​​rază scurtă de acțiune.

Dar el a spus că Rusia ar putea căuta să folosească puterea aeriană în mod mult mai activ și poate să își asume mai multe riscuri pentru a lovi orice concentrare de forțe ucrainene la sol.

„Una dintre provocări dintr-o perspectivă ucraineană este dacă trebuie să respingă o forță terestră semnificativă rusă și să-și grupeze propriile forțe... rămân vulnerabili la atacurile aeriene. În acel moment, rușii ar putea decide că vor accepta pierderi mai mari doar pentru a provoca pierderi și mai mari de cealaltă parte”, a spus el.

La un an de război, Rusia a fost împinsă în mare parte a teritoriului pe care l-a capturat inițial, dar încă ocupă parțial patru regiuni din sudul și estul Ucrainei. Kievul avertizează de săptămâni întregi despre o nouă ofensivă rusă.

Miercuri, Rusia a declarat că a spart două linii de apărare fortificate ucrainene pe frontul de est.

Barrie a mai spus că sancțiunile occidentale îngreunează capacitatea Rusiei de a-și umple stocurile de arme ghidate care se bazează pe microprocesoare importate.

El a mai spus că ritmul de dezvoltare a ultimei generații de arme nucleare a Rusiei a fost lent, în ciuda laudelor președintelui Vladimir Putin cu privire la capacitățile Moscovei și a amenințărilor sale repetate de a recurge la arme nucleare pentru a apăra ceea ce el consideră a fi teritoriu rus.

Ben Barry, expert în războaie terestre la IISS, a spus că este sceptic că Rusia ar putea face progrese majore.

„Evaluarea mea este că va fi dificil să concentreze suficientă forță credibilă și competentă pentru a-i împinge mult pe ucraineni”, a spus el.

În același timp, a spus el, „nu este clar pentru mine dacă Kievul are suficientă putere de luptă pentru a scoate rapid forțele ruse... Ne putem aștepta la încă un an sângeros”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22