Imagini virale cu militari SUA care au grijă de copiii afgani în aeroportul din Kabul.Pericolul ISIS

Redactia | 21.08.2021

Armata SUA a confirmat autenticitatea imaginilor în care infanteriştii marini americani, situaţi pe zidul cu sârmă ghimpată care înconjoară aeroportul din Kabul, primesc un bebeluş de la un cetăţean afgan.

Pe aceeași temă

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a precizat că respectivul copil era bolnav şi că militarilor li s-a cerut ajutorul, informează France 24. În alte imagini, devenite şi ele virale, mai apar un puşcaş marin, înconjurat de mai multe arme, în timp ce încearcă să liniştească un copil, precum şi femei-soldat SUA care au grijă de doi nou-născuţi, în timpul evacuării civililor afgani.

„Referitor la acele imagini (cu copilul ridicat deasupra gardului), pot să vă spun că părinţii au cerut ajutor de la infanteriştii marini, deoarece copilul lor era bolnav”, a spus John Kirby.

bebelus soldati americani zid profimedia-0628094949Disperare dincolo de zidurile aeroportului din Kabul. Foto: Profimedia Images

În imagini se vede un militar american care se apleacă peste gardul cu sârmă ghimpată pentru a prinde şi a ridica apoi, cu o singură mână, un copil înmânat de un civil afgan - cel mai probabil tatăl bebeluşului.

Copilul a fost dus la un spital norvegian din interiorul aeroportului din Kabul, unde a primit îngrijiri şi a fost returnat apoi părinţilor. Momentan, nu se ştie dacă bebeluşul şi familia lui au reuşit să intre până acum în perimetrul sigur al aeroportului.

Reacţia unui copil afgan după ce a ajuns „dincolo” de porţile aeroportului din Kabul

Armata SUA a mai făcut publice fotografii - devenit şi ele virale şi, în acelaşi timp, simboluri ale disperării şi haosului din Afganistan - în care militari americani au grijă de copii afgani aflaţi deja în perimetrul aeroportului din Kabul.

Într-o astfel de imagine, două femei din armata SUA ţin în braţe bebeluşi pe care încearcă să-i calmeze. Nu se ştiu detalii despre soarta mamelor afgane ale respectivilor bebeluşi, sau dacă acestea au putut intra în perimetrul aeroportului.

femei soldat cu bebelusi in brate la kabul profimedia-0628093701Femei-soldat încercând să calmeze bebeluși pe aeroportul din Kabul în timpul operațiunilor de evacuare Foto: Profimedia Images

O altă fotografie arată nişte soldaţi care ajută un copil afgan să urce pe un container, în timpul operaţiunilor de evacuare.

Evacuation at Hamid Karzai International Airport, Kabul, AFG - 20 Aug 2021Copil afgan ajutat de militari americani, britanici şi turci în timpul operaţiunilor de evacuare din aeroportul din Kabul. Foto: Profimedia Images

Altă imagine surprinde fericirea de pe chipul unui copil afgan aflat deja în incinta aeroportului din capitala afgană, înaintea îmbarcării într-unul din avioanele folosite la evacuare.

Evacuation At Hamid Karzai International AirportCopil afgan aflat în interiorul aeroportului din Kabul, înainte de îmbarcarea într-un avion. Foto: Profimedia Images

Până sâmbătă, 21 august, SUA au scos din Afganistan 17.000 de persoane, dintre care 2.500 de americani. Președintele Joe Biden vorbea, vineri, despre 18.000 de persoane. Recent, Statele Unite şi-au avertizat cetăţenii rămaşi în continuare blocaţi în Kabul să evite deplasările spre aeroportul din capitala afgană, ca urmare a îmbulzelii şi haosului provocat de civili afgani care vor să plece, dar şi unor noi îngrijorări legate de potenţiale atacuri în zonă puse la cale de filiala din Afganistan a Statului Islamic.

Din lac în puţ: SUA se tem de posibile atacuri ISIS în Kabul. Avertismentul dat cetăţenilor americani blocaţi în capitala afgană: Nu sunați la ambasada SUA din Kabul

Statele Unite şi-au avertizat cetăţenii care sunt blocaţi în continuare în Kabul să evite deplasările spre aeroportul din capitala afgană, ca urmare a unor noi îngrijorări legate de potenţiale atacuri în zonă puse la cale de filiala din Afganistan a Statului Islamic, informează BBC.

Ambasada SUA din Afganistan a emis în acest sens o alertă de securitate în care le solicită cetăţenilor americani să evite drumul spre aeroport din cauza „ameninţărilor potenţiale de securitate” din afara porţilor de acces în aeroportul din Kabul, în condiţiile deteriorării situaţiei din capitala afgană.

„Din cauza ameninţărilor potenţiale de securitate dincolo de porţile aeroportului din Kabul, îi sfătuim pe cetăţenii Statelor Unite să evite să se deplaseze spre aeroport şi să evite porţile aeroportului în acest moment, dacă nu au primit instrucţiuni individuale din partea unui reprezentant al guvernului SUA de a face acest lucru”, se arată în mesajul ambasadei americane.

Autorităţile americane nu au oferit detalii suplimentare referitoare la cât de gravă este ameninţarea unui atac ISIS în zonă. Până în prezent, gruparea teroristă nu a făcut ameninţări publice referitoare la declanşarea de atacuri în Kabul.

În comunicatul ambasadei, cetăţenii americani sunt sfătuiţi să completeze un formular special pentru evacuarea din Afganistan.

Nu sunaţi la ambasada SUA din Kabul pentru a cere detalii asupra zborului

Un oficial al Pentagonului, generalul-maior William Taylor, a declarat sâmbătă că până acum SUA au scos din Afganistan 17.000 de persoane, dintre care 2.500 de americani. Președintele Joe Biden vorbea, vineri, despre 18.000 de persoane. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat că nu deţine o „cifră exactă” despre câţi americani se mai află la Kabul şi în tot Afganistanul.

Potrivit generalului Taylor, 3.800 de persoane au fost evacuate în ultimele 24 de ore de pe aeroportul din Kabul de armata americană.

Armata SUA a folosit recent inclusiv trei elicoptere pentru a recupera din Kabul 169 de cetăţeni americani care se aflau pe acoperişul unui hotel situat la doar 200 de metri de aeroport.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că decizia de folosire a elicopterelor a fost luată joi, după ce s-a constatat că cetăţenii americani pur şi si simplu nu puteau parcurge pe jos cei 200 de metri până la intrarea în aeroport, din cauza mulţimii de afgani care încearcă să prindă un loc într-unul din avioanele care părăsesc Afganistanul în aceste zile.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22