Imagini cu ruși care ucid civili în Bucha. Dovezi privind identitatea criminalilor ruși

Redactia | 20.05.2022

Au fost făcute publice noi dovezi despre cum soldații ruși au executat bărbați civili la Bucha.

Pe aceeași temă

În mai multe imagini surprinse de camerele de supraveghere se vede cum soldații amenință cu arma mai mulți bărbați pe care îi împușcă lângă un gard.

Filmările au fost obținute de cotidianul american The New York Times, care a stat de vorbă și cu martori. 

Faptele s-au petrecut în 4 martie în orășelul de lângă Kiev, când trupele ruse ar fi ucis cel puțin opt bărbați ucraineni, aceasta fiind încă o potențială crimă de război.

„Ostaticii zac acolo, lângă gard”, spune cel care filmează unul dintre videoclipuri. El numără: „Unul, doi, trei, cu siguranță, patru, cinci, șase...” În total, nouă persoane sunt luate ostatici.

Un alt videoclip filmat cu o dronă în ziua următoare, în 5 martie, este prima dovadă vizuală care confirmă relatările martorilor oculari. În imagini se văd cadavrele care zăceau pe pământ lângă clădirea de birouri de pe strada Yablunska 144, în timp ce doi soldați ruși stăteau de pază lângă ele. 

O fotografie cu cadavrele bărbaților executați, unii dintre ei cu mâinile legate, se număra printre imaginile care au fost în atenția întregii lumi la începutul lunii aprilie, după ce forțele ruse s-au retras din Bucha. Liderii ruși au negat în mod repetat faptele din Bucha și au descris imaginile drept false și provocatoare.

Dar o investigație de o săptămână de către The New York Times oferă noi dovezi – inclusiv cele trei videoclipuri – că parașutiștii ruși i-au adunat și i-au executat intenționat pe bărbații fotografiați în curte și că asta poate fi analiză drept crimă de război. Ministerele de Externe și Apărare ale Rusiei nu au răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la constatările NYT.

Jurnaliștii au căutat informații pe rețelele sociale pentru a găsi rapoarte despre persoane dispărute, au vorbit cu membrii familiilor victimelor și i-au identificat pe toți bărbații executați. Erau soți și tați, lucrători în magazine alimentare și fabrici care au trăit o viață civilă obișnuită înainte de război. Cei mai mulți s-au alăturat diferitelor forțe de apărare a țării în zilele de înainte de a fi uciși. Aproape toți locuiau la câțiva pași de curtea în care aveau să zacă mai târziu trupurile lor.

Martorii au povestit că au văzut grupul de prizonieri în parcarea din fața bazei rusești. Yura Razhik, 57 de ani, care locuiește în fața clădirii de birouri, a spus că unii aveau mâinile legate. Soldații ruși i-au făcut pe ostatici să îngenuncheze și apoi l-au împușcat pe unul dintre bărbați, Vitaliy Karpenko, 28 de ani, aproape imediat.

Ivan Skyba și un alt prizonier, Andriy Verbovyi, au fost apoi duși în clădire, unde au fost interogați și bătuți înainte ca Verbovyi să fie împușcat și ucis. Soldații l-au dus din nou pe Skyba în parcare, unde se erau încă ceilalți paznici ai punctelor de control. La un moment dat, unul dintre ei le-a mărturisit rușilor că ostaticii sunt luptători, iar acel bărbat a fost în cele din urmă eliberat. El este acum investigat de autoritățile ucrainene pentru „înalta trădare”.

Soldații au dezbătut ce să facă cu prizonierii rămași. „Scăpați de ei, dar nu aici, trupurile lor să nu rămână aici” a propus unul dintre ei.

Patru săptămâni mai târziu, după ce forțele ruse s-au retras din Bucha, reporterii NYT au mers la locul execuțiilor. Pe peretele și treptele clădirii erau urme de gloanțe.

În altă parte a curții, împrăștiate la câțiva metri de locul unde zăceau cadavrele, au fost găsite carcase de cartuș folosite la mitralierele și puștile cu lunetă folosite de trupele ruse. 

Alte dovezi lăsate în urmă de ruși arată că imobilul fusese ocupat de parașutiști ruși. Mai multe etichete de pe lăzile cu arme și muniții indicau unitățile 32515 și 74268, corespunzătoare Regimentelor 104 și, respectiv, 234 de asalt aerian. Ambele unități au suferit pierderi grele în timpul primei încercări rusești de a intra în Bucha, în februarie.

Anchetatorii de la Serviciul de Securitate al Ucrainei au furnizat, de asemenea, jurnaliștilor NYT o imagine a unui document recuperat din interiorul clădirii care poartă emblema Regimentului 104 și o listă cu soldați ruși care au fost în clădire. Căutând pe site-urile de socializare din Rusia și alte baze de date, după numele fiecărui soldat, NYT a descoperit că cel puțin cinci dintre soldații nominalizați aveau legături cu Regimentul 104. Alții au postat imagini cu ei înșiși ținând steaguri de parașutist sau purtând uniforme de parașutist. Unii făceau referire la Pskov, orașul care este cartierul general atât pentru regimentele 104, cât și pentru 234.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22