Iluzia triumfului

George Visan & Octavian Manea | 15.02.2011

Pe aceeași temă

Mubarak e acum istorie. Dar nu şi regimul, până mai ieri patronat de el. Retragerea lui Mubarak şi „exilul“ în fortăreaţa Sharm el-Sheikh par să reprezinte preţul plătit pentru calmarea tsunamiului care ameninţa întregul establishment. A fost o mişcare menită să câştige timp, creând totodată aparenţa acceptării de moment a revendicărilor străzii. La capătul a 18 zile de proteste, preşedintele Egiptului a predat puterea armatei. Dar pentru sutele de mii de protestatari, plecarea lui Mubarak din Cairo şi predarea puterii către armată nu reprezintă nici pe departe victoria mult aşteptată. Pe scurt, vârful a căzut. Doar că icebergul a rămas.

În sine, preluarea puterii de către armată ridică serioase semne de întrebare pentru evoluţia politică viitoare a Egiptului. Semnele nu sunt deloc favorabile instalării unei puteri civile autentic reprezentative. Custodele „tranziţiei“ este de fapt corpul care are şi cel mai mult de pierdut de pe urma unui eventual cutremur. De aici tendinţa de a-şi conserva cât mai mult cu putinţă proprietatea, cu alte cuvinte controlul asupra statului. Mubarak a fost până săptămâna trecută un militar în costum de business.

Acum, cel mai puternic om din Egipt este mareşalul Mohamed Tantawi, supranumit sugestiv şi „pudelul lui Mubarak“. Armata domină guvernul, a suspendat Constituţia, a dizolvat parlamentul, dar Legea marţială rămâne în vigoare.

Interzicerea părăsirii ţării apropiaţilor lui Mubarak şi investigarea averilor unor miniştrii tind să satisfacă furia de moment a masei. Mult venerata armată egipteană este în momentul de faţă singurul pilon al statului – şi acest lucru ar trebui să-i îngrijoreze pe cei care au înfruntat furia suporterilor lui Mubarak în piaţa Tahrir pe 2 februarie. Armata nu a tras în protestatari, dar nu s-a obosit să-i împiedice pe suporterii regimului să-i agreseze pe manifestanţi. Este o secvenţă care ne arată că armata are propria sa agendă politică şi că ar putea preda puterea doar civililor care nu vor ştirbi prea mult structura de putere existentă în societatea egipteană. În Egipt nu s-a produs o schimbare decisivă, dar zarurile au fost aruncate. A fost mai puţin o schimbare veritabilă, cât o cosmetizare, o rebranduire a vechiului regim. Situaţia este fluidă şi orice rezultat este posibil.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22