Pe aceeași temă
„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală", a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.
Anunţul a fost făcut în contextul "creşterii spectaculoase" a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
În paralel continuă evacuarea civililor din cele două republici separatiste în Rusia, în regiunea Rostov pe Don unde se amenajează tabere pentru cazarea lor. Se estimează că în jur de 700.000 de persoane vor părăsi zona de conflict.
„Astăzi se organizează o plecare masivă şi centralizată a populaţiei spre Federaţia Rusă. Trebuie evacuaţi în primul rând femeile, copiii şi bătrânii"', a declarat Denis Puşilin, şeful autoproclamatei "Republici Populare Doneţk", într-un video publicat vineri pe contul său Telegram.
„Pentru a evita victime în rândul civililor, fac apel la locuitorii republicii să plece cât mai rapid posibil spre teritoriul Federaţiei Ruse", a anunţat şi şeful autoproclamatei "Republici Populare Lugansk", Leonid Pasecinik, într-un comunicat difuzat de media locale.
Președintele Vladimir Putin i-a ordonat vineri ministrului pentru situații de urgență, Aleksandr Ciuprian, să călătorească în sud-estul Rusiei pentru a organiza cazarea pentru civilii care părăsesc cele două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, a informat agenția de presă RIA, potrivit Reuters.
„Putin a ordonat ministrului (interimar) să zboare de urgenţă în regiunea Rostov pentru a organiza la faţa locului activitatea pentru a crea condiţii de cazare, pentru a asigura mese calde şi tot ceea ce este necesar, inclusiv îngrijire medicală", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care anterior declarase presei că nu ştie nimic despre evacuarea locuitorilor din regiunile din estul Ucrainei controlate de separatişti.
Zona de conflict din estul Ucrainei a cunoscut vineri cel mai intens bombardament de artilerie din ultimii ani de zile, guvernul de la Kiev și separatiștii proruși, aruncând vina unii pe ceilalți pentru agravarea situației.
Conform paginii de Facebook a armatei ucrainene, citată de Reuters, separatiştii pro-ruşi au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa şi de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de aşezări. Militarii susţin că rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.
Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au afirmat în prezent există la fel de multe incidente ca înainte de un acord semnat în iulie 2020 pentru a consolida încetarea focului.
OSCE "face apel la părţi să respecte cu stricteţe toate angajamentele pe care şi le-au asumat, să ia toate măsurile necesare pentru a reduce tensiunile şi să lucreze pentru o detensionare imediată pentru binele civililor nevinovaţi de ambele părţi ale liniei frontului, care continuă să suferă ca urmare a acestui conflict", a adăugat OSCE în comunicatul său.
OSCE, organizaţie din care fac parte Rusia şi Statele Unite, a desfăşurat o misiune de observare în Ucraina în 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova şi declanşarea conflictului dintre Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Acest conflict a făcut peste 14.000 de morţi