În Afganistan, talibanii au interzis muzica: Sperăm să nu fie nevoie să-i pedepsim pe oameni

Laurentiu Gheorghe | 26.08.2021

Talibanii vor interzice muzica în public, a anunțat un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-un interviu pentru The New York Times.

Pe aceeași temă

„Muzica este interzisă în Islam”, a afirmat oficialul taliban, „dar sperăm că putem convinge oamenii să nu facă astfel de lucruri, în loc să îi pedepsim”.

Muzica și filmele erau strict interzise sub regimul taliban anterior, din anii 1990, iar încălcarea acestor reguli era pedepsită aspru. Astfel, nu existau programe TV, concerte sau cinematografe în Afganistan.

Scena muzicală a înflorit abia după ce talibanii au fost îndepărtați de la putere de către forțele militare occidentale, în frunte cu Statele Unite. În acea perioadă au început să aibă loc concerte, festivaluri, a fost lansat Institutul Național de Muzică din Afganistan și chiar a fost înființată o orchestră exclusiv feminină care cânta în străinătate și în țară.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a mai precizat în interviu că îngrijorările privind siguranța femeilor sunt „nefondate”. Mujahid a susținut că femeile nu vor trebui să își acopere mereu fețele sau să rămână în casă, iar cerința ca acestea să fie însoțite în permanență de un bărbat din familie se aplică doar călătoriilor mai lungi de trei zile.

„Dacă merg la școală, la birou, la universitate sau la spital, nu au nevoie de un însoțitor”, a precizat Mujahid.

De asemenea, reprezentantul taliban a dat asigurări afganilor care vor să părăsească țară ca li se va permite să plece, adăugând că celor cu documente de călătorie valabile nu li se va interzice accesul în aeroport.

Zabihullah Mujahid a mai spus că talibanii își doresc relații bune cu comunitatea internațională, subliniind ca domenii de cooperare antiterorismul, eradicarea traficului de opiu și reducerea afluxului de refugiați către Occident.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22