“Ilegitim”, al lui Adrian Sitaru, premiul CICAE la Festivalul de Film de la Berlin

Iulian Popescu | 21.02.2016

Lungmetrajul "Ilegitim", în regia lui Adrian Sitaru, prezent în secțiunea Forum a celei de a 66-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, a câștigat Premiul CICAE - "Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai" (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă).

Pe aceeași temă

 

Trofeul, care reprezintă o importantă "carte de vizită" a peliculei pentru distribuitorii din întreaga lume, a fost ridicat de producătoarea Anamaria Antoci.

 

Din distribuție fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar și actori neprofesioniști din cadrul Școlii de actorie InLight — Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu.

 

Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru și Alina Grigore, imaginea poartă semnătura lui Adrian Silișteanu și Alexandru Lorian Timoșca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu și Theo Lichtenberger, în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu, producător Anamaria Antoci.

 

Singurul lungmetraj românesc prezent în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, "Ilegitim" a fost primit cu aplauze din partea publicului, dar și cu multe cronici laudative din partea jurnaliștilor internaționali, se arată într-un comunicat.

 

'Ilegitim' va avea premiera în România pe 18 martie, potrivit Știrilor TVR.

 

Documentarul „Fuocoammare”, regizat de italianul Gianfranco Rosi, a primit trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film.

 

Ilegitim, o poveste de iubire între doi frați

 

S ubiectul filmului este unul controversat: o poveste de iubire, imposibila, intre doi frati. Filmul a uimit si prin felul in care a fost facut: nu a avut scenariu si nici replici.

 

Timp de un an si jumatate, actorii din "Ilegitim" si-au construit personajele. O munca dificila, avand in vedere ca povestea prezinta o iubire incestuoasa intre doi frati.

 

Regizorul, Adrian Sitaru a preferat sa ii lase pe actori sa-si puna singuri amprenta pe fiecare scena, asa ca nu au existat replici si nici scenariu.

 

"Dincolo de povestea de dragoste imposibila este vorba despre alegeri morale si nu numai, pe care le-am putea face sau prieteni sau rude de ale noastre ar putea ajunge intr-o astfel de situatie si cum ii judecam. In felul asta i-am lasat libertate fiecaruia sa vina cu alegeri in momentul in care erau pusi in situatie", a explicat regizorul Adrian Sitaru, citat de Pro TV.

 

Pentru actori, cel mai greu a fost sa scape de prejudecati.

 

Alina Grigore, actor: "Am avut foarte mult de cercetat si a trebuit sa scap de toate prejudecatile de orice fel si sa inteleg ce se intampla de fapt uman cu niste oameni carora li se intampla chestia asta. Am ajuns la concluzi ca de fapt societatea e cea care blameaza foarte mult."

 

Robi Urs, actor: "A fost realizat intr-un mod cu totul neconventional fata de cum sunt realizate filmele in mod normal in sensul ca nu am avut un scenariu anume, nu am avut replici, si totul a fost un work in progres continu, s-a schimbat de la o zi la alta totul si cand am filmat. "

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22