În ciuda condamnării internaționale a intervenției militare în Siria, Turcia continuă atacurile

Laurentiu Gheorghe | 13.10.2019

Rebelii sirieni, sprijiniți de militarii turci asediază oraș Ras al Ain în nord-estul Siriei, însă în timp ce Turcia susține că sâmbătă orașul a fost cucerit, forțele kurde afirmă că încă rezistă asaltului

Pe aceeași temă

Turcia a continuat ofensiva începută în urmă cu patru zile, împotriva milițiilor kurde siriene, în ciuda opoziției Statelor Unite și a Uniunii Europene și a amenințărilor cu impunerea de sancțiuni, dacă Ankara nu oprește atacurile.

Administrația Trump a comunicat că incursiunea Turciei în nord-estul Siriei a provocat „mari daune” în relațiile cu aliatul său din cadrul NATO. Alții membrii NATO, Germania și Franța au anunțat că au impus embargou pentru exporturile de armament în Turcia. De asemenea, Liga Arabă a denunțat operațiunea militară a Turciei, iar premierul britanic Boris Johnson i-a transmis președintelui Tayyip Erdogan „adânca îngrijorare” cu privire la ofensiva din Siria.

Președintele Donald Trump a revenit duminică cu o declarație în care își reafirmă hotărârea de a retrage militarii americani din zonele de conflict din Orientul Mijlociu:

„Aceste războaie nesfârșite trebuie să înceteze. Aceiași oameni care ne-au băgat în nisipurile mișcătoare din Orientul Mijlociu, ceea ce ne-a costat 8 trilioane de dolari și multe mii de vieți (și milioane de vieți, dacă numeri de partea cealaltă) sunt cei care acum se luptă să ne mențină acolo. Nu plecați urechea la oameni care nu au habar. S-au dovedit a fi inepți”, a scris, duminică, Trump pe twitter.

Ankara și-a început săptămâna trecută atacul împotriva miliției YPG, despre care spune că este un grup terorist care susține rebelii kurzi din Turcia, după ce Trump a decis retragerea trupelor americane staționate în regiune care ofereau sprijin forțelor kurde în lupta împotriva Statului Islamic.

Atacurile armatei turce și ale rebelilor sirieni sprijiniți de aceasta produc o mare îngrijorare internațională din cauza exodului în masă a civililor din zona de conflict și posibilitatea ca teroriștii Statului Islamic, aflați în închisorile kurzilor, să scape, ceea ce ar duce la renașterea insurgenței grupului jihadist din Siria.

Administrația kurdă din nord-estul Siria afirmă că aproape 200.000 de oameni s-au refugiat din calea trupelor turce și ale rebelilor aliați, iar ONU, prin Programul alimentar mondial, anunță că peste 100.000 de civili au părăsit orașele de graniță Ras al Ain și Tel Abyad.

Obiectivul declarat al Turciei este crearea unei „zone sigure” în nordul Siriei pentru a-i reloca pe cei mai mulți dintre cei 3,6 milioane de refugiați sirieni de război pe care îi găzduiește în tabere special amenajate. Erdogan a amenințat că îi va trimite pe aceștia în Europa, printre ei fiind infiltrați și foști luptători ai Statului Islamic, dacă UE nu sprijină atacul împotriva kurzilor sirieni.

Oficialii turci au postat sâmbătă fotografii în care se afișează străzile pustii și rebelii sirieni susțineți de turci, care stăteau pe steagurile miliției kurde din Ras al Ain.

„Armata Națională (rebeli sirieni finanțați și înarmați de Turcia) a preluat controlul asupra centrului orașului (Ras al Ain - n.r.) în această dimineață (sâmbătă - n.r.)”, a declarat un înalt oficial de securitate turc, referindu-se la rebelii susținuți de Ankara. „Se efectuează percheziții în zonele rezidențiale. Sunt căutate mine și alte capcane care au putut fi lăsate în oraș,” a adăugat acesta.

Deocamdată, Ankara nu vrea să renunțe la acțiunile militare din Siria. „Turcia nu negociază cu teroriștii”, spune ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu, respingand oferta presedintelui american Donald Trump de a media între Ankara și miliția kurdă „Unitatile de Protectie a Poporului” (YPG).

„Nu negociem cu teroristii. Singurul lucru care poate fi facut este ca acesti teroristi sa depuna armele", a spus Cavusoglu, potrivit transcrierii unui interviu acordat Deutsche Welle, citat de Reuters.

„Am incercat solutia politica in Turcia in trecut si am vazut ce s-a intamplat", a adaugat el.

„Ofensiva este o chestiune vitala pentru noi si o chestiune de securitate nationala, o problema de supravietuire. Nu conteaza ce face toata lumea, daca este vorba despre embargouri sau de altceva, nu face decat sa ne intareasca", a mai declarat el pentru Deutsche Welle, potrivit APP.

„Chiar daca aliatii nostri sustin organizatia terorista (YPG), chiar daca suntem singuri, chiar daca este impus un embargou, indiferent ce fac, lupta noastra este indreptata impotriva organizatiei teroriste", a adaugat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22