Imaginile filmate din drona atacată de avioanele rusești confirmă afirmațiile Pentagonului

L. G. | 16.03.2023

Armata americană a făcut publice imaginile cu avioanele rusești care au interceptat drona Reaper deasupra Mării Negre în urmă cu două zile, incident care a dus la prăbușirea aeronavei.

Pe aceeași temă

Comandamentul European al SUA precizează că imaginile publicate sunt imagini declasificate ale unei aeronave rusești Su-27 care efectuează o interceptare nesigură/neprofesionistă a unei drone MQ-9 a forțelor aeriene americane în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, pe 14 martie.

În imagini se vede cum un avion Suhoi 27 se apropie și trece pe lângă drona MQ-9 lăsând în urmă două dâre de kerosen.

Apoi, același avion sau perechea sa de misiune face aceeași manevră și se apropie și mai mult de drona de supraveghere americană, moment în care transmisia imaginilor a fost întreruptă, posibil din cauza contactului fizic dintre aeronave.

Ultimele cadre arată că una dintre palele elicei este îndoită, ceea ce sugerează că americanii au avut dreptate când au spus că a existat contact între Su-27 și Reaper, iar rușii au mințit când au afirmat că avionul lor nu a atins drona.

După avarierea elicei, operatorii dronei au pilotat aeronava ca pe un planor, coborând către Marea Neagră şi lăsând-o să se scufunde în apele internaţionale, la sud-vest de Crimeea ocupată.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">U.S. military releases video showing a Russian Su-27 fighter jet colliding with an American MQ-9 Reaper drone above the Black Sea earlier this week. <a href="https://t.co/4wrHauzObC">pic.twitter.com/4wrHauzObC</a></p>&mdash; Lucas Tomlinson (@LucasFoxNews) <a href="https://twitter.com/LucasFoxNews/status/1636304049497669632?ref_src=twsrc%5Etfw">March 16, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

În timpul coborârii dronei, operatorii au şters de la distanţă software-ul sensibil al dronei, au declarat doi oficiali ai Pentagonului pentru CNN, reducând astfel riscul ca materiale secrete să ajungă pe mâna rușilor după prăbuşirea în apă.

Incidentul este „parte dintr-un tipar de acțiuni agresive, riscante și nesigure” ale piloților ruși în spațiul aerian internațional, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

„Avem dovezi video ale incidentului. Nu știm dacă drona a fost lovită intenționat, știm că drona a fost interceptată intenționat, că comportamentul total neprofesionist și nesigur a fost unul intenționat.

Contactul fizic, nu sunt sigur că a fost intenționat, rămâne de văzut. Ce vă pot spune cu siguranță este că avem dovezi clare ale incidentului, care a fost foarte agresiv, avem dovezi video cu combustibilul eliberat de avioanele rusești, și așa mai departe”, a precizat șeful Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley, care susține că Statele Unite nu caută un conflict militar cu Rusia.

„Incidente se mai întâmplă. Și în mod clar, nu căutam un conflict militar cu Rusia”, adaugă el. 

Moscova a anunţat că va încerca să recupereze epava dronei, iar doi oficiali au declarat CNN că Rusia a ajuns la locul prăbuşirii dronei de tip MQ-9 reaper în Marea Neagră.

Kirby nu a confirmat acest lucru şi a subliniat că Statele Unite „au făcut imposibil ca ei (ruşii) să poată culege orice informaţii clasificate de valoare din epava dronei, indiferent ce fragmente ale dronei ar pluti pe suprafaţa apei”.

Kremlinul spune că armata va decide dacă va recupera drona US Reaper doborâtă din Marea Neagră

„Aceasta este prerogativa armatei. Dacă ei cred că este necesar pentru interesele noastre și pentru securitatea noastră în Marea Neagră, o vor face”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor într-o conferință telefonică.

Peskov a spus că nu știe ce a decis Ministerul rus al Apărării să facă.

Filmarea rușilor

Miercuri, a fost difuzat pe rețelele de socializare un videoclip în care un pilot rus a filmat cum trece razant pe lângă o dronă americană MQ-9 Reaper. Ar putea fi vorba de o secvență din atacul care a cauzat prăbușirea aparatului de zbor american deasupra Mării Negre, dar informația n-a fost confirmată oficial.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">One Russian pilots released a video of a flyby next to American MQ-9 Reaper drone. Could be from yesterday. According the Pentagon Russians did. many flybys until one of the Russian planes destroyed the propeller of the Reaper.<a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a> <a href="https://t.co/eV7HPsJznp">pic.twitter.com/eV7HPsJznp</a></p>&mdash; (((Tendar))) (@Tendar) <a href="https://twitter.com/Tendar/status/1635951305662365708?ref_src=twsrc%5Etfw">March 15, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Drona decolase din România

Drona americană decolase de la baza sa din România, a declarat pentru New York Times un oficial militar american de rang înalt. MQ-9 Reaper decolase marți dimineață de la bază pentru o misiune obișnuită de recunoaștere, care durează de obicei între nouă și zece ore.

Deși modelul MQ-9 poate fi dotat cu rachete Hellfire, această dronă nu era înarmată și efectua operațiuni de supraveghere la aproximativ 120 kilometri sud-vest de Crimeea când a fost interceptată de cele două avioane rusești, a precizat oficialul citat.

Statele Unite au spus că drona efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de avionul rusesc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22